Linkuri accesibilitate

Campania electorală americană și pirateria cibernetică rusă


Dacă Obama ar învinui Rusia pentru scurgerile de informații, riscul ar fi să se dea la iveală capabilități secrete americane și să fie afectate negativ convorbiri în curs cu Moscova.

Se întețesc presiunile interne ca presedintele Obama să răspundă la ceea ce se presupunea fi fost un act de piraterie cibernetica, împotriva unor baze de date ale Partidului Democrat, în spatele caruia s-ar fi aflat Rusia. Despre optiunile presedintelui, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Lideri democrati din comisiile pentru informatii ale Camerei Reprezentantilor si Senatului, precum si liderii republican si democrat ai Comisiei Juridice a Senatului i-au cerut presedintelui Obama sa „facă dreptate” in cazul respectiv. Dar daca Obama ar invinui Rusia pentru scurgerile de informatii, asta ar presupune sa dea la iveala capabilitati secrete americane si sa afecteze negativ convorbiri in curs de desfasurare cu Moscova, in legatura cu Siria si cu Ucraina. Asta reflecta dilemele administratiei vizind raspunsuri la atacuri cibernetice, in absenta unui cadru international clar.

FBI-ul a deschis o anchetă, dar, din cauza riscurilor mentionate, experti cred ca e putin probabil sa se afle vreodata public, daca Rusia a pus la cale atacul cibernetic sau nu. Obama are citeva optiuni la dispozitie, dar toate prezinta riscuri. Presedintele poate denunta public Rusia pentru atac. Dar este imposibil de stabilit suta la suta faptul ca Moscova l-a pus la cale si e putin probabil ca Obama sa acuze fara sa aiba certitudinea, desi pina acum indiciile par concludente.

Incercarea de a dovedi ar putea deconspira agenti si atrage atentia asupra unor capabilitati americane, in strainatate. Statele Unite pot riposta cu aceasi moneda. Daca ar face-o, ar insemna o escaladare a conflictului si cine stie cum ar riposta Rusia. In plus, o riposta cibernetica ar fi secreta, iar presiunile la care e supusa administratia Obama nu ar inceta.

O alta optiune sint sanctiuni, in conditiile in care administratia Obama a autorizat Ministerul de Finante in aprilie sa impuna sanctiuni in astfel de situatii. Dispozitia nu a fost inca folosita, dar unii experti cred ca a dus la incheierea unui acord cu privire la atacurile cibernetice cu China. Statele Unite ar putea proceda la fel si cu Rusia, dar experti amintesc ca raporturile economice intre cele doua tari nu sint substantiale. In plus, Rusia este de-acum supusa la sanctiuni.

XS
SM
MD
LG