Linkuri accesibilitate

Bulgaria se teme de o nouă criză a migranților


Militar bulgar la granița bulgaro-macedoneană din apropiere de localitatea Gyueșevo.
Militar bulgar la granița bulgaro-macedoneană din apropiere de localitatea Gyueșevo.

Guvernul condus de fostul general de poliție Boiko Borisov a decis crearea de urgență a unui Centru național de combatere a migrației ilegale.

În cadrul misiunii europene „Frontex” la frontiera cu Turcia au sosit 60 de polițiști polonezi pentru a-și ajuta colegii bulgari.

Noua structură din cadrul Ministerului de interne va coordona eforturile instituțiilor angajate în combaterea traficului ilegal de persoane. Un rol special îi va reveni Agenției de securitate națională.

Se va aplica experiența acumulată în cadrul Centrului de combatere a contrabandei și centrelor regionale de combatere a crimei organizate care au raportat în acest an rezultate foarte bune.

În ultimele zile la frontiera cu Serbia au fost anihilate căteva grupuri de traficanți din care făceau parte polițiști. Activizarea serviciilor secrete s-a produs în urmă deciziei guvernului de la Belgrad de a trimite armata la frontiera cu Bulgaria considerată nesigură spre deosebire de cea cu Fosta republică iugoslavă Macedonia.

Rămâne tensionată situația la frontiera cu Turcia asaltată de grupuri tot mai mari de migranți. În sprijinul poliției bulgare în cadrul misiunii „Frontex” în aceste zile au sosit 60 de polițiști polonezi. Sunt așteptați polițiști și din alte țări centraleuropene.

Bulgaria se teme că în cazul unei posibile deteriorări a relațiilor Turciei cu unele țări europene în urmă evenimentelor ce au urmat lovitura de stat eșuată se va putea confrunta cu sute de mii de migranți.

Situația la cele trei puncte de control la frontiera cu Turcia deocamdată nu este afectată de măsurile de securitate sporite în partea de nord a frontierei întrucât migranții evită trecerea legală în Bulgaria. Guvernul Borisov nu dispune de suficiente forțe pentru a închide frontiera verde cu Grecia în fața migranților. În timpul ultimei vizite la Sofia a premierului elen Alexis Tsipras s-a ajuns la un acord privind formarea de patrule mixte.

Zilnic in interiorul Bulgariei sunt arestați în medie 100-120 de migranți. Este întărită prezența patrulelor de poliție și de jandarmi în cartierul între moscheea din Sofia și gara centrală, denumit de ziariști micul Bagdad.

XS
SM
MD
LG