Linkuri accesibilitate

Deputații au plecat în vacanță deși sunt plini de restanțe (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă)


„Traiectoria politică a Moldovei a fost marcată de complexele perioadei totalitare” (Valeriu Matei/IPN).

„Tancuri rusești în Moldova” este titlul editorialului scris de Alexandru Vakulovski pentru portalul deschide.md, după ce militarii din stânga Nistrului au desfășurat exerciții militare cu traversarea râului Nistru. „Deși la negocierile oficiale Rusia semnează tot ce i se bagă în față pentru a crea o impresie bună, odată fiind terminate rundele de convorbiri – rușii continuă se sfideze lumea”. După Ucraina, cu care Rusia e în război direct, cel mai prost stă Moldova, mai scrie autorul, în opinia căruia „Transnistria este deja ca o Crimee sau un Donbas câștigat”. Alexandru Vakulovski face o paralelă și cu intenția SIS-ul moldovenesc de a controla toți pasagerii care trec prin Aeroportul Internațional Chișinău. După părerea lui, măsura este una inutilă atâta timp cât rămânem descoperiți pe frontul estic.

La același subiect, scrie tot în deschide.md și Dumitru Crudu, care nu ratează ocazia de a face haz de necaz. Acesta ironizează ușor că „dacă militarii ar fi vrut, tot repetând așa, ar fi putut ajunge lejer și în Chișinău, pentru că nimeni nu i-au oprit din drum, ca să-i întrebe da voi unde mergeți?”. Autorul subliniază că „această năvălire, chiar și dacă este prezentată ca exercițiu militar, tot năvălire e” iar „vreme de câteva ceasuri, rușii iar ne-au ocupat țara!”, încheie cu această concluzie Dumitru Crudu.

Analistul și editorialistul Igor Volnițchi scrie pe portalul tribuna.md despre apelul premierului Pavel Filip la consolidarea întregii societăți în sprijinul proiectului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Logica lucrurilor ne spune că, după un asemenea apel, ar trebui să urmeze careva reacţii, careva răspunsuri, luări de atitudine etc. Dar din partea cui?”. Analistul încearcă să identifice posibile reacții din partea partidelor, ONG-urilor, sindicatelor sau a cetățenilor. Una dintre constatări, este că reacțiile vor stârni cel puțin un efect mediatic, dar în realitate nimic nu se va schimba. De ce?

Ultimul editorial de pe portalul Ziarului de Gardă se referă la deputații care au plecat în vacanță deși sunt plini de datorii. Petru Grozavu încearcă să înțeleagă logica declarațiilor făcute luna trecută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, care spunea „că deputaţii au foarte mult de lucru, că s-au adunat mai multe restanţe şi că, cel mai probabil, vacanţa din această vară va fi lăsată pentru la iarnă”. Autorul constată că la „nivel de declaraţii, lucrurile arătau perfect, mai ales pentru o perioadă de criză”, bucuria a fost însă scurtă pentru că în realitate „nu a fost să fie”. Pornind de la conferința de bilanț a președintelui Parlamentului și șefului de la Guvern, în care s-a vorbit despre mersul implementării Acordului de Asociere, Petru Grozavu spune că după o discuție cu mai mulți săteni într-o zi de duminică, majoritatea dintre ei spuneau că „dacă aud că s-au votat 50, 70 sau 200 de legi iar viața lor nu s-a schimbat cu nimic, nu-i interesează nici una”. În opinia lor, mai scrie editorialistul, „pierdem timpul și banii cu așa legi și așa făcători de legi”.

Mădălin Necșuțu scrie în Evenimentul Zilei despre campaniile de propagandă ale Moscovei în toată Europa, componentele cărora se văd și în Moldova. „Rusia este angajată aici pe toate nivelurile de la propaganda, la finanțarea partidelor politice și a asociațiilor pro-moscovite, până la forțările și șantajul pe care îl duce la nivel politico-economic”. Primul lucru pe care ar trebui să-l facă guvernanții, potrivit editorialistului, este să ajusteze codul audiovizualului la „contextul regional în care Rusia investește sume masive în acțiunile de propagandă și dezinformare prin intermediul mass-media”. Bazându-se pe exemplul Crimeei, Mădălin Necșuțu scrie că „staționarea a câtorva mii de militari ruși în regiunea transnistreană poate declanșa oricând o acțiune similară la doar câteva zeci de kilometri pe relația Tiraspol-Chișinău”.

„Traiectoria politică a Moldovei a fost marcată de complexele perioadei totalitare” spune Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, într-un interviu acordat agenției de presă IPN dedicat celor 25 de ani de independență. În opinia acestuia, în ulitmul sfert de secol, „nu s-a constituit o economie funcţională, statul de drept nu şi-a consolidat structurile, nu a fost refăcută conştiinţa naţională şi civică, societatea civilă este deosebit de slabă, iar gradul de dezinformare a populaţiei este destul de avansat”. De aceea, crede Valeriu Matei, Republica Moldova continuă să treacă printr-o perioadă de instabilitate.

În ediția de astăzi a ziarului Timpul, Dan Nicu scrie despre o posibilă legătură dintre Donald Trump și Vladimir Putin. În opinia autorului, aceasta ar fi una periculoasă pentru regiunea de est a Europei. Editorialistul observă că Trump „nu a făcut un secret din faptul că admiră modul în care Putin conduce Rusia, numindu-l „un adevărat lider”, „spre deosebire” de actualul președinte al Statelor Unite, Barack Obama.” Tot Dan Nicu face referire și la un articol din presa americană, în care se investighează legătura dintre Putin și Trump. Jurnaliștii au descoperit cum Trump, în perioada anilor 2000, și-ar fi salvat afacerile cu zeci de milioane de dolari din Rusia și Kazahstan. Banii ar fi fost transferați printr-o firmă de serviciile căreia beneficiau mai mulți oameni din anturajul lui Putin. Dan Nicu mai observă că Trump ar fi fost favorizat în mass-media rusească cu acoperire internațională. Făcând aceste legături, editorialistul presupune că o eventuală victorie a lui Trump la prezidențiale, ar putea însemna și „o retragere a americanilor, iar asta ar duce la o revenire a rușilor” referindu-se la influența pe care o au aceste state în regiune.

XS
SM
MD
LG