Linkuri accesibilitate

Încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut dramatic (Evenimentul zilei)


„Ucraina este criza umanitară uitată a anului 2016” (ziare.com)

„Ucraina este criza umanitară uitată a anului 2016”, scrie Diana Toea la ziare.com. Ea prezintă opiniile unui comentator al site-ul Fox News. Dezbaterea despre Ucraina ar fi fost relansată de recente comentarii despre Rusia si Ucraina ale lui Donald Trump, candidat republican la președinția Statelor Unite. Articolul citează declarațiile unei ucrainence din Donbas și pomenește situația disperată a ucrainenilor relocați în interiorul țării: nu își pot găsi un loc de muncă, nu au alimente de bază și produse pentru igienă și trăiesc în tabere de refugiați supraaglomerate. „Potrivit unui raport publicat luna trecută de ONU, criza din Ucraina a dus la moartea a peste 9.300 de oameni și rănirea altor peste 21.500. Aproape două milioane de ucraineni s-au văzut nevoiți să-și părăsească locuințele, iar circa 2,7 milioane - printre care 400.000 de copii - sunt încă blocați în regiunile controlate de separatiști”.

Cristian Unteanu scrie pe blogurile Adevărul pe marginea afirmațiilor cancelarului austriac Christian Kern care a susţinut că vrea să discute cu şefii de state şi guverne europene asupra încetării negocierilor de aderare cu Turcia şi în privința unui eventual „concept alternativ” la aderare. Toate acestea, consideră Unteanu, „deschid o enormă Cutie a Pandorei”. Ce ar putea fi o ofertă alternativă făcută Turciei în locul aderării pe care o tot negociază din 1999? Un fel de parteneriat privilegiat, extins. Sau poate – susțin unii optimiști - ceva asemănător cu ceea ce se va propune Marii Britanii. Din păcate, nervii sunt întinși la maximum, iar Turcia amenință cu retragerea din acordul cu Uniunea Europeană în privința imigranților. Trei milioane sunt deja în Turcia și un milion așteaptă blocat la granița dinspre Siria. Un coșmar căruia, spune autorul articolului, nu e deloc sigur dacă și cum i-ar putea face față Europa.
Evenimentul zilei prezintă și azi date din Eurobarometrul de opinie, cu accent pe răspunsurile românilor la sondaj. Se constată, arată cotidianul de la București, că, sub conducerea unui guvern tehnocrat, încrederea românilor în Uniunea Europeană a scăzut dramatic. La nivel de imagine, Uniunea s-a deteriorat în ochii românilor cu 15 procente, mai multe decât în oricare alt stat membru.

Pe blogurile Adevărul, Eva Galambos arată în articolul postat azi că e totuși exagerat să se declare zi de doliu național pe 13 august, când va fi înmormântată, la Curtea de Argeș, regina Ana, soția fostului monarh al României Mihai I. Dispariția reginei – o persoană cu calități deosebite, recunoaște auo9area articolului – este „o pierdere, dar nu o tragedie care a lovit ţara şi care să impună doliu naţional”. Poate că nici regina, o persoană eminamente discretă, nu ar fi dorit așa ceva.

XS
SM
MD
LG