Linkuri accesibilitate

Indiferența se naște la Rio


Jocurile Olimpice se deschid vineri, înconjurate de toate semnele rele.

Nici o știre bună nu vine din Brazilia. Jocurile Olimpice se deschid vineri, înconjurate de toate semnele rele. Mai întîi, multe baze sportive și de cazare nu sînt, de fapt, terminate. Organizatorii improvizează soluții rapide, cu speranța că merge și așa și că nu se vede. Probele acvatice, de natație pe distanțe mari și concursurile de ambarcațiuni, vor avea loc în ape profund infestate de gunoaie și resturi. O bandă care plănuia un atentat a fost depistată și reținută. S-a dovedit că era vorba de amatori stupizi, dar Olimpiada nu și-a pus problema terorismului. Organizatorii au angajat, abia acum cîteva săptămîni, o companie privată de securitate care învață, acum, de zor ce și cum se va întîmpla la Ompiada de la Rio. În jur, însă, criminalitatea și violența sînt în floare. Asasinatele și jafurile sînt de la sine înțelese. Echipa Australiei a fost, deja, ușurată de computere, în timp ce încerca să se cazeze. Un fost mare fotbalist brazilian, Rivaldo, a avut chiar temeritatea să lanseze un mesaj nepatriotic, dar întemeiat: Nu veniți la Rio - sînteți în pericol! Lăsînd la o parte violența, o altă epidemie vine din aer. De aproape un an, Brazilia e bîntuită de zika, un virus care se transmite sexual și atacă sarcina.

De pază, e oricine altcineva, dar nu autoritățile. Brazilia, o țară uriașă cu o populație de 200 de milioane, arată ca o stradă cuprinsă de scandal. Președinta țării a fost suspendată, fostul Președinte e anchetat. Guvernatorul din Rio de Janeiro a declarat starea de calamitate, pentru că administrația orașului e în faliment. Economia țării s-a prăbușit, mîncată de corupție, iar ralitatea a fost ascunsă în spatele raportărilor false.

În plus, haosul nu e numai al organizatorilor. Comitetul Internațional Olimpic apare la Rio în plin scandal. CIO avea de rezolvat criza rusă, adică trebuia să sancționeze sistemul de stat care a pus la cale, în Rusia, dopajul sistematic al sportivilor. CIO a reușit, doar, să adîncească problema. Mai întîi, CIO a decis să se spele pe mîini, deși apa de la Rio nu e tocmai indicată. CIO a cerut Federațiilor membre să se ocupe de ruși. Apoi, la zece zile de la data la care a decis că nu trebuie să se ocupe de așa ceva, CIO a revenit și a decis că trebuie să se ocupe de așa ceva. În consecință, CIO a anunțat că va tria sportivii ruși, trecîndu-i printr-o comisie de trei persoane. Nimeni nu ia în serios așa ceva și Olimpiada va începe, de fapt, cu o criză de dopaj nerezolvată și cu o credibilitate minimă.

În jurul debandadei oficiale, populația e săracă și exasperată. Evident, multă lume vrea spectacol olimpic, dar la fel de multă lume se întreabă de ce atîția bani cheltuiți pe jocuri sportive, într-o țară care n-are fonduri pentru spitale, administrație și școli.

Totul spune că Rio e cea mai prăpădită Olimpiadă de pînă acum. Asta nu înseamnă că Olimpiada nu s-ar putea încehia cu bine dar înseamnă că sistemul e în criză profundă. Olimpiadele costă tot mai mult și sînt plătite cu banii altora de guverne care vor propagandă. CIO furnizează platforma și lasă în urmă ruina. După Rio, Olimpiadele trebuie să se schimbe sau să se pregătească de indiferență.

XS
SM
MD
LG