Linkuri accesibilitate

Analiștii își pun întrebarea dacă dorește cu adevarat să ajungă președintele Statelor Unite.

Este campania lui Donald Trump in deriva in Statele Unite? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

In ultima saptamina, Donald Trump a mers din greseala in greseala pina acolo incit analisti isi pun intrebarea daca doreste cu adevarat sa ajunga presedintele Statelor Unite. Si pentru ca o parte a Partidului Republican inca spera sa-l vada inlocuit, se pune intrebarea ce s-ar intimpla in ipoteza in care omul de afaceri ar decide sa se retraga din cursa.

Trebuie inceput prin a spune ca asa ceva nu s-a intimplat in istoria Americii, dar nici un personaj de genul Donald Trump nu a fost nominalizat pina acum. Daca s-ar retrage, asta ar insemna sa se dea batut, ceea ce nu-i sta in caracter, desi a lansat cu citeva zile in urma ipoteza, care ar putea fi o portita de iesire, ca alegerile ar fi putea fi trucate, fireste fara sa explice ce vrea sa spuna si cu ce argumente. In plus, Hillary Clinton este cu doar sase procente inainte, ceea ce lasa inca loc la speranta, fireste daca Trump decide sa-si schimbe conduita de campanie, ceea ce e improbabil.

In ipoteza in care s-ar retrage, pe motiv ca sistemul este viciat, cei 168 de membrii ai Comitetului National Republican ar urma sa voteze pentru a nominaliza un inlocuitor, intr-un sistem asemanator Colegiului Electoral, delegatii din fiecare stat votind impreuna. Singura problema este ca procedind asa, republicanii ar face-o probabil pe Hillary Clinton presedinte, electoratul lor ar fi divizat si nici un nume proeminent nu s-ar angaja intr-o astfel de cursa.

Probabil ca cel nominalizat ar fi guvernatorul Mike Pence, coechipierul actual al lui Trump. Asta este motivul pentru care, desi revoltati si dezgustati de actualul candidat, multi republicani prefera sa-l pastreze, sperind ca electoratul va veni la urne sa salveze macar Senatul si Camera Reprezentantilor. Si pentru asta votantii lui Trump trebuie sa se prezinte la urne, ceea ce multi nu ar face fara el. Pina acum omul de afaceri nu a lasat sa se inteleaga ca ar vrea sa paraseasca cursa, ramine insa intrebarea de ce pare a fi cel mai feroce inamic al propriilor sale sanse.

XS
SM
MD
LG