Linkuri accesibilitate

O ipoteză sinistră dar, din nefericire, plauzibilă


Mă întreb ce se va întâmpla după ce guvernul Cioloș își va încheia mandatul și dacă PSD revine la guvernare...

Să se fi sfârșit oare cu adevărat, după mai bine de patru ani (!), foiletonul doctoratului lui Victor Ponta? Nu este o întrebare retorică. Am văzut cu toții ce manevre au executat, în vara lui 2012, miniștrii Educației, Liviu Pop și Ecaterina Andronescu, pentru a-l scoate basma curată pe cel care era atunci în fruntea guvernului și a Partidului Social-Democrat.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:47 0:00
Link direct

Și încă o întrebare, nici ea retorică: nu-l trage nimeni la răspundere pe Liviu Pop care, din poziția de ministru, și-a permis să desființeze o comisie ce constatase plagiatul lui Ponta și să înființeze o alta, pretins „de etică”, a cărei misiune a fost să-i dea plagiatorului un certificat de bună purtare? Să ne amintim și că toate încercările Universității din București, toate protestele universitarilor și intelectualilor s-au izbit de zidul protector ridicat în jurul celui care părea să acumuleze tot mai multă putere, devenind intangibil. În definitiv, doar plecarea lui Ponta de la palatul Victoria și constituirea guvernului Cioloș au făcut posibilă decizia pe care a dat-o zilele trecute actualul ministru al Educației, profesorul Mircea Dumitru, prin care lui Ponta i se retrage titlul de doctor obținut prin furt.

Este ceea ce se va întâmpla, cu siguranță, foarte curând, și cu un alt personaj aflat multă vreme la vârful puterii, Gabriel Oprea. Individ rudimentar, de o precaritate intelectuală flagrantă, Oprea a reușit, culmea ironiei, să-și construiască o impunătoare carieră academică, devenind – el, doctor cu o teză plagiată ! – conducător de doctorate, evident, la rândul lor, plagiate. S-a format, astfel, o puternică rețea de influență, grație căreia impostorul controla importanți factori de decizie. E de așteptat ca doctorilor confecționați de Oprea să li se retragă, și lor, titlurile obținute abuziv.

Dar ceea ce frapează și ceea ce, personal, mă neliniștește este tupeul celor doi. Ponta s-a pretins victima unor persecuții politice, a unor mașinațiuni dirijate de Băsescu, a aruncat cu noroi în profesorul Mircea Dumitru. Gabriel Oprea nu s-a lăsat mai prejos și declară, cu aceeași obrăznicie, că el a respectat normele academice de acum 15 ani (ca și cum acestea ar fi fost diferite de cele de azi), că e și el o victimă politică și amenință că va da ministerul în judecată. Grav este totodată și că multe persoane care nu au nici cea mai mică idee despre rigorile universitare le cântă în strună, pe Internet, celor doi impostori.

Mă întreb, în fine, ce se va întâmpla după ce guvernul Cioloș își va încheia mandatul. Dacă PSD revine la guvernare, nu este exclus ca personaje de teapa lui Pop și Andronescu să încerce anularea deciziilor de plagiat. E o ipoteză sinistră dar, din nefericire, plauzibilă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG