Linkuri accesibilitate

Taţii și fiii


L-am cunoscut destul de bine pe Horia, fiul lui Miron născut în 1951. El a mers la Liceul „Caragiale”, dar ne întâlneam grație unor amici comuni. Una din cărțile sale favorite era „Omul revoltat” de Camus. Într-un an am fost la mare împreună, el dormea în cort, în satul de vacanță. Statutul de boiernaș din nomenklatură îi repugna. A studiat fizica, a fost coleg de an cu Nicu Ceaușescu, se ignorau reciproc. După tragedia din 1968, familia Constantinescu s-a mutat din vila de pe strada Paris într-un luxos apartament în complexul de lângă Arcul de Triumf (clădirile în care se află acum locuințele de protocol ale unor înalți demnitari). Horia a continuat să meargă la Liceul „Caragiale”. A studiat fizica. L-am rugat pe un fost coleg de an cu Horia, care a emigrat în timpul facultății, să-mi dea unele informații despre el. Acest pasaj mi se pare revelator: „Horia nu-l înghițea pe Nicu și nu se vedeau. Când mi se propunea să intru în partid pentru că eram student bun le răspundeam să meargă întâi la Horia; el nu accepta așa că spuneam și eu nu”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct

N-a apucat să termine facultatea, a murit, cred că în 1973, într-un accident pe munte. A fost surprins de o avalanșă în Bucegi și a înghețat. A fost înmormântat la Timiș alături de primul Horia, mort în urma unei operații de apendice, și de mama lor, Sulamita. Nu știu dacă și Miron e înmormântat acolo.

Cu Aleksa Djilas m-am împrietenit la mijlocul anilor '80. Îl admir ca intelectual critic și ca istoric. Atunci când virusul naționalist i-a contaminat pe atâția dintre compatrioții săi, inclusiv pe unii intelectuali celebri precum Dobrica Ćosić și Mihailo Marković, Aleksa și-a păstrat cumpătul, a refuzat să se încoloneze, și-a exprimat propriile opinii fără teama că va fi stigmatizat de profeții neo-tribaliști. A polemizat cu Noel Malcolm în „Foreign Affairs” pe tema Kosovo și a fost acuzat de lipsă de empatie pentru cauza independenței. A fost și rămâne el însuși.

Miron și Milovan: doi intelectuali marxiști, două destine atât de diferite. Primul a fost un tiranofil dogmatic și inflexibil, a practicat și a justificat despotismul ideocratic, al doilea a renunțat la putere și a devenit un eretic a cărui mărturie este menită să dăinuie între dovezile de demnitate dintr-un veac în care au abundat probele abjecției, lașității și infamiei.

*Îi mulțumesc fostului meu coleg de liceu Andrei Manoliu care mi-a oferit o serie de informații utile pentru schițarea biografiei lui Horia Constantinescu.

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG