Linkuri accesibilitate

Kievul în „stare de negare” vizavi de Occident


Protest anti-oligarhic în fața Parlamentului de la Kiev, aprilie 2016
Protest anti-oligarhic în fața Parlamentului de la Kiev, aprilie 2016

Toate acestea sunt lucruri cunoscute la Kremlin, iar letargia politicienilor din Kiev constituie un pericol la fel de mare ca ofensiva separatistă.



Un articol recent in prestigioasa publicație americană Foreign Policy afirma că elitele politice ucrainene (incluzându-l pe președintele Poroșenko și apropiații săi) se află într-o primejdioasă „stare de negare” vizavi de situația reală a țării, de viitorul său și de poziția Occcidentului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00
Link direct




Pe scurt, convingerea la Kiev este că „Ucraina e prea mare” pentru ca Vestul să o lase să eșueze. Poroșenko și aliații săi prooccidentali sunt convinși că Occidentul vede în Ucraina un bastion indispensabil în fața expansionismului Rusiei și că va face orice pentru a-i păstra integritatea, cel puțin în forma sa actuală, dacă nu chiar prin recuperarea Crimeei.

Cât de înșelătoare (și potențial primejdioase) sunt aceste certitudini s-a văzut din tăcerea prudentă sau stânjenită care s-a așternut după remarcile repetate ale candidatului republican la președinția SUA Donald Trump. Nu doar că Trump a spus că NATO n-ar trebui să intervină în mod automat pentru a-și apăra membrii est-europeni, dar a dat limpede de înțeles că dacă va fi ales președinte, el ar putea recunoaște anexarea Crimeei de către Rusia.

Poziția lui Trump devine mai puțin surprinzătoare, în condițiile în care se știe că principalul său consilier pe politică externă, Paul Manafort, a fost până în ianuarie 2014 consilierul lui Viktor Ianukovici, fostul președinte ucrainean fugit în timpul demonstrațiilor de pe Maidan și astăzi protejat de Putin în Rusia.
Manafort, care a avut multe legături de afaceri cu magnații lui Ianukovici, inclusiv cu comuniștii ucraineni pro-ruși, este așadar astăzi consilierul lui Donald Trump, iar acest vizibil conflict de interese nu poate fi separat de aluziile lui Donald Trump la o posibilă recunoaștere a anexării Ucrainei dacă va fi ales președinte SUA.

În aceste condiții, certitudinea politicienilor ucraineni, a lui Poroșenko și a cercului său de aliați, că Ucraina va fi apărată indiferent ce s-ar întâmpla irită în multe capitale. La asta se adaugă faptul că Poroșenko și ai lui încă nu au făcut mare lucru pentru a pune capăt corupției, sau cel puțin a-i încetini ritmul.

Un exemplu este faptul că vice-președintele SUA Joe Biden a pledat mai bine de un an de zile ca Poroșenko și guvernul să trimită la închisoare măcar un oligarh corupt, unul singur, ca exemplu, fără ca asta să se întâmple.

Toate acestea sunt lucruri cunoscute la Kremlin, iar letargia politicienilor din Kiev constituie un pericol la fel de mare ca ofensiva separatistă.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG