Linkuri accesibilitate

Presiuni, ultimatum sau şantaj?


Creşterea tensiunilor turco-germane şi turco-europene.

Ambasadorul Germaniei din Turcia a fost convocat luni la Ministerul de Externe din Ankara. Convocarea diplomatului este o reacţie a autorităţilor din Turcia în urma interdicţiei difuzării unui mesaj video adresat de către preşedintele turc participanţilor la marea demonstraţie pro-Erdoğan ce s-a desfăşurat ieri la Köln. Deoarece ambasadorul se află în concediu, s-a prezentat adjunctul său la ministerul de externe.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00
Link direct

Ministerul de externe de la Berlin a încercat între timp să bagatelizeze convocarea, afirmînd că nu este ceva deosebit şi ambasadorul nici nu va fi retras. În acelaşi timp, s-a precizat că partea germană este optimistă în ceea ce priveşte reducerea încordărilor ivite.

Vizibil neliniştit, ministrul german de externe Steinmeier a lansat via Twitter un mesaj, amintind Turciei că a acceptat să respecte standardele autoimpuse, cît şi obligativităţile internaţionale. Totodată, Steinmeier a criticat măsurile autorităţilor după eşecul recentei lovituri de stat.

Se ştie că, de obicei, convocări de genul celei amintite au loc doar în cazul unor neînţelegeri diplomatice. Tensiunile turco-germane au depăşit de mult sfera strict diplomatică.

O dovadă sînt criticile aspre lansate ieri de vicepremierul turc, Numan Kurtulmuş. Acesta a reproşat Germaniei că dă dovadă de standarde morale duble. Pe de o parte, autorităţile germane se plîng de faptul că în Turcia ar fi îngrădite libertăţile democrate, pe de altă parte, Germania limitează libertatea cuvîntului, a spus vicepremierul.

Transmiterea mesajului lui Erdoğan a fost interzisă de catre Curtea Constituţională. În faţa celor circa 40.000 de demonstranţi a vorbit, în schimb, ministrul turc pentru sport, Akif Çağatay Kiliç. În cuvîntarea sa, a mulţumit Angelei Merkel că a condamnat puciul, atacînd în acelaşi timp legislaţia germană care interzice cetăţenia dublă pentru etnicii turci stabiliţi în Germania.

Între timp, Ankara şi-a amplificat presiunile asupra Germaniei şi Uniunii Europene. Într-un interviu acordat ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung, ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a spus că dacă pînă în octombrie nu se va ridica obligativitatea vizelor pentru cetăţenii turci, Ankara va anula înţelegerea cu UE privitoare la refugiaţi. Înţelegerea a fost încheiată în martie şi prevedea ca Turcia să controleze, respectiv să închidă ruta refugiaţilor spre Grecia. Unii politicieni germani consideră ultimatumul ministrului turc drept o încercare de şantaj.

Vicecancelarul Sigmar Gabriel a declarat în faţa presei că Germania va discuta cu Turcia despre ridicarea obligativităţii vizelor în momentul cînd Ankara va respecta şi va impune standarde în conformitate cu principiile Uniunii Europene. Gabriel a mai spus că decizia Curţii Constituţionale de a interzice mesajul video al lui Erdoğan a fost corectă. Încercări de a diviza societatea germană de către cineva care aspiră „la puterea absolută”, a mai spus Gabriel, sînt inacceptabile.

Potrivit Agenţiei Germane de Presă (DPA), nici comisia UE nu va reacţiona în sensul ultimatumului turc. Deputatul creştin-democrat în Parlamentul European, Michael Gahler, a subliniat într-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk, că UE nu va face niciun compromis. „Dacă vor fi îndeplinite cele 72 de puncte, se va anula şi obligativitatea vizelor”, a spus el.

Uniunea Europeană a înaintat Turciei un catalog cuprinzînd 72 de puncte care cuprind condiţiile în vederea începerii de negocieri de apropiere. Turcia se opune acceptării, respectiv transpunerii a 5 puncte: 1) combaterea corupţiei; 2) cooperarea în domeniul cercetărilor penale şi expulzarea unor delincvenţi; 3) încheierea unei acord de cooperarea cu poliţia europeană (Europol); 4) protejarea datelor personale în conformitate cu standardele europene şi 5) corectarea şi reformarea legislaţiei anti-teroriste ca să nu faciliteze abuzuri contra adversarilor politici.

XS
SM
MD
LG