Linkuri accesibilitate

Regina Ana a României a încetat din viață la Morges în Elveția


Potrivit unui Comunicat al Familiei Regale a României, Regina Ana s-a stins astăzi din viață la spitalul din Morges, în Elveția, înconjurată de familie. Regele Mihai a venit la spital în fiecare zi în ultima săptămînă.

Născută la Paris, la 18 septembrie 1923, ca prințesa Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marquerite of Bourbon-Parma, viitoarea regină a României și-a petrecut copilăria în Franța, iar apoi a urmat familia în exil, prin Portugalia în Statele Unite. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a înscris ca voluntară în forțele armate franceze, servind în trupele ce au acționat împotriva naziștilor în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și, în final, în Germania, ca șofer pe o ambulanță militară. Avea să fie decorată ulterior pentru serviciile sale cu Crucea de război.

În noiembrie 1947 l-a întîlnit pentru prima oară pe regele Mihail I, la Londra, iar la 23 ianuarie 1948, după ce regele a fost silit să abdice de către regimul comunist din România, cei doi s-au reîntîlnit la Davos, în Elveția. Ceremonia de nuntă avea să aibă loc la 10 iunie 1948, la Atena.

Potrivit comunicatului transmis astăzi presei, „conform cu tradiția funeraliilor regale din țara noastră, corpul neînsuflețit al Reginei Ana va fi depus pentru o zi în Holul de Onoare al Castelului Peleș, iar apoi, pentru o zi în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Înmormîntarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală”. Programul funeraliilor va fi făcut public, în detaliu, în cursul zilei de marți.

XS
SM
MD
LG