Linkuri accesibilitate

În ţara devorată de tranziţie se întîmplă zilnic lucruri înfiorătoare.

Ideea asta pe care tot o aud aici – aceea că în Moldova omul se simte mai liniştit şi mai protejat decît în Vestul atacat de terorişti – mi se pare destul de discutabilă. În ultimele zile m-am uitat la televizor mai mult ca de obicei şi… mi s-a ridicat părul măciucă.

Să vă spun ce am aflat. O tînără şi-a aruncat copilul la tomberon, un tată şi-a ucis fiul cu o rangă, un alt părinte dormea pe malul unui lac în timp ce fii lui, de 10 şi de 11 ani, s-au înecat, un alt tată şi-a ucis trei copii în dricul nopţii din cauza neînţelegerilor cu soţia, un tip e ucis în ograda unor amici după o sfadă apărută din senin, un tînăr a violat o bătrînă, trei indivizi cu cagule au furat bani dintr-o filială de bancă. Numai aceste cazuri sînt suficiente pentru configurarea unui adevărat teritoriu al groazei. Or mai sînt o sumedenie de cazuri asemănătoare. În ţara devorată de tranziţie se întîmplă zilnic lucruri înfiorătoare. Cum poţi să trăieşti liniştit într-un univers ca acesta? Păi, aici poţi da lesne peste un individ debusolat care să te atace din te mir ce motive. Aici pericolul e ascuns în multe parcele ale cotidianului.

Probabil, faptele sus-pomenite nu sînt la fel de înfiorătoare ca atentatele teroriste din Belgia sau Franţa. Dar şi fără atentate, liniştea e mai curînd un simulacru. Sînt o mulţime de oameni agresivi-nervoşi-nemuţumiţi în jur. Iar furia lor poate fi declanşată de un fleac.

Colac peste pupăză, aflăm că SIS a reţinut şi a expulzat un cetăţean străin din cauza extremismului, cetăţean care se afla ilegal în Moldova. Ce s-ar întîmpla dacă ar apărea mai mulţi asemenea indivizi? E pregătit oare statul moldovenesc să lupte cu nişte virtuali terorişti? Sau Moldova e o citadelă inexpugnabilă?

XS
SM
MD
LG