Linkuri accesibilitate

Corturile Platformei DA ar putea fi îndepărtate din centrul capitalei


Protestatarii vor contesta decizia judecătoriei Ialoveni care le-a fixat și un termen pentru demontarea corturilor – cel târziu până pe 28 august.

Judecătoria Ialoveni a dat dreptate Primăriei Capitalei, hotărând că protestatarii Platformei „Demnitate și Adevăr” trebuie să-și îndepărteze din PMAN cel mai târziu la data de 28 august corturile instalate în toamna trecută, la începutul valului de proteste și al perioadei de instabilitate încheiată cu restructurarea majorității guvernamentale.

La începutul lunii iulie, Primăria Municipiului Chișinău a trimis o cerere în instanță prin care solicita evacuarea corturilor din fața Guvernului. Administrația capitalei cere eliberarea pieţei în legătură cu lucrările de renovare a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și a evenimentelor care urmează să aibă loc la sfârșitul lunii august, atunci când Republica Moldova va marca 25 de ani de independență.

În ciuda deciziei judecătorești, corturile din Piața Marii Adunări Naționale au rămas nemișcate, supravegheate de polițiști și câțiva protestatari, printre care și Vasile Romanescu, locuitor din Hâncești, participant activ la proteste încă din septembrie anul trecut:

„Noi nu am încurcat la lucrările care s-au făcut în Piața Marii Adunări Naționale. Noi nu dorim să plecăm de aici, pentru că protestând arătăm că vrem să schimbăm societatea în care trăim, să trăim altfel, pentru că suntem până la urmă o țară în mijlocul Europei, iar scoaterea corturilor din Piața Marii Adunări Naționale nu înseamnă și sfârșitul protestelor.”

Avocata Platformei Demnitate și Adevăr Ana Ursachi spune că va ataca decizia Judecătoriei Ialoveni la Curtea de Apel, și asta pentru că, în opinia ei, judecătoarea Corina Albu ar fi pronunțat decizia în mod ilegal, în lipsa apărării și pârâtului:

„Îmi este foarte dificil să comentez o decizie pe care nu am văzut-o, pentru că vă dați seama a fost luată în lipsa noastră, nu am fost legal citați, iar instanța nu are nici o dovadă că eu sau celălalt avocat cunoaștem despre ședința din data de ieri. O să adresez Consiliului Superior al Magistraturii p plângere împotriva magistratului. Care nu ar fi substratul acestei hotărâri, chiar să presupunem că instanța a găsit motive foarte serioase pentru a o emite, ea deja nu mai poate fi valabilă având la baza ei o încălcare procedurală iar încălcarea procedurală este emiterea hotărârii în lipsa părților despre care instanța nu are nici o dovadă de citare legală.”

Judecătoarea care a emis decizia s-a arătat surprinsă de motivele invocate de avocată. Corina Albu spune că a anunțat toate părțile dosarului în data de 21 iulie, atunci când a primit dosarul:

„Codul ne permite să anunțăm prin fax, telegramă etc. Nu știu de ce domnii invocă că nu au fost citați legal. Am primit dosarul în data de 21 iulie, și atunci am anunțat toate părțile.”

Corturile au fost instalate în Piața Marii Adunări Naționale în septembrie anul trecut, după ce Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat protest continuu până la demiterea guvernării și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În același timp, în fața legislativului rămân instalate corturile partidelor conduse de Igor Dodon și Renato Usatîi.

XS
SM
MD
LG