Linkuri accesibilitate

Guvernul Filip rezistă cu succes opoziției parlamentare


În debutul discursului Pavel Filip a anunţat ceea ce a numit „o victorie” acordul la nivel de experţi cu FMI.

Guvernul premierului Pavel Filip a supraviețuit astăzi moțiunii de cenzură depusă de socialiști cu sprijinul liberal-democraților. În mod mai puțin obișnuit, într-o singură zi au fost respinse și două moțiuni simple, împotriva a doi miniștri, inițiate tot de socialiști. Săptămâna trecută liderul lor Igor Dodon anticipa corect că azi nu va aduna destule voturi ca să răstoarne guvernul, dar spunea că măcar îl va aduce pe premier la raport, în Parlament. O relatare despre cum s-a desfășurat „darea de seamă”...

Premierul Pavel Filip a respins punctual acuzațiile formulate în moţiune, spunând între altele că autorii ei prezintă „o imagine incompletă și deformată a realităților din Republica Moldova”. Operând cu argumente, premierul Filip a spus că, Guvernul a reuşit, între altele, să reechilibreze economia, să asaneze finanţele publice, să evite un colaps bugetar şi să refacă relaţiile cu partenerii externi. Chiar în debutul discursului Pavel Filip a anunţat ceea ce a numit „o victorie” acordul la nivel de experţi cu FMI.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:14 0:00
Link direct

În discursul său de la tribuna Legislativului, Premierul Filip s-a referit doar tangențial însă la unul din principalele reproșuri formulate în moţiune şi anume decizia Guvernului său de a transforma în datorie publică cele peste 13 miliarde de lei oferite sub garanția Guvernelor Leancă şi Gaburici băncilor devalizate. Opoziția a criticat în special dobândă de 5% anual, timp de 25 de ani, formulată ca propunere guvernamentală.

La insistența liderului socialiştilor Igor Dodon, premierul a spus:

„Guvernul este responsabil de proiectul pe care l-a aprobat şi l-a trimis Parlamentului. Dacă aveţi alte propuneri constructive despre cum poate fi soluţionată această problemă vă rog să le înaintați. Vreau să nu veniţi cu minciuni în acest sens. Nu toată datoria va fi pusă pe umerii cetăţenilor. Or este prevăzută o perioadă de răgaz pentru a avea posibilitatea să întoarcem cât mai mult posibil din banii fraudați, astfel că pe umerii cetăţenilor nu va fi pus nimic odată ce această datori va fi întoarsă.”

Igor Dodon: „O mică concretizare, domnul Filip, cred că nu căutaţi acolo unde trebuie şi dvs. ştiţi asta. Şi dacă vorbim de fortificarea Băncii Naţionale, aş vrea să vă reaminţiţi că dvs. în calitate de membru al guvernului Leancă şi Gaburici aţi votat pentru acordarea acestui împrumut şi garanţii […]”

Pavel Filip: „Este adevărat. Ca membru al guvernului am votat pentru acordarea creditului de urgenţă şi consider că am procedat corect în acea perioadă.”

Şi deputatul comunist Oleg Reidman a insistat pe situaţia din sectorul bancar:

„Creditul acesta pe care Dvs. l-aţi semnat trebuie oferit Băncii de Economii, care nu trebuia lichidată, şi banca din veniturile sale să-l restituie timp de 25 de ani. Ceea ce au făcut guvernările, inclusiv cu participarea Dvs. este o decizie incorectă care va împovăra acum şi cetăţenii şi bugetul.”

Pavel Filip: „Eu, spre deosebire de Dvs., nu am avut niciodată, nici o tangenţă cu această bancă.”

Premierul Filip şi în discursul său a declinat orice responsabilitate a guvernului condus de el pentru „problemele generate de furtul miliardului” şi pentru cazul BEM.

El i-a mai acuzat repetat pe deputaţii din PLDM că au semnat această moţiune, spunând că multe din cele incluse în ea sunt moştenirea lăsată de guvernele conduse de PLDM în ultimii șase ani. În replică, liberal democratul Iurie Ţap a spus, între altele: „Nu punem noi în cârca guvernului ceea ce a fost, pentru că nu e corect. Doar că astăzi, revenind la ceea ce se întâmplă, cu părere de rău, ne încredințăm că nu are guvernul. Şi voi concretiza. În cele peste 180 de zile s-a reuşit – ieftinirea carburanţilor datorită intervenţiei primului ministru, asumări spectaculoase pentru primele 100 de zile, de fapt, bule de săpun şi aşa numită stabilitate.”

Liberal democraţii şi comuniştii au insistat astăzi că au susţinut moţiunea iniţiată de socialişti doar pentru că au dorit să audieze raportul de activitate a guvernului, iar majoritatea parlamentară le-a respins repetat cererile de a-l invita în plen pe Pavel Filip. Unii au amintit graba cu care a fost învestit, în urmă cu şase luni, acest cabinet fără a prezenta şi supune dezbaterilor în plen a programului de guvernare.

Moțiunea înaintată Guvernului Filip, dar şi cele care au vizat separat mai mulţi miniştri sunt văzute de experţi ca o parte din campania electorală pentru prezidențiale începută înainte de termen de socialistul Igor Dodon.

Previous Next

XS
SM
MD
LG