Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Deputații vor mai aștepta un an proiectul Codului Sănătății. Documentul urma să ajungă în Parlament în această vară, așa cum declara ministrul, Ruxanda Glavan la începutul anului, dar se pare va întârzia. Autoritatea și-a pus un alt termen, iar potrivit planului de acțiuni pentru 2016, documentul urmează să fie elaborat și prezentat pentru aprobare abia spre sfârșitul anului. Proiectul Codului sănătății a mai fost elaborat odată, în 2015, și ar trebui să compileze cele mai importante legi din domeniul sănătății. La sfârșitul anului trecut, după dezbateri publice, acesta a fost retras, după ce s-a constat că e plin de greșeli și mai conține și legi inexistente. Într-o ședință a Curții de Conturi ministrul a declarat că la elaborarea lui se lucrează intensiv, inclusiv cu experți internaționali.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00
Link direct

S-au scumpit esențial contractele la medicină. La unele facultăți au ajuns să coste și cu 11 mi de lei mai mult decât acum doi ani. Ieri a început admiterea în toate universitățile, inclusiv la USMF. Instituția oferă în total, 695 de locuri. Cei care nu vor reuși să obțină o bursă și vor dori cu tot dinadinsul să devină medici vor trebui să scoată bani mulți din buzunar. De exemplu, la facultatea de medicină generală un an de studii costă aproape 29 de mii de lei, la farmacie – peste 29 de mii, iar la stomatologie peste 30 de mii de lei sau în jur de 1.400 de euro. Astfel, față de acum doi ani, facultatea de farmacie e mai scumpă cu 11 mii de lei, iar stomatologia – cu peste 10 mii.

Pe Sănătate INFO citiți astăzi o altă poveste despre transplant și donarea de organe, realizată în cadrul unei campanii de promovare a acestui tip de intervenții. Astfel, aflați povestea unui bărbat din România, care de la o simplă viroză respiratorie a ajuns la insuficiență cardiacă. Iar acum, după cinci ani grei de suferință și durere, are norocul să simtă din nou în piept bătăile unei inimi sănătoase. David Pompei este bărbatul care acum aproape 15 ani a primit în dar o inimă sănătoasă, datorită generozității unei familii, care a hotărât să salveze o viață. Întâmplarea a făcut ca organul donat să fie compatibil cu organismul său, iar transplantul a fost un adevărat succes. Drept dovadă este viața pe care o are acum David. La ai săi 44 de ani este perfect sănătos și are o voință și o poftă de viață cum rar întâlnești.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG