Linkuri accesibilitate

Gramatica insolubilă a rezolvării pe cale pașnică a conflictului transnistrean


Piața de Paști, cândva, la Tiraspol
Piața de Paști, cândva, la Tiraspol

Membrii platformei parlamentare pentru realizarea politicii de reintegrare au convenit că mai e nevoie de ceva.

Parlamentul de la Chișinău a fost convocat luni într-o sesiune specială în care sa fie discutate eforturile de reglementare a situatiei din regiunea transnistreana. Ședința parlamentului are loc cu o zi înainte de vizita la Chișinău a șefului diplomației germane Frank Walter Steinmeier. Germania are acum președinție aprin rotație a OSCE. Tamara Grejdeanu a fost prezenta in parlament și relatează.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Membrii platformei parlamentare pentru realizarea politicii de reintegrare au convenit că este nevoie de o legislație clară care să ghideze negociatorii în procesul de reglementare transnistreană, astfel încât ce-i mandatați să știe ce pot să își asume și ce nu. Președintele legislativului, Andrian Candu a negat acuzațiile Tiraspolului, precum că Republica Moldova ar acționa coordonat cu Kievul pentru a aduce regiunea transnistreană într-un blocaj economic. Autoritățile din stâng Nistrului susțin că Ucraina a oprit circulația a 40 de cisterne cu combustibil care s-ar fi îndreptat din Belarus spre Transnistria.

„Am înțeles că nu este adevărat. Atât pe lini frontierei din partea Ucrainei există distribuție și furnizare de produse petroliere, precum și din România prin Republica Moldova tranzitează în continuare produsele petroliere, și la nivel de motorină, și la nivel de benzină. Deci, va trebui să ne descurcăm de ce au fost făcute aceste acuzații.”

Vicepremierul pentru Reintegrare, George Balan a spus că într-adevăr ar fi anumite probleme la aprovizionarea cu produse petroliere în regiunea transnistreană, dar că situația nu este critică. George Balan a reconfirmat deschiderea pentru dialog cu autoritățile de la Tiraspol, un subiect care va fi discutat în timpul vizitei la Chișinău a ministrului german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a cărui țară deține președinția OSCE și care pregătește o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2:

„Noi dorim ca viața populației din regiunea transnistreană să se îmbunătățească și suntem deschiși pentru procesul de reglementare, suntem deschiși pentru promovarea dialogului în formatul 5+2 și pe această linie de idei suntem deschiși la dialog cu Tiraspolul.”

Negocierile în formatul 5+2 au fost reluate la începutul lunii iunie, atunci când reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au convenit să discute la nivelul grupurilor de lucru despre despre recunoașterea diplomelor de studii eliberate de universitățile din stânga Nistrului, traficul internațional al automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene precum și despre îmbunătățirea mecanismului de punere în aplicare a înțelegerilor formulate la negocieri.

Evoluții pozitive în aprecierea reprezentantului special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cord Meier-Klodt.

Mai mulți observatori de la Chișinău au criticat însă aceste măsuri pe care le-au numit cedări ale Chișinăului. Fostul ambasador al Moldoei la Washington, Igor Munteanu, a spus în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că „Republica Moldova trebuie să se comporte ca un actor raţional, care îşi poate apăra interesele, pe care le poate formula şi care poate exploata la maximum poziţiile sale diferite şi mult mai avantajate decât ale celor de la Tiraspol.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG