Linkuri accesibilitate

Propaganda Tiraspolului și chestiunea transnistreană (mold-street.com; tribuna.md)


Moldova este cel mai mare furnizor de doping pentru sportivii ruși (Forbes Russia, mold-street.com).

Furtul miliardului din băncile moldovenești ajunge, din nou, să fie pomenit în publicațiile internaționale. De această dată, este vorba Luke Coffey, directorul Centrului de Politici Externe la Fundația Heritage din Statele Unite, care scrie pentru The Huffington Post. În articolul său, autorul vorbește despre implicarea procurorilor, a judecătorilor, cât și a înalților oficiali, în devalizarea sistemului bancar, și care au făcut o „artă din schemele de spălare a banilor” pe parcursul anilor. Potrivit lui Coffey, „economia și instituțiile statului ar fi fost privatizate de oligarhi corupți, în frunte cu vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc”. Acum, pentru a întoarce miliardul furat și pentru a opri spălarea banilor, autorul sugerează că Statele Unite ar trebui să intervină prin sancțiuni împotriva celor asupra cărora planează suspiciuni, inclusiv Vlad Plahotniuc și camarazii săi. În articolul său, Luke Coffey evidențiază și influența Kremlinului asupra Moldovei, care face totul pentru a preveni aderarea Republicii Moldova la organizațiile euro-atlantice, cum ar fi NATO sau Uniunea Europeană, mai scrie autorul.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct

Într-un alt editorial, publicat pe portalul Tribuna.md, Igor Volnițchi amintește despre Legea cu privire la statutul juridic special al localităților din stânga Nistrului. Aceasta prevede rezolvarea conflictului transnistrean în trei etape, și anume: demilitatizarea regiunii, alegerea puterii locale în mod democratic și oferirea regiunii transnistrene unui statut special în cadrul Republicii Moldova. Deși a fost adoptată acum 11 ani, autorul își exprimă dezamăgirea că respectiva lege a rămas doar pe hârtie, întrucât guvernările de până acum n-ar fi făcut nimic să promoveze aplicarea ei. Igor Volnițchi observă că oficialii vorbesc tot mai rar depre necesitatea retragerii armatei ruse din stânga Nistrului, de parcă s-ar fi resemnat cu pierderea regiunii, sau le-ar convine conservarea actualei situații, mai notează editorialistul.

În alt articol, Igor Volnițchi scrie și despre șansele Guvernului Filip ca să fie demis. În opinia analistului, deputații care au votat odată pentru învestirea Guverului Filip, „au făcut-o din instinct de autoconservare, deoarece, dacă nu era învestit Guvernul, se dizolva Parlamentul, se convocau alegeri parlamentare anticipate şi unii actuali deputaţi şi-ar fi luat adio de la activitatea legislativă”. Acum însă acest risc nu există, mai notează Igor Volnițchi, iar potrivit unor informații neoficiale, autorul scrie că „unii dintre deputaţii ce au votat pentru Guvernul Filip între timp au „avansat” în discuţiile cu alte formaţiuni politice şi, spre deosebire de situaţia din luna ianuarie, acum au alternativă, ceea ce înseamnă că votul lor pentru moţiunea iniţiată de socialişti poate fi imprevizibil”.

Despre regiunea transnistreană a ţării scriu jurnaliștii de la Mold-street.com, mai exact despre propaganda de la Tiraspol. După ce așa zisa putere din stânga Nistrului a acuzat Chișinăul și Kievul de o blocadă feroviară, care ar fi provocat o criză a carburanților în reigune, reporterii de la Mold-street.com dezmint informațiile. „Criza este artificială”, scriu jurnaliștii, referindu-se la datele furnizate de așa zisul serviciu vamal local. Acestea arată că importul de produse petroliere în perioada 1-18 iulie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, s-a micșorat cu 11%. Jurnaliștii notează că reducerea este prea mică încât să afecteze regiunea, mai ales că importul de motorină s-a majorat cu 50%. Tot pentru aceeași perioadă, compania Sheriff, cel mai mare importator de carburanți, și-a majorat livrările cu 6%. În concluzie, jurnaliștii de la „mold-street.com” scriu că „la mijloc ar putea fi o manipulare din partea autorităților separatiste”.

Jurnaliștii de la Mold-street.com mai scriu că Moldova este cel mai mare furnizor de doping pentru sportivii ruși. Portalul citează publicația Forbes Russia, care a făcut o anchetă cu privire la scandalul legat de dopaj în sportul din Rusia. Aceasta „relevă că producătorii din Moldova ar deține aproximativ 50% din piața preparatelor anabolizate din Rusia”. În afacerile cu steroizi sunt implicate mai multe companii din Moldova, fondate atât de cetățeni moldoveni cât și oameni de afaceri străini.

Despre „Legile Big Brother de Rusia” scrie editorialistul Dan Nicu într-un material publicat de blogul ziarului Adevărul. Autorul identifică ultimele două legi, promulgate de Putin la sfârșitul lunii iulie, care, în opinia sa, vor „consolida regimul autoritar din Rusia”. Autorul scrie că „cele două legi conţin prevederi ce majorează pedepsele pentru activităţile de terorism şi extremism”. Mai exact, în Codul Penal al Rusiei sunt introduse trei noi infracţiuni: neanunţarea autorităţilor despre o potenţială infracţiune cu caracter terorist, complicitatea la o activitate extremistă şi comiterea unui act de terorism internaţional. În opinia lui Dan Nicu, „noile prevederi pun la dispoziţia autorităţilor noi posibilităţi de a urmări legal activităţile de extremism, care în acest moment presupun inclusiv criticile aduse regimului lui Vladimir Putin şi denunţarea infracţiunilor acestuia în interiorul şi în afara Rusiei”.

Agenția de presă IPN continuă proiectul special dedicat celor 25 de ani de independență ai Republicii Moldova. De această dată, jurnaliștii de la IPN au provocat-o pe Stella Ciobanu, moldoveancă stabilită în Germania, să adune un portret a ceea ce constituie, în opinia ei, Republica Moldova. Printre constatările făcute, Stella Ciobanu se referă la cea mai mare realizare a țării, și anume obținerea suveranității. Totuși, portretul este constituit în mare parte din dezamăgiri. În pragul celor 25 de ani de independență, Stella Ciobanu când vorbește despre Moldova, își aduce aminte de „populaţia care pleacă peste hotare în căutarea unui mod de viaţă decent”, despre rata mortalității, infrastructura distrusă, sau despre numărul grădiniților și școlilor închise.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG