Linkuri accesibilitate

Comitetul Olimpic Internațional a refuzat să interzică participarea echipei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro


Comitetul Internațional Olimpic a decis astăzi să nu impună o interdicție totală participării echipei Rusiei la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, transmițînd federațiilor sportive individuale ale lumii responsabilitatea de a hotărî dacă atleții ruși pot intra în competiție.

Decizia, anunțată după o reuniune de trei ore a conducerii executive a Comitetului Olimpic, vine cu numai două săptămîni înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice la 5 august. „Am decis să echilibrăm responsabilitatea colectivă și justiția individuală la care are dreptul fiecare ființă umană și atlet”, a spus Thomas Bach, președintele CIO. Comitetul a respins astfel cererile venite din partea Agenției Mondiale Anti-Dopaj și a zeci de alte organisme care se opun dopajului de a exclude întreaga echipă olimpică rusă de la JO, ca o consecință a acuzării Rusiei de susținere statală a înșelăciunii.

„Un atlet nu trebuie să sufere și nu ar trebui sancționat pentru un sistem în care el nu a fost implicat”, le-a declarat Bach reporterilor, citat de Associated Press, la o conferință de presă după reuniunea CIO de astăzi. Comitetul a precizat că Rusia nu va putea trimite la Olimpiadă nici un atlet care a fost deja sancționat pentru dopaj și că vor fi admiși numai acei atleți ruși care îndeplinesc condițiile de participare puse celor 28 de federații internaționale.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG