Linkuri accesibilitate

Ucraina strânge nodul feroviar


Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Depășirea atribuțiilor sau uzurparea puterii? Evgheni Șevciuk critică decizia Sovietului suprem de a-i limita împuternicirile. Tiraspolul susține că Kievul ar fi blocat calea ferată transnistreană, în timp ce Chișinăul declară că Ucraina n-a făcut decât să readucă situația în câmpul legal. Și… ecologiștii din Tiraspol se arată tot mai îngrijorați de starea râului Nistru.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de ştiri și principalele evenimente ale săptămânii trecute:

Ucraina strânge nodul feroviar
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Liderul administrației transnistrene Evgheni Șevciuk a criticat decizia Sovietului suprem prin care i-au fost restrânse împuternicirile. Majoritatea legislatorilor i-a retras prerogativa de a semna legi și i-a atribuit acest drept spicherului Sovietului suprem. Secretarul de presă al lui Șevciuk, Ludmila Sârbu, a declarat, miercuri, că, citez, „deputații partidului „Obnovlenie”, reprezentând în Sovietul suprem interesele marelui business transnistrean, își recroiesc în interes propriu împuternicirile prezidențiale”. Purtătoarea de cuvânt a lui Șevciuk a mai spus că, prin decizia din 20 iulie, deputații ar institui, de facto, o formă de guvernământ parlamentară, contrar constituției nerecunoscutei republici. Majoritatea în Sovietul suprem va putea să elaboreze, să adopte și să semneze legi „fără participarea guvernului și a președintelui”, se spune în declarația purtătoarei de cuvânt, care precizează că în opinia lui Evgheni Șevciuk, asemenea schimbări ar trebui supuse unui referendum și nu pot fi adoptate de un „grup îngust de persoane”, am citat.

Și tot în ședința din 20 iulie, Sovietul suprem a adoptat o decizie prin care a introdus pedepse pentru funcționarii care nu răspund în termen sau refuză să răspundă interpelărilor parlamentare. Cinovnicii vor putea fi amendați sau chiar suspendați din funcții pentru perioade de la 6 luni până la 2 ani. Mai mult, funcționarii care nu răspund unei interpelări din partea deputaților vor putea fi pedepsiți nu doar pe cale administrativă, ci vor putea fi trași și la răspundere penală. De regulă, interpretările deputaților sunt adresate membrilor guvernului care, în Transnistria, este subordonat președintelui nerecunoscutei republici.

Șeful administrației transnistrene Evgheni Șevciuk a contestat la curtea constituțională a regiunii amendamentul prin care Sovietul suprem a redus rata de validare a alegerilor prezidențiale de la 50% la doar 25%. Deputații spun că acest prag ar reflecta mai bine situația demografică a regiunii confruntate cu o migrație masivă a populației, în timp ce Șevciuk spune că modificarea va diminua reprezentativitatea și, respectiv, legitimitatea viitorului lider al regiunii, care urmează a fi ales pe 11 decembrie.

Și tot Sovietul suprem a anulat obligativitatea înregistrării în organele vamale a contractelor pentru comerțul extern, începând cu 1 ianuarie 2017. Deputații spun că măsura ar economisi timp și vine în sprijinul oamenilor de afaceri. Pe de altă parte, obligativitatea înregistrării contractelor de comerț extern a fost anunțată inițial ca o măsură de combatere a evaziunii fiscale și care ar ușura trecerea mărfurilor prin vamă.

Deficitul bugetului transnistrean aproape că s-a dublat în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015. Potrivit datelor oficiale citate de agenția Novosti Pridnestrovia, în prima jumătate a anului trecut deficitul bugetar a fost de 750 de milioane de ruble sau peste 67 de milioane de dolari. În primul semestru al acestui an, diferența dintre venituri și cheltuieli a fost de peste 1,3 miliarde de ruble. Dublarea deficitului, afirmă responsabili din domeniul finanțelor, s-ar datora creșterii substanțiale a cheltuielilor – în luna mai administrația a reușit să achite datoriile la pensii pentru anul 2015.

S-au împlinit 24 de ani de la semnarea acordului moldo-rus care a pus capăt războiului de la Nistru. În baza acordului din 21 iulie 1992 a fost lansată operațiunea militară de menținere a păcii, în baza a trei contingente – rusesc, transnistrean și moldovean, care astăzi numără, în total, circa 1300 de militari. Prin același acord a fost creată Comisia Unificată de Control, tot în bază tripartită, care supraveghează situația din așa-numita Zonă de Securitate care a despărțit părțile în conflict. Zona în care se află 15 posturi de control ale pacificatorilor, se întinde pe o distanță de 225 de km de-a lungul Nistrului, are 12-20 de km lățime și acoperă circa 2/3 din teritoriul autoproclamatei republici moldovenești nistrene. Chișinăul spune că și-a onorat angajamentele și a retras militarii și tehnica din Zona de Securitate și critică Tiraspolul pentru că nu a făcut același lucru. Potrivit autorităților moldovene, Tiraspolul menține în Zona de Securitate forţe militare considerabile, cu un efectiv de circa 3.500 persoane.

***

Europa Liberă: La cererea Tiraspolului, vineri, s-a reunit de urgență la Chișinău, la sediul Misiunii OSCE, grupul de lucru pentru căile ferate, împreună cu reprezentanții vămii moldovenești și a celei transnistrene. Tiraspolul susține că Ucraina ar fi interzis intrarea în regiunea transnistreană, pe calea ferată, prin cele două puncte de control existente – Slobodca și Cuciurgan – a mărfurilor supuse accizelor, blocând, astfel, 40 de cisterne cu combustibil destinate regiunii.

Șeful executivului transnistrean, Pavel Prokudin, a spus, miercuri, că decizia Ucrainei ar putea provoca o criză a carburanților în Transnistria și a amenințat cu măsuri de răspuns, cum ar fi înăsprirea controlului vamal și impunerea de noi taxe pentru mărfurile din Moldova, Ucraina și pentru ceea ce a numit „tranzitul românesc”. Tiraspolul a acuzat Chișinăul că ar fi încălcat protocolul din aprilie 2012 pentru reluarea tranzitului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană.

La discuțiile de vineri de la Misiunea OSCE, reprezentanții Chișinăului a declarat că Moldova ar fi în imposibilitate să îndeplinească protocolul din 2012, întrucât acesta nu este un document internațional ce reglementează relațiile cu Ucraina. Oficiali moldoveni au sugerat că importatorii de produse petroliere din stânga Nistrului vor trebui să se înregistreze la Chișinău și să obțină licențe, iar schemele tehnologice pentru tranzitul feroviar prin regiunea transnistreană vor trebui aduse în concordanță cu standardele internaționale.

Precizăm că cel mai mare importator de produse petroliere din stânga Nistrului este compania Sheriff. Ucraina nu și-a motivat decizia și nu a răspuns acuzațiilor Tiraspolului. Explicațiile au venit, cum tocmai ați auzit, din partea unor oficiali moldoveni.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, șeful Căilor Ferate ale Moldovei, Iurie Topală, a deplâns retorica amenințătoare a Tiraspolului și a subliniat că Ucraina nu a făcut decât să readucă situația transporturilor pe cale ferată în câmpul legal internațional. Mai multe, în relatarea lui Nicu Gușan:

Șeful Căilor Ferate din Republica Moldova, Iurie Topală, precizează că decizia aparține autorităților ucrainene, care n-au făcut nimic altceva decât să se conformeze cadrului legal perfect valabil:

Iurie Topală
Iurie Topală

„Ei fac zarvă, nu de astăzi și nu de ieri, ei tot timpul au făcut zarvă. Ceea ce este legat de vagoane, așa sunt acordurile dintre Rusia, Ucraina și Republica Moldova, că toate vagoanele care vin în Republica Moldova trebuie să fie coordonate cu Calea Ferată din Moldova. Așa este acordul semnat. Ucraina este obligată să ne informeze ce vagoane și ce marfă vine în Moldova, deoarece fără vamă nu putem permite să intre marfa în țară, dar vama se află la Tighina, dacă vorbim despre Cuciurgan, atunci ei sunt obligați să vină la Tighina ca să facă vama.”

În ultimii zece ani, potrivit lui Iurie Topală, vagoanele cu marfă din Ucraina au intrat în regiunea separatistă fără a trece în mod oficial vama moldovenească, ceea ce a provocat, la o primă estimare, pagube de zeci de milioane de dolari pentru bugetul moldovenesc, mai spune șeful CFM:

„Până acum ei activau ilegal. Primeau marfa direct, fără să vină cu actele la punctul vamal Tighina. Ei ne pun să dăm o scrisoare la autoritatea ucraineană... ca să încalc și eu legea, să încalce legea și Ucraina... Faptul că până acuma Ucraina a încălcat legea, a încălcat acordul dintre noi și le da direct vagoanele asta-i una, dar eu nu pot să vin cu propunerea: hai, încălcați mai departe. Ei acum au intrat în cadrul legal și nu pot să intervin chiar cu nimic, și noi nu am făcut nimic, noi Republica Moldova. Pur și simplu, Ucraina a intrat în cadrul legal, așa cum spun acordurile. Pagubele sunt de sute de milioane de lei, sau zeci de milioane de dolari.”

Drept răspuns la faptul că Ucraina a început să permită transportarea mărfurilor în regiunea estică a Moldovei doar prin punctele controlate de autoritățile constituționale, Tiraspolul amenință că va reacționa prin ajustări tarifare și înăsprirea cerințelor pentru Kiev și Chișinău, în ceea ce privește tranzitarea mărfurilor prin teritoriul nerecunoscutei republici moldovenești nistrene. Șeful așa-zisului cabinet de miniștri de la Tiraspol a declarat pentru presa locală că va înăspri controalele și pentru „tranzitul românesc”, referindu-se cel mai probabil la transportul de cărbuni, metal sau minereu de fier, importat din Rusia și Ucraina de companii din România. Șeful CFM, Iurie Topală, spune însă că autoritățile de la Chișinău nu se vor lăsa șantajate:

„Ei nu pot bloca nimic. Dacă o să ne șantajeze, eu o să fiu obligat să închid stațiile din Cuciurgan și Slobozia și o să intre prin nordul Moldovei, pe la Ocnița. Clar că este mai departe, o să fie mai greu, dar avem alternativă.”

Iată cum comentează comportamentul Tiraspolului expertul de la IDIS Viitorul Viorel Chivriga:

„Există și latura politică, și latura economică. Lipsa unor bariere în calea tranzacțiilor pe care le fac companiile din stânga Nistrului asta înseamnă bani, dar și mâinile lor sunt dezlegate pentru a efectua niște operațiuni în cadrul nelegal al Republicii Moldova. Și în unele cazuri eu admit că aceste importuri au fost realizate tot într-un spațiu ilegal, și în raport cu Ucraina, care e un stat care la prima etapă a pus umărul ca ei să se simtă confortabil, dar acum e o situație că-i deranjează și pe ei. În afară de aceasta, cred că în regiunea din stânga Nistrului, în condiții de criză economică acerbă, ei caută unele pârghii pentru ași menține status quo-ul. În cazul în care economic sunt în nesiguranță, situația devine dramatică.”

Europa Liberă: Opinia expertului Viorel Chivriga.

Tiraspolul a cerut și o reuniune de urgență în formatul 5+2 pe tema importurilor de combustibil în regiunea transnistreană pe căile ferate, o cerere rămasă deocamdată fără răspuns.

Cât de gravă este situația? Există sau nu o insuficiență de benzină și motorină în Transnistria, așa cum sugerează o parte a presei? Am încercat să aflăm, discutând cu mai mulți locuitori din Tiraspol și Bender:

- С одной стороны, конечно, это тревожно, что к нам сюда не поступают горюче-смазочные материалы, потому что они сейчас необходимы как для личного транспорта, так и для государственного, который участвует в уборочной кампании, убирает продукцию на полях. А с другой стороны, свою роль в развитии ситуации играет и политика. Именно она и придает весь этот резонанс ситуации. Но я думаю, что политики, все же, должны найти консенсус и договориться между собой. Конечно, есть сложности у нас и в валютном отношении, от ее наличия много, что зависит. А так, даже если топливо и подорожает, то незначительно, думаю.

- Я на газе, я не имею дела ни с соляркой, ни с бензином. Газ из-под земли идет, вроде с этим нормально все, слава Богу.

- Я думаю, что решится этот вопрос, с Украиной как-то решится. Мне так кажется. Может быть скачок цен. Я-то запасся, заправил машину полностью и взял канистрочку про запас. По надобности буду ездить, конечно.

- Топливный кризис был – и это плохо. Сейчас все более-менее. Когда на заправках «Шерифа» топлива не было, на других было – откуда? Не понятно! Цена тоже не устраивала в период кризиса.

- Паника есть: топлива не будет. За что ехать в Молдову заправляться, если нет другой валюты? Если не будет топлива, так и оставлю машину, не буду работать просто.

- Запасаться – не знаю, а страховка в стране все равно какая-то есть: НЗ какой-нибудь или еще что. Запасаться не буду. Ну а там политики уже как-то разберутся. Думаю, что страна не останется без топлива – это немыслимо. По сравнению с Украиной у нас цены сильно разнятся. У нас намного дешевле. Если взять денежную массу – не по курсу, а объем денежной массы пенсии, как они поучают и как мы, зарплата такая же самая – там, извините, литр бензина в пересчета на приднестровские рубли стоит 25 рублей, а у нас меньше девяти.

- Почему одни носят канистрами, а у других ничего нет. Почему так? Вот все горюют: топлива нет, топлива нет, а он несет 10 литров бензинчика. Куда?

- Что сказать по этому поводу – не знаю, я думаю, что это ничем не обосновано, это во-первых. Во-вторых, на всех заправках топлива хватает – об этом говорят сами работники заправок. Кризиса я никакого не наблюдаю. Это кому-то выгодно.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din Tiraspol și Bender.

***

Europa Liberă: Lina Grâu a discutat pe această temă și cu expertul economic de la Tiraspol Serghei Melnicenko.

Europa Liberă: Ce se întâmplă cu tranzitul pe căile ferate și cu această problemă care a fost discutată săptămâna trecută în executivul transnistrean? Despre ce fel de măsuri vorbește dl. Prokudin atunci când spune ca vor fi aplicate contramăsuri?

Serghei Melnicenko: „Pentru început trebuie să ne amintim că schema temporară de circulație a trenurilor pe segmentul transnistrean al căilor ferate a fost pusă în aplicare din 2004. Moldova de nenumărate ori s-a adresat puterii politice și celor care conduc căile ferate ale Ucrainei pentru ca Ucraina să blocheze schema respectivă, să o suspende, astfel încât toate mărfurile, atât la export, cât și la import să fie perfectate de organele vamale ale Republicii Moldova.

Noi știm că în ceea ce privește exporturile Guvernul Ucrainei a adoptat o astfel de schemă și acum mărfurile transnistrene care merg către export trebuie să fie perfectate în organele vamale ale Moldovei. Republica Moldova îi spunea permanent Ucrainei că aceeași regulă trebuie să fie aplicată și importurilor de mărfuri pe calea ferată în direcția Transnistriei. Însă în toată această perioadă Ucraina a avut o atitudine loială față de faptul că importul ajungea direct în Transnistria și rămânea în afara zonei de control al autorităților Republicii Moldova.

Dar de curând situația s-a schimbat radical și la începutul lunii iulie pentru importul mărfurilor, în special pentru importul carburanților în Transnistria, a fost închisă stația Cuciurgan-Export. Exact în această perioadă au început livrări masive de carburanți importați de firma Sheriff, care a primit un credit în valută de la Banca centrală de la Tiraspol pentru procurarea de carburanți și produse alimentare.

Apoi peste câteva săptămâni, adică chiar săptămâna trecută, a fost în același mod închisă stația Slobodka-Export. Administrația Căilor Ferate din Ucraina argumentează acest lucru prin rugămintea Moldovei de a pune în aplicare acordul din 2004.

Încercări de felul acesta au avut loc și anul trecut, prin luna august, dar doar pentru câteva zile. Atunci, la nivelul grupurilor de experți în domeniul căilor ferate această chestiune a fost într-un fel soluționată. Acum situația pare să fie mai gravă și se întrevede dorința autorităților moldovene de a redirecționa fluxurile de mărfuri prin stația de la Râbnița, unde există un post vamal comun creat în conformitate cu înțelegerea dintre Evgheni Șevciuk și Vlad Filat din 2012, și prin Varnița. De facto acest lucru însemnă un control total asupra întregului comerț extern a Transnistriei. Conform unor informații, restricțiile la import deocamdată se referă doar la tranzitul pe calea ferată și doar la carburanți. Nu știu cu exactitate dacă alt gen de marfă poate fi importată, dar cel mai probabil că nu.”

Europa Liberă: Și la ce gen de măsuri se referă dl Prokudin atunci când amenință cu aplicarea unor măsuri de răspuns la adresa Ucrainei și a Chişinăului?

Serghei Melnicenko: „Este evident că reacția executivului Transnistriei a fost una dură. Ce variante de a face presiuni există aici? În primul rând metodele de reglementare tarifară. Ce se are în vedere? Cel mai probabil ridicarea taxelor pentru tranzitul mărfurilor pe calea ferată între Ucraina și Moldova și mai departe către România și alte state.

Din câte știm, comunicarea pe calea ferată dintre Republica Moldova și Ucraina are loc doar traversând teritoriul Transnistriei. Moldova și Ucraina au avut proiecte cu privire la construcția unei linii de cale ferată în regiunea Besarabca-Berezino-Arțiz-Sarata, dar deocamdată acest proiect nu este realizat.

Dar aici experții mai analizează o versiune – cea potrivit căreia ar fi vorba despre o luptă legată de politica internă din Transnistria și că ar fi o piedică pusă firmei Sheriff.”

Europa Liberă: Autoritățile moldovene, în particular administrația căilor ferate vorbesc despre faptul că această situație nu are nicio legătură cu decizia Chişinăului și că este vorba despre decizia Ucrainei de a redirecționa fluxurile de mărfuri prin segmentul moldovenesc al frontierei…

Serghei Melnicenko: „Nu prea cred. Noi putem, de exemplu, presupune că hotărârea Guvernului Ucrainei numărul 117 din luna martie a anului trecut și care a intrat în vigoare în luna mai, cu privire la închiderea punctului de trecere auto de la Cuciurgan, ar putea avea vreo careva legătură cu sancționarea unor firme transnistrene - Țîta sau Zlatogor – care au fost prinse cu contrabandă.

Însă în ceea ce privește comunicarea pe calea ferată am informații că atunci când subiectul a fost discutat cu autoritățile ucrainene, acestea au spus că Chişinăul a rugat să fie îndeplinite înțelegerile și că demersuri în acest sens s-au făcut încă din 2004. Pur și simplu Ucraina a avut o atitudine loială în tot acest timp față de acest subiect pentru că în Ucraina era altă putere. Ucraina în general avea o atitudine loială față de Transnistria pentru că în Ucraina era o altă putere. Acum doi ani, după cum înțelegeți, situația s-a schimbat și atitudinea autorităților oficiale ale Ucrainei față de Transnistria este ca față de o enclavă rusească. Și iese că Kievul oficial gâdilă nervii Moscovei oficiale prin faptul că face presiuni asupra Transnistriei pro-ruse. Aici mi se pare că este geopolitică în formă pură.

Nu aș spune că volumul de mărfuri livrate pe calea ferată este foarte mare, dar aceste livrări sunt importante pentru metalurgie și pentru carburanți. Evident că cele 39 de vagoane care stau acum în Belarus și nu știu dacă pot sau nu să vină în Transnistria sunt o investiție mare, dar livrări ritmice se pot pune la punct și folosind cisterne și camioane speciale ucrainene și moldovenești adică cu transportul auto. Însă noi ne confruntăm cu faptul că Chişinăului merge metodic către limitarea activităților de comerț extern al Transnistriei, strânge tot mai mult gâtul la sticlă și mai devreme sau mai târziu răbdarea va ceda și pot fi întreprinse contramăsuri adecvate și dure. Prima etapă, da, este majorarea de tarife, dar a doua etapă poate fi limitarea sau oprirea în general a tranzitului pe căile ferate prin Transnistria.

Acum în departamentul de externe și în Sovietul suprem începe să predomine linia celor care consideră că este nevoie de măsuri dure adecvate pentru ca și Ucraina, și Moldova să fie puse pe gânduri. Sursele mele spun că de fiecare dată când situația se tensiona în acești 12 ani astfel de măsuri sau chiar amenințarea că vor fi introduse astfel de măsuri reușeau să oprească presiunea Ucrainei și Moldovei.”

Europa Liberă: Dar cât de mare este volumul tranzitului prin Transnistria cât de mult pot afecta eventualele contramăsuri Moldova și Ucraina?

Serghei Melnicenko: „Nu pot spune exact, nu am această informație. Dar cred că calea ferată transnistreană supraviețuiește financiar exclusiv din contul acestui tranzit, din contul banilor pe care îi primește de la agenții economici ai Moldovei, Ucrainei și altor țări pentru acest tranzit.

În plus cred că una din explicații este legată și de declarațiile care au fost făcute anterior de reprezentanți ai Republicii Moldova, care spuneau că problema este una soluționabilă și poate fi depășită dacă calea ferată transnistreană devine „segmentul transnistrean al căilor ferate din Moldova”. Dar înțelegeți foarte bine ce presupune acest lucru și ce ar urma.”

Europa Liberă: Transnistria a propus săptămâna trecută să fie organizată o ședință extraordinară a formatul 5+2 consacrată problemei căilor ferate…

Serghei Melnicenko: „Da, cei de la Tiraspol încearcă să ridice această temă la un nivel mai înalt. Marți vine în vizită Steinmeier (ministrul de Externe al Germaniei) care se va întâlni cu liderul regiunii cu președintele Sovietului suprem. Și cred că această temă va fi ridicată în mod obligatoriu. Au fost deja anunțați despre asta șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova și ambasadorul Germaniei în Moldova.”

Europa Liberă: Dar această chestiune poate fi soluționată la nivel politic?

Serghei Melnicenko: „Da, anume asta vor să facă cei de la Tiraspol – să ridice subiectul le nivel politic. Adică să nu fie discutat ca o neînțelegere dintre subiecții economici sau administrativi sau doar în context economic. Vă dați seama că în situația de față sunt afectate toate valorile europene – libertatea circulației, a mărfurilor, a oamenilor și a serviciilor. Acestea sunt valori general-umane.”

Europa Liberă: Analistul economic de la Tiraspol Serghei Melnicenko, într-un interviu realizat de Lina Grâu.

***

Europa Liberă: Ecologiștii, hidrologii și epidemiologii sunt îngrijorați de starea râului Nistru. Nivelul apei în râu este foarte scăzut, iar din cauza perturbării proceselor naturale râul dezvoltă floră patogenă și, în consecință, fauna are de suferit. Din cauza construcției de noi centrale hidroelectrice în satele din apropierea râului Nistru dispare apa din fântâni.

Corespondenta noastră la Tiraspol, Karina Maximova, a discutat subiectul cu șeful organizației neguvernamentale Ecospectr de la Tiraspol, Ivan Ignatiev, care este și co-președinte al consiliului ecologic civic de pe lângă departamentul agriculturii și resurselor naturale din regiunea transnistreană. Karina Maximova l-a întrebat pentru început pe Ivan Ignatiev care sunt pericolele de pe urma scăderii nivelului apelor în râul Nistru.

Ivan Ignatiev
Ivan Ignatiev

Ivan Ignatiev: „Ceea ce se întâmplă acum cu râul Nistru sunt consecințe ale unor procese de durată, legate de schimbarea ciclurilor hidrologice ale râului. Râul este și ei un organism viu – sunt ani în care este plin cu apă, sunt și ani mai secetoși. În ceea ce privește situația actuală, aici sunt importanți nu doar factorii naturali, dar și cei antropogeni.

Printre factorii naturali sunt lucrurile despre care înainte se vorbea doar ca despre o probabilitate – schimbările climatice, încălzirea globală. Acum aceste fenomene sunt o realitate. Până la sfârșitul secolului ne așteaptă o ridicare a temperaturilor cu 3-5 grade. Precipitații vor cădea preponderent iarna și cel mai probabil sub formă de ploaie, iar pe perioada verii precipitațiile vor fi foarte intense și de scurtă durată. Acest lucru va genera pericole de inundații. Iar între perioadele cu precipitații vor fi perioade lungi de secetă. Și aceste procese deja au loc și noi le suntem martori – verile și toamnele sunt destul de secetoase. Temperaturile de vară de 40 de grade înainte erau o anomalie, iar acum devin ceva normal.

A doua componentă este influența antropogenă. Este evident că riscurile climatice merg mereu în pas cu riscurile social-economice, iar uneori și cu cele politice. Riscurile social-economice sunt determinate de faptul că Ucraina, Moldova și Transnistria, care sunt unite de un singur râu, încep să concureze între ele.”

Europa Liberă: Și care sunt consecințele acestei concurențe?

Ivan Ignatiev: „Resursele acvatice sunt niște resurse complexe. Acestea sunt necesare, pe de o parte, pentru asigurarea cu apă a marilor orașe – precum Chişinău, Odesa, Cernăuți, dar și altele. Iar pe de altă parte acestea sunt o resursă importantă pentru irigare, pentru necesitățile agricole și pentru industrie, dar și pentru producția de curent electric. Aici este și zona de divergență a intereselor țărilor situate pe Nistru.

Centrala electrica de la Cuciurgan
Centrala electrica de la Cuciurgan

Construcția de centrale hidroelectrice pe Nistru s-a început încă la sfârșitul anilor 1950 – atunci a fost ridicată hidrocentrala de la Dubăsari. Apoi în ani 70-80 ai secolului trecut a fost lansat proiectul pentru construirea mai multor stații hidroelectrice – Dnestrovsk, stațiile numărul 1 și numărul 2. La sfârșitul anilor 80 a apărut ideea de a face niște stații hidrologice de acumulare pe Nistru care au fost construite după anul 2000 și acum au fost puse în funcțiune câteva unități. În același timp se fac cercetări și au loc lucrări de proiectare tehnică pentru construirea unei cascade întregi de stații hidroelectrice mici pe partea superioară a cursului Nistrului, inclusiv în zona afluenților râului. Iar râul nu este atât albia propriu-zisă – acesta constă și din afluenții care îl hrănesc. Și de starea calitativă și cantitativă a acestor afluenți depinde și starea râului Nistru.

Ce consecințe ar putea avea construirea acestor hidrocentrale? Factorii interesați încearcă să ne convingă că nu se va întâmpla nimic grav, că apa oricum va fi lăsată să curgă. Dar ce vedem acum? În condițiile unei veri secetoase după o iarnă și primăvară la fel de secetoase, în acest an în lunile aprilie-mai nivelul apei în Nistru era la fel ca și în luna august a anului trecut. Este un nonsens.

Acest lucru se întâmplă pentru că scade capacitatea râului de a se auto-curăța. Stratul de nisip și pietriș de pe fundul râului are rolul unui filtru. Trecând prin acest filtru apele de suprafață se curăță, apoi ajung în zona apelor freatice pe care noi în cele din urmă le folosim în scopuri alimentare. Adică lucrurile sunt interconectate. În zona construcției stației de hidro-acumulare de la Novodnestrovsk chiar în procesul construcției propriu-zise au fost semnalate situații în care în timpul lucrărilor de corectare a cursului apelor și de adâncire a râului secau fântânile și izvoarele din apropiere. Oamenii erau puși în situația de a aduce apă din alte localități pentru a-și satisface necesitățile sociale minime.”

Europa Liberă: Acest lucru înseamnă că prețul pentru un avantaj economic de moment este distrugerea mediului natural al râului și a echilibrului hidrologic, adică chiar a viitorului râului Nistru?

Ivan Ignatiev: „Da. În legătură cu aceste consecințe nu doar ecologiștii și hidrologii trag un semnal de alarmă și spun că trebuie optimizat consumul de apă – adică să se pornească nu doar de la necesitățile de consum ale omului, dar și de la starea ecosistemului râului. Trag un semnal de alarmă la fel și serviciile epidemiologice și sanitare ale Republicii Moldova, Transnistriei și Ucrainei. Pentru că nivelul scăzut de apă în condițiile unei temperaturi ridicate duce la creșterea concentrației de microorganisme patogene de natură să provoace mai multe tipuri de boli infecțioase, precum hepatita și bolile intestinale. Acum apa în raionul Grigoriopol, precum și în apropiere de orașul Bender nu este bună pentru scăldat.

Problema este una complexă. Pe de o parte este una hidrologică – atunci când scade nivelul precipitațiilor și scade nivelul apelor în râu apar riscuri pentru economie. Situația este completată cu riscurile ecosistemice, pentru că de apă are nevoie nu doar omul, ci și ecosistemele. Încercarea de a face venit pe contul ecosistemului fără a investi nimic în schimb poate duce la faptul că am putea pierde râul în general.

Când ajungem la situația că putem trece râul în picioare și vedem că are loc un proces de descompunere a râului într-un complex de lacuri care comunică între ele putem constata că râul într-adevăr este bolnav.

O abordare atât de iresponsabilă, o evaluare insuficientă a consecințelor unor sau altor acțiuni aduce rezultate negative. Niște rezultate cu o amploare mult mai mare decât acele câștiguri care pot fi obținute prin realizarea unor proiecte tehnice concrete.”

Europa Liberă: Liderul organizației neguvernamentale Ecospectr de la Tiraspol, Ivan Ignatiev.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG