Linkuri accesibilitate

Moldova, criza demografică și emigrația


Numărul emigranţilor crește constant, atingând cota de 45-50 de mii de cetăţeni pe an.

Republica Moldova pierde anual un procent din populație, pentru că lumea emigrează în căutarea unei vieţi mai bune. Din 1990 încoace, numărul emigranţilor a crescut constant, atingând cota de 45-50 de mii de cetăţeni pe an. Cel puţin aşa arată datele unui Barometru demografic lansat recent la Chişinău. Un simplu calcul matematic arată că în fiecare zi peste 100 de moldoveni aleg străinătatea.

Începând din 2007 scopul migraţiei este reîntregirea familiei mai curând, decât un job mai bine plătit, se arată în studiu. Se mai constată, cu îngrijorare, accentuarea exodului de tineri cu studii, dar şi o reducere semnificativă a natalităţii.

Experţii anticipează că în viitor criza demografică se va adânci, fluxurile migraţionale se vor intensifica, iar numărul populaţiei va descreşte continuu cu o dinamică destul de mare. Directoarea Centrului de Cercetări Demografice Olga Gagauz:

„Până când va exista acest decalaj mare în standardele de viaţă migraţiune o să fie şi toate datele statistice arată că fluxurile migraționale se intensifică nu se micşorează.”

Nu e de neglijat şi factorul extern, spune experta:

„Evident că în următorii ani multe ţări care se confruntă cu reducerea numărului populaţiei şi îmbătrânirea populaţiei vor promova politici migraţionale mai atractive, acest lucru planifică să facă şi Rusia. Acum se pune accent pe migraţia temporară, dar dacă politicile migraţioniste ale Rusiei o să aibă alt caracter şi o să fie susţinuţi migranţii care lucrează în ţară de lungă durată, atunci pentru Republica Moldova pierderile pot fi destul de semnificative.”

Mai mulţi experţi economici observă că pe termen scurt, migraţia a avut efecte pozitive asupra economiei Republicii Moldova. A fost scoasă presiunea de pe sistemul social reducându-se numărul de şomeri, au crescut veniturile populaţiei şi consumul, datorită remitențelor. Banii transferaţi de emigranţi, deşi scad de la an la an, mai continuă a fi unul din motorul economiei moldovene. Pe termen lung însă, emigraţia va avea un impact negativ major asupra economiei. Cu o piaţă de desfacere mică şi cu o populație preponderent îmbătrânită Moldova va fi ocolită de investitori, productivitatea o să scadă şi veniturile populaţiei se vor diminua.

Experţii recomandă aşadar autorităţilor să întreprindă măsuri urgente pentru a încuraja oamenii să rămână acasă, în acelaşi timp însă să regândească politicile sectoriale pornind de la realităţile demografice şi noua structură a populaţiei, cu un număr mare de persoane vârstnice şi un număr redus de copii şi tineri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG