Linkuri accesibilitate

Obstacolele care stau în calea democratizării Moldovei (ambasadorul britanic Philip Batson/report.md)


„Vrea Rusia să se schimbe?” (Petru Grozavu/Ziarul de Gardă).

Cursa pentru fotoliul de președinte a început, asta chiar dacă oficial campania electorală urmează să înceapă din 31 august. Observația este făcută de Silviu Tănase într-un editorial publicat în numărul de astăzi a ziarului „Timpul”. Autorul scrie despre Partidul Socialiștilor care, potrivit lui, „a împânzit panourile stradale cu un mesaj specific”, chiar „fantastic”, notează editorialistul, și anume: „Moldova are viitor”. Faptul că Moldova are viitor, este o chestiune „inevitabilă”, scrie Silviu Tănase, însă acesta este interesat să afle despre ce fel de viitor este vorba pe panourile publicitare: „Dodon, fiind un doctor în științe economice, ar fi trebuit să poată, fără probleme, să propună un plan de repornire economică a țării pentru a vedea dacă viitorul Moldovei este un stat prosper, unde tinerii vor putea ușor să-și găsească locuri de muncă, unde pensionarii vor primi pensii decente sau un ghettou bolșevizat, unde, cei cu alte opinii, vor fi persecutați și alungați?”, notează Silviu Tănase.

În „Ziarul de Gardă”, Petru Grozavu, se întreabă dacă „Vrea Rusia să se schimbe?”. Curiozitatea autorului este provocată de un interviu, acordat acum o săptămână unei publicații germane, de către Serghei Karaganov, consilierul de politică externă al Kremilinului și, tot el, șef al Consiliului de Apărare și Politică Externă în administrația prezidențială a Rusiei. Petru Grozavu încearcă să înțeleagă, din răspunsurile oficialului, dacă Rusia își va schimba atitudinea în relațiile cu fostele state sovietice, și desprinde concluzia că „Rusia, recu­noaște că a greșit în rela­ți­ile cu noile state post-sovietice, dar nu în ceea ce cre­dem noi că a greșit, dar în ceea ce crede ea că a pier­dut ca fost impe­riu. Moscova, în opinia editorialistului, nu regretă nici unul dintre con­flic­tele mili­tare din spa­țiul post-sovieitc: nici Cara­ba­hul, nici Trans­nis­tria, nici Abha­zia sau Ose­tia de Sud, nici Cri­meea și nici Don­ba­sul.”

Despre elementele războiul hibrid continuă să scrie Iulian Chifu în partea a treia a studiului despre „Tipizarea războiului informațional al Rusiei”, publicat pe portalul „deschide.md”. Iulian Chifu parcurge pas cu pas în analiza sa cel mai recent exemplu din regiune, și anume războiul informațional purtat de Rusia în Ucraina. Autorul începe cu Crimeea, „atunci când omuleții verzi au condus asaltul la adresa instituțiilor publice din regiune și au răsturnat autoritățile legitime”, și continuă cu „Estul Ucrainei, unde au fost combinate toate instrumentele războiului hibrid, de la acțiuni teroriste până la criminalitate organizată, război economic sau cibernetic.” Detalii despre toate acestea găsiți pe „deschide.md”.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la portalul „report.md”, ambasadorul britanic în Republica Moldova, Philip Batson, vorbește despre obstacolele care stau în calea democratizării Moldovei. Mai exact, este vorba de corupție, amestecul politicului în treburile instituțiilor statului și problemele legate de independența presei. Ambasadorul atrage atenția asupra situației demografice din Moldova, și tendințele periculoase ale emigrării. Oficialul vorbește despre necesitatea creării oportunităților de investiții și de angajare acasă, și asta pentru că investitorii, sugerează ambasadorul, au nevoie de un sistem juridic independent, fără implicarea politicului, care va asigura condiții de concurență echitabilă.

„Anticoruptie.md” ține să revină la subiectul funcționarilor publici care scapă de Comisia Națională de Integritate. De această dată, jurnaliștii scriu despre „cauza pornită pe numele Eleonorei Șaran, primarul orașului Durlești, despre care reporterii Centrului de Investigații au scris, în cadrul unei anchete, că are mai multe imobile, terenuri și mașini, dar și o afacere dezvoltată în propria casă”. În timp ce Comisia Națională de Integritate a clasat cauza, Anticoruptie.md scrie că în cadrul inevstigații, jurnaliștii au demonstrat că primarul de Durlești a ascuns mai multe averi.

XS
SM
MD
LG