Linkuri accesibilitate

Ernest Vardanean: „Motivul principal al nemulțumirii tuturor, inclusiv a opoziției, este nivelul nemaipomenit al corupţiei în Armenia” (Video)


Ciocniri între poliția armeană și susținătorii opoziției radicale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

Ciocniri între poliția armeană și susținătorii opoziției radicale

Un interviu cu bloggerul Europei Libere, membru al Consiliului Comunității Armenilor din Moldova despre evenimentele în curs la Erevan.

Situatia in Armenia continua sa fie tensionata, in capitala tarii, la Erevan. Departamentul de stat american a condamnat „recurgerea la violenţă” si a cerut autorităţilor de la Erevan sa dea dovada de „retinere”. De șase zile, un grup de barbati inarmati au luat ostateci mai multi oameni, printre care lideri ai politiei locale si regionale. Miercuri noaptea au avut loc ciocniri violente intre sustinatorii celor care au luat ostatici si politie, soldate cu ranirea a peste 50 de oameni, mai mult de jumătate poliţisti. Autorii luării de ostetici cer demisia presedintelui Serj Sarkisian si eliberarea lui Jirair Sefilian, un opozant al regimului de la Erevan. Acesta fusese arestat in luna iunie pentru ca ar fi avut arme şi autorităţile l-au acuzat ca ar fi intenţionat sa ocupe cladiri guvernamentale si centre de telecomunicatii din capitala Armeniei.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:49 0:00
Link direct

Am stat de vorba cu bloggerul Ernest Vardanean care se afla de astazi in Armenia si care este si membru al Consiliului Comunitatii Armenilor din Moldova, intrebindu-l cum vede evolutiile de la Erevan Ce sa intelegem că se intimpla? Care este miza pentru politica interna a Armeniei, a acestei intimplari neobisbuite pentru spaţiul nostru ?

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: „Intr-adevar, acest eveniment este ceva iesit din comun in spaţiul post sovietic si inclusiv in Republica Armenia pentru ca pina acum nu s-a intimplat asa ceva. Nu era vorba niciodata de luarea ostaticilor, este o situatie foarte grava, foarte dramatica si nimeni nu stie cu ce s-ar solda aceasta situatie, dar momentul cel mai, as spune cel mai surprinzator, în sensul negativ al cuvintului este tacerea puterilor de virf, adica tăcerea presedintelui, a speakerului Parlamentului, a primului ministru, care, acesta, abia astazi (joi) a spus că autorităţile armene nu vor permite sa se escaladeze situatia din Erevan. Atît!

Ереван: кто стоит за захватом здания полиции и беспорядками в ночь на 21 июля?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Care ar fi miza in politica externa tot este foarte neclara situatia. De fapt, partea radicala, cea mai radicala a opozitiei armeneşti a decis să fac acest lucru, sa ia ostateci in comisariatul de poliţie, alta parte a opozitiei, cu o pozitie mai putin radicala spune ca nu este admisibil acest lucru, nu se pot rezolva problemele politice prin intermediul violenţei, însă nimeni acum nu ştie ce trebuie făcut.

Protestatari și ciocniri cu poliția în apropierea clădii în care se află ostatecii
Protestatari și ciocniri cu poliția în apropierea clădii în care se află ostatecii

Dacă iau cu asalt cladirea comisariatului, absolut, cu certitudine putem spune ca vor fi victime. daca nu iau cu asalt, înseamnă că puterea armeana cedeaza acestor persoane, ceea ce înseamna o defăimare a puterii armene şi încă o cădere mai dramatică a ratingului acesteia. Şi asa, puterea, autorităţile de la Erevan sunt foarte, foarte nepopulare, după aceea vor fi şi mai putin populare pentru locuitorii Armeniei.”

Europa Liberă: Să lămurim puţin peisajul politic al Armeniei de astazi. Avem o putere, care nu are mare susţinere în acest moment, este foarte criticată şi a carei orientare este pro-rusă, avind in vedere faptul că Armenia a renunţat la asocierea cu Uniunea Europeana, si face parte din Uniunea vamala, sau Uniunea Euro-Asiatica dominata de Rusia. Ce doreste opozitia, opozitia moderata despre care vorbeai si opozitia radicala, cae care se pare ca este în spatele acestei luări de ostetici ?

Ernest Vardanean: „Mai intii de toate trebuie sa vă spun că în Republica Armenia nu există partide politice radical anti-ruse, cum exista in Moldova, daca facem o comparatie. Sunt partide care pledeaza pentru mai putina influenta a Federatiei Ruse in Armenia, pentru ca, va spun cu toata certitudinea ca Federatia Rusa are aproape toate pirghiile politice si economice, energetice si care mai vreti in Armenia respectiv, autorităţile armeneşti nu sunt independente, ci sunt influenţate de la Moscova, dar opozitia care este reprezentata astazi in stradă nu este anti-ruseasca. Ea pur si simplu spune „Nu" autorităţilor, dar nu spune „Nu” Rusiei. Asta e diferenta esenţiala.”

Europa Liberă: Dar spune ea, aceasta opozitie, ca este pro-Uniunea Europeana? Nu suntem anti-Rusia dar suntem pro-Occident, pro-UE ?

Ernest Vardanean: „Asa ceva nu se pronunţă, dar se ştie foarte bine că opozitia armeana, dar si o buna parte a presei armene, si expertii, colegii nostri din Armenia sunt mult mai pro-europeni, în sensul modernizării ţării conform standardelor europene. Va spun inca o data care este diferenta esentiala între Republica Moldova si Republica Armenia.

Pentru Republica Moldova integrarea europeana este o prioritate unica, care deocamdata nu pare a fi schimbata. Pentru Republica Armenia integrarea europeana ar însemna echilibrarea influenţei Federatiei Ruse, mai intii de toate; si in al doilea rind, modernizarea tării prin anumite componente directe si asa mai departe.

Motivul principal al nemultumirii tuturor oamenilor, inclusiv opozitie si experti si toti este nivelul nemaipomenit al corupţiei în Armenia care deja a pătruns în toate colţurile ţării, oligarhizarea economiei şi o oarecare legatura între puterea armeana si cercurile criminale. Asta e! Dar corupţia totusi ramine problema numarul unu pentru ca, la rindul ei provoaca si imigrare in masa si saracie...

Ciocniri ale protestarilor cu poliția la Erevan
Ciocniri ale protestarilor cu poliția la Erevan

Daca noi vorbim despre criza de astazi ar fi corect sa o privim prin prisma politicii interne si in planul doi sa punem politica externa si nu imi place, chiar ma frapeaza cum, de exemplu, presa din Federatia Rusa speculeaza si scrie „iată Maidan si iar Maidan, cum a fost si anul trecut cu electro-Erevan, daca mai tineti minte protestele si astazi. Nu e vorba de Maidan. Nu e vorba de rusofobie. E vorba doar de nemultumirea populatiei fata de aceasta putere iresponsabila care nu este sensibila fata de cerintele populatiei si nu vrea sa se modernizeze, nici conform standardelor europene nici altora.”

Europa Liberă: Care ar putea fi finalul acestei stări exceptionale ?

Ernest Vardanean: „Sper foarte mult să nu se soldeze cu victime, dar ma tem că situatia se duce in impas. Deja s-a ajuns in impas. Si sa aiba guvernarea intelepciune si rabdare sa rezolve aceasta problema in mod paşnic, pe de alta parte, sper să aibă răbdarea şi înţelepciunea şi cei care au luat ostatici în comitetul de poliţie, pentru că, dacă acum vom vedea vărsări de singe nici nu stiu ce se poate întimpla mai departe.

Pentru ca atunci deja, daca va fi varsare de singe, deja putem vorbi despre politica externa a Armeniei, dar si despre conflictul din Nagorno-Karabah, care este foarte strins legat de aceasta situatie, pentru ca cei care au luat ostetici au spus că „iată, guvernarea Armeniei vrea să cedeze niste asa numite raioane „ocupate”, ceea ce ar fi inadmisibil pentru societatea Armeniei; si folosind aceasta sintagma si referindu-se la aceasta problema din Nagorno-Karabah, acesti oameni radicali vor să atraga mai multa simpatie din partea oamenilor.

Este un lucru foarte interesant - eu observ reactia colegilor mei pe FB si in diferite interviuri. Ei spun ca, in mare parte ei inteleg motivele acestor oameni radicali, dar niciodata nu vor sustine astfel de actiuni, precum luarea de ostateci si folosirea violentei, a fortei...

XS
SM
MD
LG