Linkuri accesibilitate

Asocierea obligatorie a proprietarilor de apartamente validată de Curtea Constituțională


Un proiect de lege ce va facilita trecerea blocurilor din gestiunea municipalității sub administrarea asociațiilor de locatari.

Înalta Curte a decis azi că asocierea obligatorie a proprietarilor de apartamente în condominiu este constituțională. Magistrații au examinat sesizarea unui cetățean care a criticat legea pe motiv că îl obligă să fie membru al asociației de locatari și astfel i s-ar încălca dreptul la libera asociere. Judecătorii Curții Constituționale au precizat însă că „în anumite situații legislatorul poate institui forme speciale de asociere pentru a proteja unele interese de ordin general” și au respins sesizarea.

Sesizarea depusă la curte ține de Legea Condominiului Fondului Locativ în care este indicată obligația celui care își cumpără o locuință de a deveni membru al asociației de locatari. Este o structură concepută să își asume administrarea blocului, lucrările de reparație și întreținere. Prin urmare, spune Alexandru Tănase, președintele Curții Constituționale, odată cu impunerea creării acestor asociații este asigurată gestionarea blocului pentru interesul comun al tuturor coproprietarilor:

„Administrarea și gestionarea în bune condiții a proprietății comune nu se poate realiza decât în cadrul unei structuri asociative. Astfel, Curtea a conchis că în anumite situaţii legislatorul poate institui forme speciale de asociere pentru a proteja unele interese de ordin general. Totodată, Curtea a reţinut că în esenţă, asociaţia de coproprietari în condominiu este o formă de asociere specifică şi nu are la bază principiile ce guvernează libertatea de asociere în sensul art. 41 din Constituţie”

Legea care prevede asocierea proprietarilor de apartamente a fost adoptată acum 16 ani, însă este pusă în aplicare doar în cazul clădirilor recent construite. Majoritatea blocurilor din capitală, care sunt identificate ca fond locativ vechi, sunt administrate în continuare de întreprinderi municipale, care spune experta Institutului ,,Viitorul”, Corina Gaibu nu au acoperirea juridică necesară pentru a administra și a lua decizii, în condițiile în care se atestă o situație precară a clădirilor.

Totuși, precizează Corina Gaibu și-a făcut efectul și reticența locatarilor față de asociere, chiar dacă este, de fapt, o obligație:

„Chiar prin legea actuală, care este în vigoare, toți membrii condominiului sunt obligați să-și achite plățile de întreținere a spațiilor comune și de întreținere într-o stare tehnică acceptabilă a blocului. În mod natural, ar fi și în interesul lor, nu este normal să nu participe pentru că se dezintegrează blocul dacă nu ai grijă de el. În noul proiect de lege este prevăzut că dacă locatarii nu vor dori să înființeze o asociație, lor li se va delega, li se va numi un administrator privat, separat. Dar dacă ei vor dori ulterior, vor putea schimba.”

În prezent este în dezbateri un nou proiect de lege a condominiului. Experții de la Institutul „Viitorul” atrag atenția că acesta nu soluționează problema datoriilor istorice față de furnizorii de servicii, urmare a gestionării ineficiente a fondului locativ.

Potrivit expertei BERD, Svetlana Dogotaru, una din autorii proiectului, această lege vine să asigure o administrare în așa fel încât clădirile să nu-și piardă din valoarea lor economică și să nu devină periculoase pentru trai.

La fel, spune ea, proiectul de lege va facilita trecerea blocurilor din gestiunea municipalității sub administrarea asociațiilor de locatari:

„Separăm relațiile ce țin de prestarea serviciilor și relațiile ce țin de întreținerea patrimoniului comun. Important este în lege că se fac unele modificări pentru intrarea în legalitate a relațiilor de proprietate în condominiu. Acum, majoritatea clădirilor au rămas ca proprietate a statului și legea prevede și mecanisme pentru ca aceste bunuri imobile să fie înscrie în proprietatea proprietarilor de apartamente, așa cum de fapt trebuie să fie.”

Svetlana Dogotaru susține că noua lege trebuie să excludă intervențiile abuzive de pe terenurile adiacente blocurilor, să indice cine își asumă răspunderea pentru degradarea construcțiilor care nu se repară ani la rând și totodată să prescrie alternative pentru fondul de întreținere a proprietății private, unde vor cotiza proprietarii de apartamente.

XS
SM
MD
LG