Linkuri accesibilitate

Noua conjunctură de securitate internațională (Andrei Cornea/„22”)


Utilizarea minorilor în conflictul din Donbas (Iulian Chifu/Evenimentul zilei).

Un articol semnat de Iulian Chifu în Evenimentul zilei aduce în discuție utilizarea minorilor în conflictul din Donbas şi posibile „răpiri” de copii de acolo. Pe această ultimă chestiune, e invocată o solicitare reluată oficial de reprezentanta Ucrainei pe 4 iulie, la Minsk, la întâlnirea „subgrupului pentru afaceri umanitare al Grupului de Contact Trilateral”. Irina Gherașcenko a cerut din nou explicații în legătură cu mai mulți copii ucraineni duși în Rusia nu se știe unde și nici în ce scop. Chifu mai scrie că în Donbas copiii suferă în multe feluri: rămân fără părinți, „sunt recrutaţi şi utilizaţi în linia întâi, sau ca sprijin pentru a căra muniţie şi hrană acolo, (...) fie sunt folosiţi drept carne de tun, după ce au trecut printr-o şcoală militară de vară de două săptămâni în care sunt învăţaţi să tragă cu arma”.

Andrei Cornea este unul dintre analiștii care pun în discuție, în revista 22, în aceste zile noua conjunctură de securitate internațională: totul e dominat de elementul imprevizibil. Dovadă, metodele tot mai simple la care apelează radicalii islamiști ca să asasineze în masă. La Nisa, în Franța, a fost vorba de un camion care a călcat zeci și zeci de oameni, adunați pentru focul, de artificii de Ziua Națională a Franței. În lume se întâmplă acum lucruri care păreau neverosimile nu cu mult înainte: un șofer își folosește camionul drept armă, Rusia nu mai respectă regulile internaționale ale jocului, elita politică britanică e luată prin surprindere de propriul ei succes în a de­va­loriza Uniunea Europeană, sondajele îl arată pe un demagog periculos precum Donald Trump capabil să câștige președinția Statelor Unite. Esențial arată Cornea, este să nu privim cu ochi miopi ce se întâmplă, să ne spunem deschis și lucid părerea. De pildă – iar aici este chiar opinia lui Cornea – că popoarele pot greși, că există o tiranie a majorității, că oamenii prețuiesc mai mult libertatea decât securitatea ș.a.m.d.

Adevărul traduce din engleză o analiză a lui George Friedman publicată de Geopolitical Futures, despre lovitura de stat din Turcia. Tonul e aproape ironic: Friedman dă o scurtă lecție despre ce înseamnă și cum se pune la cale o lovitură de stat pentru a demonstra că ce s-a întâmplat vineri spre sâmbătă în Turcia, ori a fost cea mai stupidă încercare, ori, mai degrabă, a fost o făcătură, din care președintele turc Recep Tayyp Erdogan a ieșit mai întărit ca oricând. Între ipotezele enunțate este și aceea „despre care se discută deja în media, (...) că Erdoğan a înscenat lovitura şi a orchestrat aparenţa unui eşec pentru a avea o scuză să epureze armata şi organizaţiile de informaţii. Acest lucru i-a oferit şi oportunitatea de a crea o confruntare cu Statele Unite, care are nevoie de Turcia”, în construcția de securitate numită Alianța Nord-Atlantică.

XS
SM
MD
LG