Linkuri accesibilitate

Despre acțiunea războiului informațional al Rusiei în Republica Moldova (I.Chifu / Deschide.md)


Învățăminte pentru Moldova și România, după puciul eșuat din Turcia (R.Voncu / Adevărul)

Deschide.md publică un editorial semnat de Iulian Chifu în care acesta scrie între altele despre acțiunea războiului informațional al Rusiei în Republica Moldova. În opinia sa, obiectivul principal al unui asemenea război este acela de a determina, de a controla sau măcar de a altera decizia strategică, de politică externă, de securitate şi apărare a unui stat. În societățile dezvoltate, mature, cu o mass-media dezvoltată şi cu multe alternative, continuă autorul, componenta de preluare, dirijare sau control al spaţiului public este mult mai redusă. Contează şi educaţia, şi cultura democratică a populaţiei ţintă, notează în context editorialistul. Însă există societăţi unde spaţiul public este controlat de către actori terţi, cum este cazul Republicii Moldova, unde un raport ştire văzută-impact arată că 80% din audienţă face ca ştirile consumate să fie cele produse la Moscova, remarcă Iulian Chifu.

Într-un comentariu publicat pe site-ul ziarului românesc „Adevărul”, Răzvan Voncu notează că România şi RM pot trage câteva învățăminte utile din lovitura de stat eşuată din Turcia. Cu referință la RM, autorul observă că ideea că „votul popular” ar rezolva totul e larg răspândită și că ar ascunde riscul revenirii la autoritarism. Autorul scrie că un preşedinte cu prerogative prea multe este înclinat către asta, dat fiind că nu dă socoteală Parlamentului. Al doilea este riscul deturnării ţării într-o direcţie diferită de cea pe care o doreşte electoratul. Răzvan Voncu nu exclude că alegerile prezidenţiale din RM, în loc să fie o încercare a tuturor cetăţenilor de a alege liderul cel mai bun, ar putea să se transforme într-un vot de blam la adresa actualei clase politice. Acest tip de comportament, crede autorul, ar fi sinucigaş, deoarece contra-selecţia nu a dus niciodată la vreo soluţie.

Ziarul de expresie rusă „Moldavskie vedomosti” publică un comentariu semnat de Serghei Tkaci, în care acesta își exprimă îndoielile referitor la legitimitatea viitorul scrutin prezidențial, observând caracterul duplicitar al legislației, urmare a modificărilor operate de Curtea Constituțională. În asemenea condiții, menționează autorul, cel mai onest ar fi, așa cum a propus anterior Voronin, ca alegerile prezidențiale să fie boicotate. Autorul scrie că „ pornind de la decizia dubioasă a Curții Constituționale, alegerea președintelui prin vot direct se transformă într-o farsă sau operațiune politică ilegală, iar cetățenii trebuie să înțeleagă în ce sunt implicați. În niște alegeri libere și corecte sau într-o imitare a cărei rezultat se cunoaște deja?, notează Tkaci.

Portalul JURNAL.MD citează Raportul privind traficul de persoane în 2016 elaborat de Departamentul de Stat al SUA, potrivit căruia RM este o ţară-sursă pentru traficanţii de femei, bărbaţi şi copii care sunt supuşi sclaviei sexuale şi muncii forţate. Portalul notează, cu referire la raport, că RM a fost inclusă în a doua categorie de ţări, ale căror guverne nu respectă standardele minime ale actului privind protecţia victimelor traficului de persoane, iar printre cauzele de bază ale agravării fenomenului sunt sistemul judiciar corupt, care pedepseşte victimele, nu infractorii. Regiunea transnistreană rămâne o sursă de victime atât pentru traficul de persoane, cât şi pentru munca forţată. „Sistemul judiciar deseori le aplică traficanţilor condamnaţi pedepse care nu corespund cu gravitatea infracţiunii, uneori limitându-se la amenzi, iar alteori anulând condamnările în instanţele superioare”, potrivit Raportului Departamentului de Stat al SUA, citat de JURNAL.MD.

Fostul ministru al Apărării, generalul Victor Gaiciuc, ex-ambasadorul RM în Belgia și reprezentant al RM la NATO, a declarat într-un interviu acordat portalului UNIMEDIA că subsemnarea, la nivel internațional, al statutului de neutralitate al RM ar urgenta retragerea trupelor ruse din RM. „Dacă obținem statut de neutralitate recunoscut la nivel internațional, așa cum s-a întâmplat în Turkmenistan, de exemplu, înseamnă că, odată ce Rusia își va pune semnătura pe acest acord, alături de SUA și alți actori internaționali, necesitatea menținerii trupelor ruse în Transnistria deja dispare”, a spus generalul Victor Gaiciuc. Fostul ministru al Apărării consideră că un eventual acord în acest sens ar trebui să oblige Rusia să-și retragă armata din Transnistria în doi-trei ani.

XS
SM
MD
LG