Linkuri accesibilitate

Cel mai bun adăpost pentru şmecherii


Faptul că unii conducători nu depun declaraţiile cu privire la avere şi venituri şi că alţii nu spun ce au cu adevărat mi se pare de o gravitate intolerabilă.

Asociaţia pentru Democraţie Participativă a analizat recent declaraţiile de venituri şi avere disponibile ale unor conducători – deputaţi, miniştri, judecători, procurori - şi a depistat mai multe nereguli. Venituri ascunse, terenuri, imobile şi maşini nedeclarate sau indicate cu preţuri ridicole – asta fac sus-pomeniţii conducători. Şi fac fără să le fie teamă că vor fi pedepsiţi. Cine să le ceară socoteală? Asemenea constatări nu prea mai miră pe nimeni. Din zorii tranziţiei, structurile statului sînt un soi de adăpost pentru tot felul de indivizi dubioşi şi făcători de mişmaşuri.

Cel mai bun adăpost pentru şmecherii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Haosul provocat de prăbuşirea Uniunii Sovietice a scos la iveală o sumedenie de indivizi dornici de îmbogăţire rapidă şi frauduloasă. Aceşti indivizi au înţeles de la bun început că cel mai bun adăpost pentru minciună şi neregulă e statul. Iată de ce au existat şi mai există atîţia doritori de funcţii de stat. Ajungi un mare cinovnic-deputat-judecător, îţi faci relaţii, şi ai un spaţiu de manevră pe care un simplu muritor nu-l poate avea. Eşti liber să spui baliverne în declaraţii, de pildă. E mai periculos pentru un simplu muritor să ascundă veniturile. În schimb, pentru un conducător e floare la ureche.

Dar furtul sumelor uriaşe din trei bănci putea să se facă fără largul concurs al unor cinovnici şi conducători? Sau asta simplii muritori au împărţit creditele acelea după bunul lor plac? Şi de aia trebuie ei acum să-i ajute pe hoţi?

Faptul că unii conducători nu depun declaraţiile cu privire la avere şi venituri şi că alţii nu spun ce au cu adevărat mi se pare de o gravitate intolerabilă. Asta înseamnă că aceşti reprezentanţi ai statului nu consideră că au obligaţii faţă de contribuabilii care îi plătesc. Aceşti conducători au un grad de libertate pe care nimeni nu-l mai are aici. Or structurile statului nu sînt făcute pentru asigurarea libertăţii absolute a unora. Ar trebui să existe o legătură strînsă între alegători-contribuabili şi conducători. Aici ea nu există. Aerul de superioritate şi gradul de libertate al guvernanţilor autohtoni spun totul despre maşinăria statală creată aici timp de 25 de ani. În fond, Ziua Independenţei e sărbătoarea cea mare a conducătorilor independenţi şi liberi de responsabilitate.

XS
SM
MD
LG