Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Operațiile pe cord la copii, business profitabil pentru unii doctori din Moldova – este titlul unei investigații realizată de jurnalista Natalia Nicoreanu. Colega noastră pornește de la istoriile unor familii ai căror copii sufereau de malformații la inimă, iar pentru a supraviețui aveau nevoie de intervenții chirurgicale. Aceștia povestesc cum, îndemnați de unii doctori, ar fi trebuit să-și vândă și casa și masa pentru a plăti operațiile odraslelor.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct

În loc să le spună că asemenea intervenții se fac și în Moldova, medicii insistau că maladiile pot fi tratate doar în afara țării, iar serviciile costă scump. Deși problema e una la suprafață, se pare că autoritățile nu o văd, or, evită să facă acest lucru. Ministerul Sănătății nu ne-a oferit până acum vreo explicație la cele relatate, iar poliția și procuratura spune că niciun părinte nu s-a adresat la ei cu asemenea sesizări. În Moldova se nasc anual aproximativ 600 de copii cu malformații cardiace, iar jumătate dintre ei sunt operați.

Până în 2020, Guvernul vrea să-i învețe pe moldoveni să aibă un mod de viață sănătos. Pentru aceasta cabinetul de miniștri a aprobat un program de promovare a sănătății pentru următorii patru ani. Potrivit documentului, până în 2020 responsabilii vor ca cel puțin 30 la sută dintre adulți și jumătate dintre tineri să știe mai multe despre sănătate. Un alt obiectiv este ca până în 2017 să fie elaborate metodologii de promovare a modului sănătos de viață în instituțiile școlare și preșcolare, la locurile de muncă și în comunitate. De asemenea, se vrea reevaluarea disciplinelor școlare care conțin modulul „Promovarea modului sănătos de viață”, la toate nivelele învățământului obligatoriu. Responsabilii speră să reducă astfel numărul moldovenilor care suferă de boli cronice și decesele premature.

Numărul cazurilor noi de HIV printre consumatorii de droguri din Moldova s-a redus cu 40%, pe parcursul unui deceniu. Aceste performanțe, spun specialiștii, au fost înregistrate datorită programelor de reducere a riscurilor, aplicate de aproape 20 de ani în Republica Moldova. Astfel, mii de oameni care nici măcar nu știau că sunt purtători de HIV au aflat despre acest lucru și au beneficiat de tratament și diverse servicii care le-au îmbunătățit viața. O demonstrează cifrele, care arată că numărul de cazuri noi de infectare cu HIV prin utilizarea drogurilor injectabile s-a redus, în mare parte, datorită serviciilor de schimb de seringi, distribuire gratuită a prezervativelor, consiliere psihologică, materiale informaționale despre consecințele consumului de droguri și riscurile de infectare cu HIV, consultații medicale la diverși specialiști, inclusiv tratament de substituție cu metadonă.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG