Linkuri accesibilitate

Turcia redeschide spațiul aerian pentru operațiunile aeriene împotriva grupării ISIS


Un aparat C-17 Globemaster III la baza aeriană Incirlik din Turica
Un aparat C-17 Globemaster III la baza aeriană Incirlik din Turica

John Kerry: „NATO are, de asemenea, cerințe referitoare la democrație”.

Turcia redeschide baza militara de la Incirlik, initial inchisa dupa lovitura de stat esuata. Care este contextul acestei decizii? - O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Pentagonul a anuntat ca in urma coordonarii cu aliatii turci, acestia au decis sa redeschida spatiul aerian pentru operatiunile aeriene anti-gruparea ISIS. Secretarul de stat american John Kerry a declarat la postul de televiziune CNN ca s-a intretinut cu omologul sau turc de trei ori, de simbata incoace, pentru a se asigura ca cele intimplate nu vor afecta campania impotriva terorismului.

Statele Unite si Europa indeamna regimul Erdogan din Turcia sa fie consecvent cu principiile democratice si domnia legii in contextul represaliilor care au urmat loviturii de stat. Ministrul de externe european, Federica Mogherini, a spus ca aderarea Turciei la Uniune este periclitata daca Turcia reintroduce pedeapsa cu moartea impotriva liderilor puciului, asa cum presedintele Erdogan a parut sa indemne.

La rindul sau, John Kerry s-a alaturat avertismentului, spunind ca NATO urmareste cu atentie situatia din Turcia, in urmatoarele zile pentru a vedea daca respecta angajamentul aliantei pentru guvernare democratica. „NATO are, de asemenea, cerinte cu privire la democratie” – a spus Kerry. „Multi oameni au fost arestati, foarte rapid” - a spus Kerry, aratind ca isi doreste sa conlucreze cu autoritatile de la Ankara pentru ca tara sa nu regreseze.

Dar cu toate aceste avertismente, purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat, John Kirby a spus ca e prea devreme sa se aprecieze daca Turcia isi pune in pericol calitatea de membru in NATO. Guvernele occidentale care si-au exprimat sprijinul pentru regimul Erdogan, in fata pucistilor sint ingrijorate ca represiunea ar putea depasi cadrul democratic. Guverne europene sint ingrijorate ca in urma situatiei create refugiati, care urmeaza sa fie repatriati in Turcia ca urmare a acordului semnat cu citeva luni in urma, ar putea invoca situatia instabila din Turcia pentru a refuza sa se intoarca.

XS
SM
MD
LG