Linkuri accesibilitate

Guvernul Turciei spune că a redobândit controlul asupra situației din țară în urma unui puci militar eșuat


Premierul Binali Yildirim a spus că în confruntările din cursul nopții de vineri spre sâmbătă astă-noapte au fost „martirizați” 161 de oameni, polițiști și civili, iar 20 de puciști au fost uciși. Anterior, alte surse guvernamentale vorbeau de 104 puciști uciși. În total au fost rănite aproape 1500 de persoane.

Oficialitățile guvernamentale au spus sâmbătă că au fost arestați aproape 3000 de militari. Cinci generali și 29 de colonei au fost înlăturați din posturi pentru presupusa implicare în încercarea de a răsturna conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

„O grupare din interiorul armatei a făcut o tentativă în afara lanțului de comandă de a răsturna guvernarea aleasă democratic”, a spus într-o declarație de presă președinția.

La Istanbul s-a anunțat că au fost arestați sâmbătă 10 membri ai Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a țării, și sunt dați în urmărire 140 de membri ai Curții de Casație într-o anchetă legată de tentativa de puci. Au existat și alte relatări despre arestări de magistrați. Autoritățile spun că dușmanii guvernării ar fi constituit „structuri paralele” atât în interiorul armatei, cât și al justiției.

Premierul Binali Yildirim a convocat o sesiune extraordinară a parlamentului pe 16 iulie pentru a discuta criza. El a spus sâmbătă la prânz că situația „se află sub control” și a îndemnat turcii să „umple” diseară piețele și străzile țării de steaguri turcești, într-o demonstrație de solidaritate cu guvernarea.

Yildirim a spus că principalii instigatori ai puciului au fost arestați și că deși constituția interzice pedeapsa capitală, trebuie luate măsuri pentru ca asemenea incidente să nu se mai repete. Organizația Amnesty International a spus că Turcia „trebuie să reziste tentației” de a reintroduce pedeapsa cu moartea.

Autoritățile Greciei au anunțat că un elicopter militar turcesc a aterizat în nordul Greciei, iar opt oameni de la bord au cerut azil după ce fuseseră arestați de poliția elenă. Autoritățile turce au spus că fugarii ar fi puciști și a cerut grecilor să-i extrădeze.

Autorii puciului au folosit tancuri și aeronave în cursul nopții, atacând sediile parlamentului și președinției la Ankara. A fost atacat de asemenea sediul serviciului de informații al Turciei.

Președintele Erdogan pretinde că puciștii au încercat să-l omoare bombardând stațiunea unde își făcea vacanța. El a revenit noaptea la Istanbul pentru a-și mobiliza suporterii împotriva puciului și promis că va „curăța” armata de elemente neloiale.

Vorbind în timp ce confruntările continuau, președintele Statelor Unite, Barack Obama, a îndemnat la sprijinirea conducerii alese democrate a președintelui Erdogan și i-a îndemnat pe toți cei implicați să „dea dovadă de reținere pentru a evita violența și vărsarea de sânge”. Mai târzu, Casa Albă a anunțat că Obama va prezida sâmbătă o ședință de urgență cu echipa de securitate națională pe tema situației din Turcia.

Secretarul de stat al Statelor Unite, John Kerry, a spus că a vorbit cu ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu și a subliniat sprijinul „absolut” al Washingtonului pentru conducerea turcă. Aflat la Luxemburg în cadrul unui turneu european, Kerry a spus că Statele Unite nu au avut nici un fel de indicii despre pregătirea vreunui puci în Turcia și că tentativa de puci s-a desfășurat fără prea mare pricepere.

Declarații de sprijin pentru conducerea politică a Turciei au fost făcute de lideri din Uniunea Europeană și de NATO.

Erdogan și aliații lui au spus că în spatele revoltei unui grup „minoritar” de ofițeri s-ar afla clericul musulman Fethullah Gulen, care trăiește în exil, în statul american Pennsylvania. Dar Gulen a respins acuzația, spunând că este cu atât mai insultătoare, cu cât el însuși a avut de suferit din cauza unor lovituri de stat militare turcești în ultimele cinci decenii.

Compania națională aeriană a Turciei, Turkish Airlines, a spus sâmbătă după-amiază că s-au reluat în regim normal zborurile de la aeroportul internațional Ataturk, din Instanbul, al treilea ca mărime din Europa. Compania a avertizat că ar putea să apară „întârzieri ocazionale”.

Bulgaria a anunțat că sâmbătă înainte de prânz au fost redeschise punctele de trecere a frontierei terestre cu Turcia, care fuseseră închise sâmbătă în zori.

După reluarea circulației rutiere, premierul bulgar Boiko Borisov a spus că a primit asigurări din partea Turciei că nu există riscul ca tulburările politice de acolo să permită trecerea în masă spre UE a unora din cei 3 milioane de refugiați sirieni, afgani și irakieni din taberele turcești.

Autoritățile maritime turcești au anunțat tot sâmbătă redeschiderea traficului de nave-tancuri cu combustibil și grâne prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, care fuseseră închise pentru câteva ore.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG