Linkuri accesibilitate

Armata turcă a dat publicității o declarație oficială în care spune că a preluat puterea în Turcia „din motive democratice”


În Turcia a fost decretată legea marțială.

Televiziunea de stat din Turcia TRT a dat publicității o declarație oficială a armatei turce în care se spune că statul de drept secular din Turcia a fost erodat de actualul guvern, și că țara este condusă acum de un „consiliu al păcii” care va asigura securitate apopulației.

Comunicatul anunță că în Turcia a fost decretată legea marțială și că o nouă constituție va fi pregătită cât mai curînd posibil.

Ceva mai devreme în cursul serii de vineri 15 iulie, premierul turc Binali Yildirim a declarat că o parte a armatei turce acționează în Turcia fără să urmeze ierarhia de comandă.

NTV l-a citat pe Yildirim cu declarația că este vorba de o tentativă de lovitură de stat. Dar potrivit agenției Reuter, Yildirim a spus după aceea că e greșit ca evenimentele să fie numite lovitură de stat, deși a insistat că e o tentativă a unei părți a armatei.

Declarațiile premierului au venit după ce tot Reuter a relatat despre focuri de armă la Ankara și despre avioane cu reacție și elicoptere zburînd la altitudine joasă deasupra capitalei turce.

Mai mulți locuitori ai Ankarăi au spus pe Twitter că au auzit explozii în oraș, înainte de știr că cel mai imporante rețele de socializare sînt inaccesibile.

În același timp, la Istanbul forțe de securitate turcești în vehicule militare au blocat cele două poduri peste Bosfor care leagă continenul european de Asia.

Agenția turcă de știri Dogan a arătat imagini cu mașini și autobuze redirecționate după blocarea podurilor.

BBC relatează despre tancuri staționate la aeroportul de la Istambul.

Vorbind prin telefon pentru NTV, premierul Binali Yildirim a spus că aceia care iua parte la această acțiune ilegală vor plăti cel mai scump preț, subliniind că „guvernul ales de popor rămâne în funcție și va pleca numai când poporul va cere asta”.

Grecia și-a plasat forțele armate în stare de alertă.

Toate cursele de pe aeroportul Ataturk din Istambul au fost anulate.

Reuter citează o știre a agenției turce de știri Anadolu care a relatat că la Ankara că șeful statului major al armatei turce a fost reținut.

Tot Reuter citează o sursă de la administrața prezidențială turcă cu declarația că președintele Recep Erdogan este în siguranță

Secretarul de stat american John Kerry a spus că speră că în Turcia va fi pace, în timp ce șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a afirmat că în această țară trebuie evitate vărsările de sâmge și toate problemele trebuie rezolvate pe cale pașnică.

Confictele dintre armată și regimul Erdogan sunt vechi de cel puțin trei ani, când președintele a schimbat întreaga conducere militară, și peste 200 de ofițeri au fost judecați pentru o tentativă unei lovituri de stat.

Cu numai o săptămână în urmă toate aceste acuzații au fost șterse, fosta conducere a armatei reabilitată.

Se pare că armata se opune categoric și planurilor președintelui Erdogan de a implica Turcia direct în războiul din Siria. Mai mult, este nemulțumită și de încercările președintelui de a-și întări puterea executivă.

Dacă se adeverește că este vorba de un puci militar, atunci va fi al patrulea în istoria modernă a Turciei.

Potrivit agenției Reuter, surse de la Uniunea Europeană afirmă că tentativa de stat pare să fie substanțială, „nu e vorba numai de cîțiva colonei”, și că armata controlează acum aeroporturile și punctele strategice de la Istambul.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG