Linkuri accesibilitate

În Franța și în lume după atacul terorist de la Nisa


La Chișinău zeci de oameni, inclusiv deputați din Parlament și emisarii președinției, au depus flori la ambasada Franței în semn de omagiu pentrui victome.

La Chișinău zeci de oameni, inclusiv deputați din Parlament și emisarii președinției, au depus flori la ambasada Franței în semn de omagiu pentru cele peste 80 de victime ale atacului de la Nisa, unde un tunisian de 31 de ani a intrat joi noaptea cu camionul în pietoni unei mulțimi adunate să urmărească pe faleză focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ziua națională a Franței, a deschis focul cu un pistolet și a fost în cele din urmă împușcat mortal de polițiști. Pe lîngă cei uciși, peste o sută de persoane au fost rănite, după un ultim bilanț 18 dintre ele aflându-se în stare critică.

Într-o telegramă adresată omologului său francez François Hollande, președintele Nicolae Timofti a transmis condoleanțe, a exprimat solidaritatea moldovenilor cu Franța și dorința de a ajuta la stârpirea „flagelului terorismului” și oricăror „acte de violență”.

Pe Promenada Englezilor după atacul terorist
Pe Promenada Englezilor după atacul terorist

Potrivit agențiilor de presă care citează oficialități din mai multe țări, în atacul soldat și cu rănirea a o sută de oameni, inclusiv copii, au murit și străini, inclusiv doi americani, doi armeni, un ucrainean, o rusoaică, o elvețiancă. Nu există informații despre posibile victime moldovene.

Poliția a spus că suspectul, de origine tunisian, cu domiciliu la Nisa, avusese probleme mărunte cu legea, dar nu se afla în atenția structurilor anti-teroriste.

Înainte de pleca spre Nisa împreună cu președintele Hollande, premierul francez Manuel Valls a semnalat că lupta țării sale împotriva terorismului se va prelungi.

„Am intrat într-o eră nouă în care Franța va trebui să învețe să trăiască cu terorismul. Trebuie să ne unim”, a spus șeful guvernului francez.

Atacul, al treilea incident de violență în masă petrecut în Franța în ultimele 18 luni, a fost condamnat de liderii UE, Statelor Unite, Rusiei, Chinei și altor puteri globale. Mai multe țări europene, ca Spania. Marea Britanie, Italia sau Cehia, au anunțat măsuri sporite de securitate mai ales în locuri aglomerate, frecventate de turiști.

Alocuțiunea televizată a președintelui François Hollande
Alocuțiunea televizată a președintelui François Hollande

Președintele Hollande a spus că atacul nu va descuraja Franța, ci dimpotrivă o va face să lupte și mai aprig cu islamiștii radicali, inclusiv în Siria. Hollande a prelungit cu trei luni starea de urgență impusă în urma atacurilor de la Paris, din toamnă.

Poliția din Nisa a spus că în camionul condus de suspectul de terorism pe Promenada Englezilor au fost găsite grenade și arme de foc.

Juristul și politicianul moldovean Nicolae Andronic, stabilit de mai mulți ani pe Riviera Franceză, s-a aflat aseară aproape de locul tragediei. Astăzi, într-un interviu cu Europa Liberă, el a pus sub semnul întrebării acțiunile poliției franceze: „După campionatul de fotbal (Euro 2016) poliția s-a cam relaxat. Promenada Englezilor, unde se adună lumea să urmărească artificiile lansate de pe nave, ar fi trebuit blocată (pentru autovehicule), ceea ce nu s-a făcut”.

Experții Poliției franceze anchetînd camionul frigorific utilizat în atac
Experții Poliției franceze anchetînd camionul frigorific utilizat în atac

Poliția franceză a spus că suspectul din atacul de joi a parcurs cam doi kilometri prin mulțime, cu un camion de mare tonaj, înainte să fie oprit.

Agențiile de presă spun că orașul Nisa, cu 350.000 de locuitori, este cunoscut pentru localurile sale de lux și vilele scumpe, fiind a doua destinație turistică franceză după Paris, dar are și cartiere sărace. Zeci de locuitori musulmani au călătorit în Siria, ca să lupte de partea Statului Islamic – pe o traiectorie urmată de autorii unora din atacurile petrecute în ultima vreme în Europa.

Autoritățile tunisiene au spus că suspectul provenea din orașul Msaken, pe care l-a vizitat ultima oară în urmă cu patru ani, era însurat și avea trei copii.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG