Linkuri accesibilitate

Nicolae Andronic: „Am văzut eu multe în viață, dar a fost un șoc extraordinar”


La Nisa, 14 iulie 2014
La Nisa, 14 iulie 2014

Mărturia despre atentatul de joi de la Nisa a unui rezident moldovean al orașului.

Nicolae Andronic, fost vicepremier și fost vice-speaker al Republicii Moldova, de șase ani locuiește în Franța, în orașul Nisa, unde a avut loc aseară un atentat terorist.

Europa Liberă: Aveți o ședere de mai lungă durată acolo, la Nisa, în Franța, țară care tocmai a fost, iarăși, lovită de valul de terorism. Cum ați văzut dumneavoastră aceste atentate?

Nicolae Andronic
Nicolae Andronic

Nicolae Andronic: „Am văzut eu multe în viață, cum se spune, dar când am văzut lumea în panică, fugind, unul peste altul, lume însângerată, lume care țipa că a pierdut pe cineva, a fost un șoc, un șoc extraordinar, într-un oraș care în istoria lui n-a cunoscut așa ceva, chiar și în timpul războiului Nisa era un loc unde veneau și se lecuiau armatele beligerante…

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00
Link direct

Lovitura morală pe care a primit-o orașul este foarte mare. Locul a fost ales ca să lovească în inima Nisei, unde sunt adunați mii și mii de oameni de diferite naționalități. Nisa este un oraș cu 350 de mii de locuitori, dar care primește pe an șapte milioane de vizitatori. Este o impresionantă cifră. De aceea cred că și atentatul a avut loc aici, pentru a intimida cetățenii mai multor țări.

Promenade des Anglais la Nisa și Hotelul Negresco
Promenade des Anglais la Nisa și Hotelul Negresco

La ora 22.00, ca de obicei, au început artificiile, toată lumea se adună anume în centru de la hotelul Le Meridien până la hotelul Negresco care a aparținut cândva unui român, un hotel vestit în Nisa. Acesta este locul preferat și este centrul acestei promenade des Anglais, de obicei, vasele militare de pe care se efectuează artificiile stau în acest perimetru. Mii de oameni ies în stradă, toți cu copiii, sunt prezente diferite orchestre muzicale country, rock, este o veselie ca de Ziua Independenței, de Ziua Națională a Franței.”

Europa Liberă: Vă este frică, vă este teamă să ieșiți în stradă, să mergeți la magazin?

Nicolae Andronic: „Nu, nu mi-e frică, la toate colțurile de străzi sunt camere de supraveghere, este poliție. Dar aseară ceva nu a mers. Atunci când mi-am procurat bilete la meciurile de fotbal, la două meciuri, aveam și eu o frică undeva, dar am văzut o securitate impecabilă. După campionatul european îmi pare că poliția franceză s-a relaxat. Am fost ieri prezent acolo, la artificii.

Ancheta în curs de desfășurare
Ancheta în curs de desfășurare

Promenada des Anglais, în care iese toată lumea să vadă cum zboară artificiile de pe vapoarele ce se află pe mare, trebuia blocată pentru ca nici camioanele, nici mașinile pe durata desfășurării acestor manifestații să nu meargă pe acest chei, pe promenada des Anglais, ceea ce nu a fost făcut. Regretabil, dar, după mine, om care am răspuns și eu cândva de niște probleme în stat, poliția franceză aseară s-a relaxat și nu a făcut față situației.”

Europa Liberă: Astăzi, a doua zi, după ce au avut loc aceste atentate, ce vedeți acolo? Atmosfera care e?

Nicolae Andronic: „Atmosfera este sumbră. Oamenii se întâlnesc câte doi-trei, discută la fiecare colț. Astăzi lumea s-a mai liniștit. Locul este păzit și blocat de către poliție. Se desfășoară cercetări, s-a stabilit cine e acest individ de 31 de ani, de altfel, originar din Franța, a doua generație din cei veniți, un om care a avut de toate aici, dar era certat cu legea și mașina a închiriat-o pentru a face livrările pe la magazine.

Astăzi a fost anunțat de către președintele Hollande o consfătuire la Consiliul de Securitate, cred că se va schimba situația. Dar să nu uităm și altceva, că țările, care au avut colonii, Marea Britanie, Franța se comportau cu cetățenii care au ieșit din aceste colonii cumva cu un sentiment de vină față de dânșii și întotdeauna le-au permis totul și, spre regret, astăzi primesc cu totul altceva înapoi.”

Europa Liberă: De ce lumea nu ar trebui să cadă pradă acestei frici, acestei temeri?

Nicolae Andronic: „Nu putem trăi cu frica permanent. Acești teroriști pe aceasta și mizează că îi vor înfricoșa pe toți. De aceea trebuie să fim mai prudenți, să nu ne lăsăm pradă acestor dorințe ale teroriștilor de a ne intimida.”

XS
SM
MD
LG