Linkuri accesibilitate

Anna Maria Corazza Bildt: „Fără Marea Britanie va fi mai greu să reînnoim sancțiunile împotriva Rusiei”


În direct de la Strasbourg: cu Anna Maria Corazza Bildt
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:36 0:00

Europarlamentara suedeză crede că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea produce un efect de domino.

Marea Britanie are un nou premier. Theresa May, fost ministru de interne, este, începând de miercuri, a doua femeie-premier din Marea Britanie, după Margaret Thatcher. Deși cunoscută pentru alegerea ei pro „remain”, militând pentru rămânerea Marii Britanii în UE), politiciana de 59 de ani a definit într-o propoziție foarte concisă misiunea sa ca premier: „Brexit însemnă Brexit”. Altfel spus, UE și Marea Britanie se pregătesc de despărțire. În Parlamentul European lucrurile nu par însă chiar așa de limpezi. Aproape jumătate din europarlamentari cred că UE și Marea Britanie ar trebui mai degrabă să găsească soluții pentru ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar decât să găsească drumul cel mai scurt către ușa de ieșire din UE. „Este timpul să fim constructivi, nu să ne ținem de jocuri. Ne îngrijorează faptul că ar putea avea loc un efect de domino, că această criză ar putea fi contagioasă”, a declarat pentru Europa Liberă europarlamentara PPE din Suedia Anna Maria Corazza Bildt, care mai crede că „fără Marea Britanie va fi mai greu pentru UE să reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:12 0:00
Link direct

Europa Liberă: Doamnă Bildt, aproape jumătate dintre membrii Parlamentului European au votat împotriva rezoluției care cere Marii Britanii să declanșeze cât de curând posibil articolul 50 al Tratatului UE și să înceapă procesul de ieșire din UE. Între aceștia, și Dumneavoastră. De ce, în ciuda rezultatului referendumului, atât de mulți europarlamentari nu doresc ca Marea Britanie să iasă din UE?

Anna Maria Corazza Bildt: „Eu am votat împotrivă, e adevărat. Cred că este la latitudinea Regatului Unit să decidă când să solicite ieșirea din UE. Au nevoie de timp, pentru că riscă o prăbușire teribilă, atât la nivel politic cât și la nivel economic. Există riscul dezintegrării țării, cu Scoția și Irlanda de Nord care doresc să rămână în UE. Trebuie să respectăm și opiniile celor care acum par să se trezească la realitate și înțeleg că UE nu este chiar atât de rea cât li s-a spus. Li s-au spus foarte multe minciuni, dacă nu doar minciuni sau jumătăți de adevăr de către Boris Johnson și Neil Farage, acești oameni distructivi. Trebuie să respectăm tinerii care plâng în Londra. Sunt șocați! Sunt încă parte a Europei, iar Europa este despre oameni. Nu trebuie să ne luăm deciziile pe fond de nervozitate și iritare din frustrarea și îngrijorarea pe care și eu le împărtășesc. Trebuie să avem în minte interesele pe termen lung ale Europei. Trebuie să rămânem aproape de Marea Britanie, în forma pe care o vor lua, în urma negocierilor, relațiile noastre cu Regatul Unit. Nu este timpul pentru umilințe. Istoria Europei a arătat că umilirea nu a adus nimic bun. ”

Europa Liberă: Există politicieni europeni care susțin că, fiind formal încă în UE, Marea Britanie are dreptul să aibă și comisar, și să participe și la Consiliile Europene. Însă am auzit europarlamentari spunând că dacă Marea Britanie va numi un alt comisar (după ce comisarul Jonathan Hill a demisionat) îl vor respinge la vot.

Anna Maria Corazza Bildt: „Este timpul să fim constructivi, nu să ne ținem de jocuri. Ne îngrijorează faptul că ar putea avea loc un efect de domino, că această criză ar putea fi contagioasă, suntem iritați că s-au jucat cu focul cei care au dorit Brexit-ul. S-au jucat și s-au ars. Dar nu doar casa lor arde, ci și casa noastră. Nu este vorba doar de viitorul copiilor lor, ci si de viitorul copiilor noștri. În Marea Britanie am fost martorii unei abordări iresponsabile în ultimii ani: s-a distrus imaginea UE în Regatul Unit. Dar noi trebuie să ne vedem de drum: să avem relaţii bune cu cetățenii britanici, să menținem piața unică, să avem colaborări bune în domenii ca lupta împotriva terorismului, migrație, securitate și alte domenii care necesită cooperare cu Marea Britanie.”

Europa Liberă: Ce ar însemna pentru statele din Parteneriatul Estic o Uniune Europeană fără Marea Britanie? Dar pentru relația UE cu Rusia?

Anna Maria Corazza Bildt: „Este rău pentru toată lumea. Tocmai ce am reînnoit sancțiunile împotriva Rusiei, care sunt bine-venite, de vreme ce Rusia nu respectă nici acum acordul de la Minsk, luptă în continuare și constituie o forță militară rusească în Donbas. Marea Britanie a fost o forță extrem de constructivă în UE, care a contribuit la poziţia unitară a UE cu privire la Rusia. Cred că va fi mai greu să reînnoim sancțiunile împotriva Rusiei fără Marea Britanie în UE. Aș spune că extinderea UE nu va fi afectata. În orice caz, deocamdată Marea Britanie este încă membră UE iar colegii mei, europarlamentari britanici, mai au încă doi ani de stat aici. Așa este legal.”

XS
SM
MD
LG