Linkuri accesibilitate

Ce trebuie să facă Moldova ca să recâștige prietenia rusă


Dmitri Rogozin și liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk, 6 iulie 2016
Dmitri Rogozin și liderul de la Tiraspol Evgheni Șevciuk, 6 iulie 2016

Ideile vicepremierului Dmitri Rogozin au apărut în presa de la Moscova. Ce reacții au stârnit la Chișinău?

Ziarul rusesc „Kommersant” a publicat ceea ce spune că ar fi lista de condiții puse Moldovei de Rusia în timpul recentei vizite la Chișinău a vice-premierului Dmitri Rogozin pentru îmbunătățirea cooperării economice și politice, marcată în prezent de diferite restricții comerciale rusești și de tensiuni legate de orientarea pro-europeană a politicii externe moldovenești.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Într-o reacţie la lista de condiţii ale Moscovei apărute în presă, Ministerul Economiei de la Chişinău, a menţionat că acestea sunt doar parte a unui draft de document care urmează a fi discutat şi aprobat la finele acestei luni. În comunicatul difuzat presei se precizează că documentul final, care ar urma să cuprindă condiţii agreate de ambele părţi, nu ar obliga Republica Moldova să-şi revadă acordurile semnate anterior cu UE sau în cadrul CSI.

În articolul din cotidianul rus „Kommersant” care e dezvăluit lista condiţiilor rusești, se sugerează, cu referinţă la surse guvernamentale ruse, că mai multe condiţii principiale pentru partea rusă ar fi în contradicţie cu Acordul de Asociere dintre UE şi Moldova, şi că ar trebui coordonate cu Bruxelles-ul.

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov

Autorii articolului, între care şi cunoscutul jurnalist de la Chişinău, Vladimir Soloviov, observă că majoritatea condiţiilor Moscovei sunt de ordin geopolitic şi energetic, mai puţin economic.

Un alt detaliu e că documentul nu oferă perspective foarte clare privind revenirea produselor agro-alimentare moldoveneşti pe piaţa rusă.

Moscova insistă pe o cooperare mai aprofundată a Moldovei cu CSI, cerând, de exemplu, garanţii de la Chişinău că va adera la noile acorduri şi decizii care vor fi luate în cadrul acestei comunităţi dominate de Rusia şi le va respecta. Chişinăului i se mai cer garanţii că va respecta necondiționat înţelegerile deja existente, în special Acordul privind Zona de Comerţ Liber în cadrul CSI, acord pe care Rusia l-a încălcat atunci când a impus embargo la produsele moldoveneşti.

În domeniul energetic, Moscova insistă, pe de o parte, ca MoldovaGaz să-şi achite datoriile faţă de Gazprom, datorii acumulate în cea mai mare parte de regiunea transnistreană şi care se ridică la 4,5 miliarde de dolari. Pe de altă parte, Rusia pare să încurajeze acumularea acestor datorii, cerând Chişinăului să prelungească contractul de furnizare a curentului de la Centrala Cuciurgan, controlată de un concern rus, după expirarea în aprilie 2017 a actualului contract. În articol se precizează că la Centrala Cuciurgan, care se află din stânga Nistrului, curentul este produs din gaz rusesc, pentru care regiunea transnistreană nu achită, dar care se acumulează ca datorie a Moldovagaz faţă de Gazprom.

O altă propunere, potenţial conflictuală, scrie „Kommersant”, ţine de eliminarea restricţiilor impuse la accesul pe piaţa moldovenească a producătorilor ruşi de zahăr. În prezent, Moldova permite importul de zahăr fără taxe, doar în limita unor cote anuale. Eliminarea taxelor ar putea distruge ramura, susţin producătorii autohtoni.

Jurnalistul şi expertul economic Ion Preaşcă, căruia i-am cerut o părere, spune că propunerile Rusiei, în special cele politice şi geopolitice, sunt buclucașe şi exagerate. El nu exclude însă că părţile ar putea ajunge totuşi la un compromis, întrucât Moscova vrea în continuare să-şi menţină prezenţa, în special economică în Moldova, inclusiv pentru a debloca parţial situaţia din regiunea transnistreană. De cealaltă parte, Chişinăul are nevoie de piaţa rusă.

Ion Preaşcă
Ion Preaşcă

Ion Preaşcă: „Cred că e nevoie de un compromis, dar nu şi în cazul în care ni se impun condiţii de a rămâne în CSI, să executăm acorduri din cadrul CSI pe care nici măcar Rusia nu le respectă. În asemenea, condiţii nu cred că are rost.”

Amintim că asupra elaborării „foii de parcurs” pentru normalizarea relaţiilor comerciale şi economice moldo-ruse s-a convenit în cadrul recentei vizite în Republica Moldova a vicepremierul rus, Dmitri Rogozin.

Previous Next

XS
SM
MD
LG