Linkuri accesibilitate

Cine este în spatele companiei ce intermediază livrarea de energie din Transnistria?


Mai multe ONG-uri de la Chișinău vor să știe cine se află în spatele companiei care intermediază furnizarea de energie din regiunea transnistreană. Apelul este făcut către autoritățile de la Chișinău, după ce presa de la Tiraspol a publicat mai multe, presupuse, documente, potrivit cărora compania transnistreană ar depozita banii încasați de la consumatorii moldoveni în conturi offshore, prin intermediul băncilor moldovenești. Asta în timp ce, spun experții, compania din stânga Nistrului ar avea datorii de sute de milioane de dolari față de Moldovagaz.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Prejudiciul cauzat pentru anul 2015 de compania transnistreană este de aproximativ 250 de milioane de dolari, din cauza neplății către Moldovagaz pentru gazul utilizat la producerea energiei electrice. Daunele au fost evaluate de experții în energie și prezentate astăzi în cadrul unei conferințe de presă. Sergiu Tofilat, membrul Centrului Analiză, Supraveghere şi Protecţie în domeniul Energetic a făcut apel către guvernanți, din numele mai multor organizații neguvernamentale, să investigheze veridicitatea și legalitatea presupuselor tranzacții ale companiei transnistrene în conturile offshore prin băncile de la Chișinău:

„Schema prin care a fost scos miliardul este aplicată acum și la delapidarea banilor achitați de consumatorii de energie din Republica Moldova. Aici noi vom face un apel și demersurile respective către organele de anchetă și de supraveghere ca să meargă să ridice documentele și să ne spună cine sunt beneficiarii acestei companii, unde se duc banii pe care-i plătesc consumatorii de energie din Republica Moldova și ce persoane se fac vinovate.”

Mai exact, este vorba de compania Energocapital, despre care presa a scris în nenumărate rânduri că, începând cu 2014, este o companie căpușă în furnizarea de energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Numele acesteia a apărut și într-o investigație a jurnaliștilor de la The Black Sea, potrivit cărora compania ar fi avut conexiuni cu firmele implicate în furtul miliardului. Aceasta este doar una din suspiciunile care ar trebui să stea la baza unor investigații ale autorităților, spune expertul Institutului de Cercetare IDIS „Viitorul”, Victor Parlicov:

„Instituțiile să-și facă treaba, să vadă dacă nu cumva extragerea de bani de către o companie localizată în regiunea transnistreană, care are contract de vânzare a energiei electrice nouă, transferul de bani de acea companie prin sistemul bancar din Republica Moldova către zona offshore, este sau nu o spălare de bani, este sau nu o încălcare de lege? Sunt anumite semne care creează suspiciuni, modul în care a fost înregistrată compania Energocapital de către autoritățile noastre, viteza cu care a obținut licența, inclusiv faptul cu implicarea în sistemul bancar.”

Procuratura Generală a anunțat însă că Energocapital figurează într-un dosar penal. Șeful adjunct al Secției exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale, Vladimir Moșneaga a declarat că procurorii anchetează cazul acestei companii de mai multă vreme:

„Cauza penală este pornită din luna octombrie 2015, în baza declarațiilor domnului Filat de la tribuna Parlamentului, s-a pronunțat și la cauza respectivă, și în baza declarațiilor lui a fost inițiat un control, s-au făcut un șir de ridicări, s-au dispus anumite expertize, s-au solicitat părerile experților străini în domeniul respectiv. Se fac calcule estimative, expertiză și audieri care continuă până în prezent. Se verifică toate versiunile posibile, inclusiv acestea care au fost expuse în conferința de astăzi.”

Faza de investigație a fost anunțată încă din octombrie 2015, de către fostul premier Valeriu Streleț. Atunci, el declarase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR, că Energocapital este vizată deja într-o anchetă a CNA-ului. În prezent, Republica Moldova cumpără aproximativ 80% din cantitatea necesară de energie electrică de la compania Energocapital.

Liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost acuzat de oponenții săi politici din Sovietul suprem că ar fi creat pe lângă marile întreprinderi din regiunea transnistreană companii-lipitori prin intermediul cărora a scos în zone offshore zeci de milioane de dolari, în loc ca acești bani să ajungă în buget.

Într-o emisiune televizată de la postul oficial de la Tiraspol, liderul transnistrean a amintit că regiunea, din cauza că nu are încă un statut politic negociat și nu este recunoscută internațional, nu poate efectua activități economice externe. De aceea, Tiraspolul a creat mai multe companii intermediare ca să poată realiza exporturi. Drept exemplu, Șevciuk a amintit că Chișinăul nu recunoaște căile ferate transnistrene care s-au separat de cele ale Moldovei în anul 2004.

Tot printr-o companie intermediară – Energocapital – Tiraspolul vinde energie electrică Republicii Moldova, iar potrivit lui Șevciuk numai această companie ar fi adus bugetului regiunii bani care au fost suficienți să acopere plata a două luni de salarii bugetarilor.

Regiunea transnistreană se confruntă de la începutul anului cu o gravă criză valutară. Potrivit administrației separatiste, compania Energocapital ar fi singura care aduce valută în stânga Nistrului, mai exact, Chișinăul ar achita livrările de energie electrică din Transnistria în lei moldovenești.

Experți independenți au afirmat în repetate rânduri că prin contractul cu Energocapital, autoritățile moldovene ar sprijini, de fapt, regimul separatist de la Tiraspol.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG