Linkuri accesibilitate

Dezbaterile sînt vehemente, dar extrem de elegante, oratoria e aproape fără cusur, umorul abundă, iar intervențiile stau pe fapte și date usturătoare. Orice urmă de birocrație e eliminată.

Așa numitele Întrebări pentru Primul Ministru sînt o tradiție parlamentară britanică. În fiecare miercuri la prînz. Primul Ministru răspunde întrebărilor.

Ce nu se cunoaște îndeajuns e atmosfera în care are loc sesiunea. Un amestec de politețe, pasiune și umor fac din aproape fiecare sesiune de întrebări o bijuterie politică. Tradiția e de mare ajutor: Parlamentul britanic e ultima și cea mai înaltă formă de dezbatere. Scopul e confruntarea opiniilor.

Parlamentarii stau față în față. Liderul Guvernului și liderul opoziției se confruntă de la două pupitre opuse. Dezbaterile sînt vehemente, dar extrem de elegante, oratoria e aproape fără cusur, umorul abundă, iar intervențiile stau pe fapte și date usturătoare. Orice urmă de birocrație e eliminată. Totul e viu, palpitant și natural. Locul arată ca un han mare și solid dar auster. Fără lux și pompă.

Miercurea trecută, Primul Ministru Cameron a răspuns întrebărilor pentru ultima oară, după ce a demisionat. Taberele s-au ironizat și respectat reciproc, într-un amestec de argumente grele și umor fin.

Parlamentul britanic e cunoscut ca mamă a parlamentelor. Zicala e ușor de verificat. Însă mama parlamentelor nu are copii. Mai peste tot, dezbaterile parlamentare sînt sărace și obositoare. Măcar pentru asta, Parlamentul britanic ar trebui văzut și vizitat de oricine vrea să facă sau să înțeleagă politică.

XS
SM
MD
LG