Linkuri accesibilitate

Reprezentanta OSCE pentru libertatea mediilor critică amendamentele la Codul Audiovizualului aprobate de Parlamentul de la Chișinău


Reprezentanta OSCE pentru libertatea mediilor, Dunja Mijatovic a criticat amendamentele la Codul Audiovizualului, aprobate de Parlamentul de la Chișinău în prima lectură drept „o încălcare a standardelor internaționale privind libertatea de expresie”. Pe 7 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură trei amendamente la Codul Audiovizualului, prin care este interzisă transmiterea sau redifuzarea programelor informative și analitice din statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, printre care și Rusia, Programele rusești sunt ținta acestor amendamente, parlamentarii considerându-le propagandă.

În declarația OSCE, măsurile sunt considerate „excesive și probabil ineficiente”. Dunja Mijatovic își exprimă speranța că amendamentele vor fi revăzute pentru a nu „limita libertatea de expresie și libera circulație a informațiilor”. Marți, Ministerul rus de externe a critict amendamentee drept un „gest neprietenesc” față de Rusia. Mai multe redacții de limbă rusă de la Chișinău au protestat, de asemenea, prin Asociația Jurnaliștilor Ruși din Moldova cu o declarație în care califica drept antidemocratică soluția impusa de deputați. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a lăsat să se înțeleagă că autoritățile locale nu vor respecta decizia Parlamentului.

XS
SM
MD
LG