Linkuri accesibilitate

Cearta turco-germană ar putea deveni o problemă pentru NATO


La baza militară de la Incirlik
La baza militară de la Incirlik

Erdoğan interzice parlamentarilor germani să viziteze baza aeriană din Incirlik unde-s staţionaţi 240 de militari din Bundeswehr


Recep Tayyip Erdoğan nu cedează aşa că cearta ivită între Germania şi Turcia continuă. Asta în pofida încercărilor lui Angela Merkel de a-l convinge pe preşedintele turc să permită unor parlamentari germani să viziteze baza militară din Incirlik. În această localitate sunt staţionaţi 240 de militari germani care au misiunea de a supraveghea acţiunile miliţiilor teroriste ale aşa numitului Stat Islamic.
Întîlnirea Merkel-Erdoğan, care a avut loc la Varşovia cu prilejul reuniunii ţărilor NATO, nu a contribuit la îndreptarea situaţiei tensionate existente în momemntul de faţă între cele două ţări care fac parte din alianţa militară nord-atlantică.
Privitor la întîlnirea din capitala Poloniei, cancelara Merkel a declarat în stil diplomatic, că anumite „disensiuni“ nu pot fi rezolvate în urma unei scurte discuţii bilaterale. Atentă ca să nu stîrnească reacţii negative la Ankara – care în ultimele săptămîni au fost articulate, în repetate rînduri, de înalţi demnitari turci - Angela Merkel a calificat, într-un interviu televizat, atmosfera din timpul întîlnirii drept „constructivă“ şi „obiectivă“, bazată pe dorinţa de a rezolva „conflicte“.
„Mă gîndesc acum în ce mod voi continua discuţiile. A fost o primă discuţie, va trebui să ne continuăm munca. Soluţia încă nu se întrevede“, a spus Merkel canalului 2 al televiziunii publice germane (ZDF).
Mai puţin diplomatic s-a pronunţat liderul ecologist, de origine turcă, Cem Özdemir, care primeşte ameninţări cu moartea pentru că a sprijinit rezoluţia Bundestag-ului în care masacrarea armenilor de către turci a fost calificată drept genocid. Într-un interviu acordat canalului 1 al televiziunii publice germane (ARD), Özdemir a spus că e inacceptabil ca autorităţile din Turcia să interzică unor deputaţi germani vizite la baza din Incirlik:
Erdoğan - ironizat de televiziunea germană (Fiooto: TV / ZDF)
Erdoğan - ironizat de televiziunea germană (Fiooto: TV / ZDF)
„Ca deputaţi trebuie să ştim unde se află soldaţii noştri, trimişi într-o misiune, cum le merge acolo. Şi trebuie să avem dreptul să discutăm cu ei. Dacă aşa ceva nu este posibil în Turcia, atunci soldaţii să fie rechemaţi în Germania.“
Tot atît de tranşant s-a pronunţat şi politicianul social-democrat, Nils Annen:
„Misiunea are un mandat parlamentar obligatoriu. De aceea trebuie să existe posibilitatea ca noi să putem vizita şi acolo soldaţii. Dacă această situaţie nu se schimbă, ar putea fi perturbată misiunea, desfăşurată sub egida NATO.“
Într-adevăr, conflictul germano-turc ar putea deveni o problemă pentru NATO. Comentatori germani au reliefat că este vorba despre o misiune NATO. Partenerii din alianţa nord-atlantică ar trebui acum să se pronunţe pentru a nu periclita unitatea pactului nord-atlantic.
Cu o nedisimulată consternare a fost primită în Germania ştirea, că Turcia ca ţară NATO a invitat Rusia să folosească baza militară din Incirlik în lupta contra teroriştilor Statului Islamic.
Preşedintele Erdoğan a trimis Rusiei o scrisoare, în care-şi cere scuze pentru doborîrea unui avion rus. Incidentul a stîrnit tensiuni între Moscova şi Ankara, iar Kremlinul a tot insistat ca preşedintele turc să-şi ceară scuze.
Privitor la situaţia creată din cauza acestei crize preşedintele parlamentului, creştin-democratul Norbert Lammert, deci omul nr. 2 în stat, după preşedintele federal, a declarat marţi ziarului Süddeutsche Zeitung că retragerea militarilor germani din Turcia este o opţiune de care va trebui să se ţină cont.
Previous Next

XS
SM
MD
LG