Linkuri accesibilitate

„Brexit înseamnă Brexit”


Theresa May după confirmarea ei în calitate de lider al Partidului Conservator
Theresa May după confirmarea ei în calitate de lider al Partidului Conservator

Theresa May va fi a doua femeie-premier din Marea Britanie, după Margaret Thatcher.

Ministra de Interne Theresa May va deveni miercuri noul premier al Marii Britanii, având sarcina de a scoate țara din Uniunea Europeană, așa cum au decis alegătorii britanici, prin referendum, la 23 iunie. Politiciana de 59 de ani care-l va înlocui pe David Cameron a obținut mandatul mai devreme decât se așteptau britanicii.

Planurile inițiale ale conservatorilor britanici prevedeau ca succesorul lui David Cameron la conducerea partidului și a guvernului să fie ales abia la 9 septembrie. În competiție se aflau două femei: ministra de Interne, Theresa May, și mai puțin cunoscuta Andrea Leadsom, ministră adjunctă la energie. Leadsom, de 53 de ani, a anunțat luni că se retrage, după ce a stârnit multe nedumeriri sugerând într-un interviu că ar fi mai potrivită să conducă țara pentru că este mamă, spre deosebire de May.

Mai mulți politicieni conservatori s-au declarat „dezgustați” de aceste remarci, iar Leadsom a spus luni că renunță la candidatură pentru a scuti partidul de o competiție internă de mai multe luni care n-ar face decât să adâncească criza, și a recunoscut că rivala ei are un sprijin mai mare în partid.

„Dacă aș câștiga eu competiția, nu cred că aș avea destul sprijin pentru un guvern stabil și puternic”, a spus Leadsom.

Leadsom fusese în tabăra celor care propuneau ieșirea țării din UE, în vreme ce May, ca și premierul Cameron, voiau rămânerea. Dar luni May a spus că decizia alegătorilor trebuie respectată:

„Brexit înseamnă Brexit”, a spus May la prima apariție publică după ce a câștigat șefia conservatorilor și implicit postul de premier, adăugând în aplauzele suporterilor că dorește unificarea societății și o nouă „viziune” a unei țări care să nu fie doar a „privilegiaților”, ci a „tuturor”.

Associated Press scrie că „după toate personajele colorate și înjunghierile publice dintre cei care voiau să devină premier britanic, câștigătorul a devenit un „cal de povară” subestimat care nu a prea ieșit în față în perioada dinaintea referendumului.”

Ministra de Interne Theresa May – continuă AP – nu este cunoscută pe plan internațional, dar a slujit șase ani într-un post dificil, cu un rol important în contracararea terorismului. Deși era mai slab cotată decât alți candidați, de pildă ministrul de Finanțe George Osborne sau fostul primar al Londrei, Boris Johnson, May a reușit să manevreze mai abil în competiția pentru mutarea la Downing Street 10 – adresa premierilor britanici.

Theresa May va fi a doua femeie-premier din Marea Britanie, după Margaret Thatcher. Colegii ei spun că este o persoană cu judecată bună, calmă chiar și în momente de mare presiune. Unii o laudă pentru calitatea de a învăța și a se adapta la schimbările sociale – arătată când a trecut de partea celor care promovat legalizarea căsătoriilor cuplurilor de același sex.

AFP scrie că May vrea ca negocierile de ieșire din UE să înceapă cel mai devreme la sfârșitul anului curent, în ciuda apelurilor de la Bruxelles de grăbire a procesului.

Acest imperativ a fost repetat luni, după victoria lui May, de cea mai influentă femeie a politicii europene, cancelarul german Angela Merkel – care a evitat să se refere direct la viitorul nou premier de la Londra.

Theresa May ar putea deveni următorul premier al Marii Britanii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00

Ziarele britanice importante au salutat victoria lui May.

În schimb, puține dintre ele l-au scutit de ultimă salvă de critici pe David Cameron, acuzat de mulți că ar fi săvârșit o greșeală catastrofală apelând la un referendum pe tema UE ca să rezolve disputele din interiorului partidului conservator.

Anunțând luni pe Downing Street 10 că reședința din spatele lui va avea de miercuri un nou chiriaș, Cameron s-a despărțit de public într-un fel oarecum bizar, anume intonând, în drum spre ușă, un cântecel parcă inspirat de desenele animate cu ursulețul Winnie The Poo, urmat de o exclamație care pare să exprime ușurare și convingerea că lucrurile se află pe calea cea bună.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG