Linkuri accesibilitate

Lideri ai Partidului republican reacționează la tensiunile sociale din Statele Unite


Newt Gingrich: albii subestimează nivelul de discriminare și riscurile suplimentare la care sint expuși afro-americanii

Dupa una dintre cele mai tensionate saptamini din istoria recenta a relatiilor dintre politie si comunitatea negrilor americani, din America, citiva politicieni republicani au tinut sa se pronunte. O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Patidul democrat se bucura in Statele Unite de sprijin masiv din partea alegatorilor negrii americani. Tocmai de aceea este interesant de vazut ce cred republicanii despre aceasta saptamina de foc, in relatiile inter-rasiale.

Fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich a spus ca cei mai multi albi americani nu inteleg dificultatile cu care sint confruntatii negrii, in Statele Unite. Republicanii nu sprijina miscarile militante cum este Black lives matterVietile negrilor conteaza. Gingrich crede insa ca albii subestimeaza nivelul de discriminare si riscurile suplimentare la care sint expusi afro-americanii. Newt Gingrich a mai aratat ca parinti albi nu trebuie sa-si invete copiii cum sa reactioneze in fata politiei, asa cum parinti negrii sint nevoiti. „Este mai periculos sa fii negru in America” – a spus fostul presedinte al Comerei.

Fostul candidat la presedintie, senatorul republican de Florida, Marco Rubio este de acord cu premiza lui Gingrich, aratind ca „Noi toti trebuie sa intelegem ca negrii americani sint miniosi atunci cind vad ca un barbat afro-american, care nu are cazier este oprit pe sosea pentru o neregula minora, este ucis si moare in masina sub privirile fetitei lui de 4 ani, asezata pe bancheta din spate”. Rubio s-a referit la Philando Castile, impuscat de un politist in localitatea Falcon Heights din Minnesota. „Fapt e ca exista comunitati in America in care oamenilor le e frica sa interactioneze cu politia. Acest sentiment este o realitatea pe care nu o putem ignora. In timp ce traversam aceasta situatie dificila, trebuie sa ne punem si sa raspundem la intrebari dificile si necomfortabile” – a spus Rubio.

Tim Scott singurul republican afro-american din Senat isi aminteste ca el insusi a fost oprit repetat de politie, doar pentru ca conducea o masina noua. Senatorul crede ca pe acest fundal – in conditiile in care se inmultesc incidentele soldate cu victime de ambele parti, americanii trebuie sa angajeze un dialog si sa gaseasca un numitor comun. „Putem invata atit de mult doar prin simpla angajare a unei conversatii si acum, cind increderea reciproca trebuie restabilita, trebuie sa facem din acest dialog o prioritate”.

XS
SM
MD
LG