Linkuri accesibilitate

Un deținut yemenit de la baza Guantanamo transferat în Italia


Potrivit datelor guvernului american cam 13% din cei eliberați de la Guantanamo sub mandatul prezidențial Obama sunt bănuiți că s-ar fi implicat ulterior în „extremism violent”.

Statele Unite au anunțat duminică transferul în Italia al unui deținut yemenit de la baza Guantanamo, reducând la 78 numărul deținuților care se mai află în controversatul centru de detenție american din Cuba, specializat în suspecții de terorism. Închiderea lui a fost o promisiune a președintelui democrat Barack Obama încă din campania electorală dinaintea primului mandat, dar punerea ei în practică a fost amânată mereu de Congres.

Transferul yemenitului Fayiz Ahmad Yahia Suleiman, aflat la Guantanamo de 14 ani, fusese aprobat deja de 6 ani de către instituțiile de resort americane. Associated Press notează că el se numără printre cei peste 20 de deținuți ce urmează să fie eliberați în săptămânile acestea de la centrul de detenție din Cuba.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a mulțumit în declarații de presă guvernului de la Roma, dar a refuzat să precizeze dacă yemenitul va fi deținut în Italia, spunând că el a fost preluat de italieni „din rațiuni umanitare”.

Potrivit documentelor militare americane, Suleiman, în vârstă de cam 40 de ani, a fost bănuit că ar fi luptat împotriva trupelor Statelor Unite și coaliției internaționale în Afganistan. Potrivit informațiilor publicate de site-ul de dezvăluiri WikiLeaks, yemenitul fusese arestat de poliția pakistaneză și transferat americanilor în 2001.

Nu a fost niciodată pus sub acuzare, iar din 2010 a fost declarat bun de a fi eliberat de la baza militară din Cuba. Autoritățile americane nu trimit însă prizonierii yemeniți înapoi în țara lor din cauza instabilității de acolo.

Statele Unite au transferat în Italia doi deținuți de la Guantanamo în noiembrie 2009. În aprilie nouă deținuți au fost transferați în Arabia Saudită, iar alții doi în Senegal.

Președintele Barack Obama a căutat mereu să închidă centrul de detenție din Cuba, dar s-a izbit de opoziția republicanilor din Congres, care a decis să interzică transferarea deținuților către Statele Unite. De aceea, autoritățile americane s-au străduit să convingă alte țări să accepte deținuți odată ce structurile de securitate americane au decis că detenția lor nu mai are rost.

Barack Obama și-a reiterat lunile trecute, într-o înșiruire de priorități ale ultimului său an de preșeidinție, dorința de închide centrul de detenție moștenit de la predecesorul său republican.

„De mulți ani este limpede că acest centru de detenție nu sporește siguranța Statelor Unite, ci o subminează”, spunea Obama.

Agențiile de presă scriu că eforturile președintelui american au primit o lovitură recent, când un fost deținut de la Guantanamo a dispărut după ce fusese transferat în Uruguay, unde ajunsese cu alți cinci foști deținuți în 2014.

Jihad Diyab, sirian de 44 de ani, a dispărut de pe „radarele” autorităților din țara sud-americană în urmă cu mai multe săptămâni, după ce a reușit să evite grănicerii și să treacă fraudulos în Brazilia.

DPA scrie că potrivit datelor guvernului american cam 13% din cei eliberați de la Guantanamo de când Obama s-a instalat la Casa Albă sunt bănuiți că s-ar fi implicat ulterior în „extremism violent” – un procent însă mai mic decât pe vremea președintelui republican George W. Bush.

Paul Lewis, emisarul special al Pentagonului pentru închiderea centrului de la Guantanamo, a spus că 14 foști deținuți ar fi participat la atacuri soldate cu uciderea de americani.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG