Linkuri accesibilitate

Timothy Kirkhope: „Constituțional, Scoția poate bloca punerea în practică a rezultatului acestui referendum” (Video)


În direct de la Strasbourg: cu Timothy Kirkhope
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:43 0:00

În direct de la Strasbourg: cu Timothy Kirkhope

Un interviu exclusiv cu un membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentului European.

Dupa demisia lui David Cameron, Marea Britanie este pe cale sa isi aleaga un nou premier, care, cel mai probabil, va fi o femeie, cata vreme batalia se va da intre Theresa May sau Andrea Leadsom. Misiunea noului guvern va fi sa gaseasca o solutie pentru acomodarea rezultatului referendumului din 23 iunie la interesele Regatului Unit, care, spun din ce in ce mai multe voci, inclusiv fostii activisti pro-Brexit, sunt nu sa iasa, ci să rămână in UE.

Asta insa după ce obține „deal-”ul cel mai bun. „Tinerii ar fi foarte supărați dacă am negocia ceva care ar pune țara noastră într-o poziție mai slabă decât cea de acum”, declară pentru Radio Europa Liberă avocatul și politicianul Timothy Kirkhope, membru al Grupului Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentului European. Kirkhope este unul dintre cei care susțin că procesul oficial de părăsire a UE nu trebuie început decât dacă parlamentul britanic iși dă, la rândul său acordul. Guvernul britanic nu dorește însă ieșirea Marii Britanii din UE și cauta soluții pe mai multe planuri, contând chiar pe respingerea rezultatului referendumului în parlamentul scoțian.

În tot acest timp, pe piețele financiare lira sterlină s-a depreciat cu peste 10% în raport cu dolarul, iar acțiunile băncilor au pierdut o cincime din valoare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:10 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Kirkhope, dupa BREXIT, co-nationalul Dvs., anti-europeanul Nigel Farage a anuntat că pleacă de la conducerea UKIP (United Kindom Independence Party), dar nu renunță la salariul si privilegiile de europarlamentar. Cum vi se pare acest lucru?

Timothy Kirkhope: „Dl Farange este membru al Parlamentului European de 17 ani, exact ca și mine, și în toată această perioadă s-a bucurat de toate privilegiile oferite de statutul de europarlamentar. A vorbit cât a dorit in plen și, fără îndoială, se simte bine aici. Această mișcare politică este in acord cu ipocrizia UKIP. Ei au spus nu o dată că UE nu ar trebui să existe, că nu ar trebui să existe Parlamentul European, pentru că Marea Britanie nu are nici un interes aici. Cu toate acestea, s-au bucurat de toate privilegiile oferite de UE și Parlamentul European.”

Europa Liberă: Chiar așa: mai există un interes al Marii Britanii aici, in UE?

Timothy Kirkhope: „Evident că există. Marea Britanie are interese în Europa, în lume, și, mai ales, are interesul să conserve democrația si societatea democratică, valorile democratice și stabilitatea politică in Marea Britanie, precum și stabilitatea relațiilor noastre cu lumea exterioară.”

Europa Liberă: Unii dintre membrii grupului ECR au făcut campanie pentru ca Marea Britanie să rămână în UE, altii pentru BREXIT. Însă după publicarea rezultatului referendumului grupul a strâns rândurile și luptă, din ce înțeleg, pentru ramânerea Marii Britanii în UE. Ce planuri aveti, mai exact?

Timothy Kirkhope: „Aveți dreptate. Britanicii din grupul nostru (n. a: majoritari in grupul ECR) au fost divizati. Eu am fost unul dintre cei care au militat pentru ca Marea Britanie să rămână în UE. Referendumul a avut un rezultat contrar celui dorit de mine. Se pune intrebarea cum putem accepta o decizie care exprimă dorința oamenilor. Însuși dl Farage, cand sondajele de dinainte de referendum arătau ca va căștiga tabăra „REMAIN” cu 52% la 48% a spus ca un astfel de rezultat nu ar fi acceptabil. Dacă așa ceva s-ar fi întâmplat, ar fi cerut un nou referendum, pentru a avea o vedere mai clara si mai cuprinzatoare a parerilor publicului britanic (in speranta, banuiesc, ca rezultatele s-ar fi schimbat). A fost exact invers. Vorbesc acum nu doar în calitate de politician, ci și de avocat. Sunt foarte interesat în aspectele legale ale acestei situatii. Ne intrebam dacă referendumul, care a fost consultativ, trebuie să fie aprobat corespunzator de Parlamentul Britanic, dacă articolul 50 ar trebui invocat mai devreme sau, mai degrabă, mai tarziu.”

Europa Liberă: Sau niciodată…

Timothy Kirkhope: „Aceasta nu este o chestiune de competența mea, ci de competenta noului lider al Partidului Conservator si a viitorului premier. Au avut deja loc discuții interesante legate de statutul articolului 50. Unii spun că o dată articolul invocat nu mai pot avea loc negocieri care sa fie in interesul Marii Britanii. Cred ca este exact invers. O dată ce ar fi invocat articolul 50 si negocierile ar fi declansate, daca s-ar ajunge la situatia in care negocierile nu ar fi in interesul Marii Britanii, atunci am evalua sa vedem daca ar mai avea rost sa mergem mai departe.

În ce mă privește, reprezint cinci milioane de oameni. Cred că viitorul acestor oameni, locurile lor de muncă, situatia lor economică, mai ales a tinerilor pe care îi reprezint, care în mare măsură au fost pentru rămânerea în UE, ar fi afectata. Tinerii ar fi foarte supărați dacă am negocia ceva care ar pune țara noastră într-o poziție mai slabă decât cea de acum. Nu m-aș ierta-o niciodată. Chiar dacă nu aș mai fi aici, în PE, după ce mi s-ar termina mandatul, dar aceste rezulate vor afecta viața copiilor și nepoților mei, nu mi-as putea-o ierta.

Trebuie să spunem clar că generația în vârstă a dat rezultatul acestui referendum. Aș avea mari probleme de constiință să las lucrurile asa pentru generatiile viitoare. Trebuie să ne menținem calmul. Nu trebuie să sărim in sus, sa ne agităm și să dăm cu pumnul în masă. De ambele părți. Chiar si prietenii noștri europeni ar trebui să facă la fel.

Acest discurs pe care il aud mai nou, că UE a dat destul Marii Britanii, că dacă am ales să plecam, atunci să plecăm, pentru că UE nu va mai ceda nimic, acest discurs nu ajuta la nimic. Daca se mentine aceasta lipsă de flexibilitate, nu va rezulta nimic bun din această dezbatere. Dacă se continuă această abordare, situația va deveni și mai rea. De aceea avem nevoie de calmitate.”

Europa Liberă: Pot fi aceste rezultate ignorate? Si dacă da, credeti ca sunt șanse să se organizeze un nou referendum?

Timothy Kirkhope: „Pe perioada mea de mandat aici, în Parlamentul European, am avut o multime de situatii ca aceasta, in care rezultate la referendumuri au fost schimbate dupa organizarea unor noi referendumuri pe aceeași tema. S-a întâmplat în Irlanda, dar și in alte state membre.

Teoretic, se poate organiza un nou referendum. Oricum, dacă mă întrebați dacă se poate ignora rezultatul unui referendum, vă voi spune că nu, evident ca nu putem. Ar fi nepotrivit să facem acest lucru, mai ales dacă ținem cont de de felul în care a fost „vândut” acest scrutin, prezentat, adică, cetățenilor britanici. Desigur că nu putem ignora. Ne punem problema ce avem de făcut în această etapă a acestui proces. De multe ori, problemele in lume apar cand se folosesc constitutia sau legislatia, in general, intr-un mod greșit. Deci avem un referendum cu rezultatul pe care îl știm, un referendum consultativ. Acum trebuie să ne uităm la impactul acestui referendum asupra britanicilor.”

Europa Liberă: Ar putea bloca Scoția, in parlament, acest rezultat?

Timothy Kirkhope: „Ei bine, dacă este un vot in Camera Comunelor și SNP (Scottish National Party) va vota impotrivă - caci marea majoritate a scotienilor a aratat ca vrea să ramana in UE, iar al doilea argument a fost că atunci când au votat pentru pentru independenta, cei care au luptat să ramână in Marea Britanie, au facut-o pentru ca Marea Britanie era in UE - raspunsul este da. Din punct de vedere constitutional, Scotia poate bloca punerea in practica a rezultatului acestui referendum, poate vota impotriva, si se poate baza pe argumente constitutionale.”

XS
SM
MD
LG