Linkuri accesibilitate

Barack Obama la Varșovia: Angajamentul Washingtonului față de securitatea și apărarea Europei este neclintit (Video)


Declarații la încheierea reuniunii NATO la cel mai înalt nivel de la Varșovia.

Într-o alocuțiune pronunțată la încheierea summitului NATO de la Varșovia, președintele Statelor Unite, Barack Obama a declarat, între altele, că nu poate exista „o relație de afaceri obișnuită” cu Rusia, atîta timp cît aceasta „nu pune în aplicare integral” acordul menit să pună capăt războiului dintre forțele Kievului și sparatiștii sprijiniți de Rusia din Estul Ucrainei. „Continuăm să sprijinim Ucraina, într-un moment în care întreprinde importante reforme economice”, a spus Obama, continuînd: „Statele Unite și Uniunea Europeană sînt unite în hotărîrea lor să mențină sancțiunile la adresa Rusiei, pînă cînd își va îndeplini în totalitate obligațiile asumate în baza acordului de la Minsk.”

Președintele american a apreciat că „este un moment fundamental pentru alianța noastră” și că angajamentul Washingtonului față de „securitatea și apărarea Europei” este „neclintit”.

Într-o referire la anexarea de către Rusia, în 2014, a peninsulei Crimeea și sprijinirea separatiștilor din estul Ucrainei, Barack Obama a repetat că Moscova a violat suveranitatea și integritatea teritorială unui stat european independent, Ucraina, și că s-a angajat într-un comportament provocator la adresa aliaților NATO. După spusele liderului american: „Cele 28 de națiuni ale noastre sînt unite în opinia că nu se poate coopera cu Rusia în mod normal pînă cînd ea va pune în aplicare integral obligațiile asumate la Minsk”.

Vom continua să suținem Europa pentru a-și asigura securitatea energetică, prin diverse livrări de de combustibil, inclusiv din Statele Unite. Conștienți de problematică actaulă State Unite - a spus Barack Obama- vor continua să sprijine parteneriatul transatlantic, pentru a consolida forța majoră pe care o reprezintă.

XS
SM
MD
LG