Linkuri accesibilitate

Bulgaria nu va participa cu militari la dislocarea de trupe suplimentare NATO în Polonia și în republicile baltice


Un soldat de gardă în portul Varna
Un soldat de gardă în portul Varna

Reacții ale ministrului bulgar al apărării la deciziile summitului Nato de la Varșovia.

Bulgaria nu va participa cu militari la dislocarea de trupe suplimentare NATO în Polonia și în republicile baltice, a anunțat ministrul apărării Nikolai Nencev. În cadrul eforturilor comune însă în Bulgaria vor putea veni între 2 500 și 5 000 de militari din țările aliate, fără a fi nevoie de o decizie în acest sens a Parlamentului.

Nikolai Nencev a adăugat că la summitul de la Varșovia președintele Bulgariei Rosen Plevneliev a propus întărirea prezenței militare a Alianței în zona Mării negre. Problema va fi discutată la reuniunea din octombrie a miniștrilor apărării. Mulți participanți și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu întărirea potențialului militar al Rusiei în zona. Cel mai probabil nave ale statelor membre neriverane vor patrula în Marea neagră respectând convenția de la Montreux.

Ministrul bulgar de externe Daniel Mitov a amintit despre poziția Sofiei ca aceasta prezență să fie sub forma unor exerciții militare comune sub egida NATO. El a amintit că România și și Turci împărtășesc poziția Sofiei.

„NATO trebuie să restabilească balanța de forțe în zona, grav afectată de anexiunea Crimeii de către Rusia. Când încuiați casa nu o faceți pentru că vecinii voștri sunt hoți ci pentru că există hoți”, a spus șeful diplomației bulgare. „Acesta este modelul nostru de acțiune – construim sistemul nostru de apărare nu conduși de ideia că cineva ne va ataca ci pentru că o țară aflată în imediata apropiere a fost atacată.”

Mitov a adăugat că prezența crescânda NATO în Marea neagră va descuraja un eventual aflux de imigranți ilegali așa cum s-a întâmplat în Marea Egee.

XS
SM
MD
LG