Linkuri accesibilitate

Dmitri Rogozin a venit ca un şef de Gubernie de la Centru să promoveze interesele moşiei sale separatiste (Iulian Chifu în Evenimentul zilei)


Știrile presei online din România despre summit-ul NATO de la Varșovia.

Publicația Gandul.info conține o știre despre vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova, de fapt mai ales la Tiraspol. Sunt reproduse principalele declarații, inclusiv aceea că ”dacă Moldova face un pas spre România, regiunea Transnistria se va despărţi la acest viraj abrupt". Moscova consideră imposibilă reluarea reluarea discuţiilor asupra statutului regiunii Transnistria,”deoarece cele două părţi nu sunt pregătite pentru negocieri de o asemenea anvergură”.

”Am asistat la cea mai oribilă formulă de vizită a unui oficial rus în Republica Moldova”. Dmitri Rogozin a venit, scrie Iulian Chifu în Evenimentul zilei”, ca un şef de Gubernie de la Centru să promoveze interesele moşiei sale separatiste”. Comentatorul se miră că oficialii moldoveni nu au avut niciun fel de reacție la faptul momentul ales de Rogozin: la scurt timp după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu UE, în ziua începerii vizitei delegaţiei FMI la Chişinău şi în cea a comemorării deportărilor staliniste din Republica Moldova. Mai mult, în ajunul începerii sumitului NATO de la Varşovia. Nicio observație, de asemenea, nici despre faptul că vizita a croită ca una oficială, ceea ce încalcă embargoul impus unui număr de oficiali ruși de către Uniunea Europeană și și Statele Unite, după anexarea Crimeii. Totul, consideră analistul, a lăsat să se vadă confuzia de la Chişinău, lipsa de decizie şi de aplomb, dar și ”înclinaţia de a suge de la două vaci a administraţiei locale”. S-a desprins de la sine mesajul că ”nu poţi să mizezi pe Chişinău că-şi va respecta angajamentele şi-ţi va apăra vreodată spatele. Costurile simbolice sunt enorme pentru administraţia Republicii Moldova!”. Cel mai îngrijorător lucru este însă că toate acestea nu pot fi reproșate în termeni juridici Rusiei. În fond, nu a făcut decât să speculeze împrejurarea că opțiunile moldovenilor au alunecat binișor în ultima perioadă către o revenire a țării în spațiul CSI – unde șefii lui Rogozin îi așteaptă cu ”foaia de parcurs” deja pregătită.

Știrile presei on-line conțin declarații făcute la summit-ul NATO de la Varșovia. Presedintele Klaus Iohannis a anunțat că s-a confirmat, prin vocea liderului Alianței, Jens Stoltenberg, transformarea unei brigăzi românești într-o brigadă internațională pentru sporirea securității sud-estului Europei. Va avea în prima fază 3.000 de soldați, dintre care 2.000 români și 1.000 străini, prin rotație. In viitor, (...) poate ajunge până la 5.000 de soldați români și aliați.
”Străinii, informează Ziare.com, vor veni și cu tehnica militară aferentă și vor avea loc numeroase exercții de instruire”.


Site-ul Stiripesurse.ro reproduce o declarație făcută în media românești de generalul de armată Constantin Degeratu. El spune că ”deciziile luate la summitul NATO de la Varșovia reprezintă doar începutul unui proces de consolidare a răspunsului NATO la provocările de pe flancul răsăritean”. Alianța Nord-Atlantic a demarat mai greu, dar acum ”a pornit”. Deși, cantitativ, desfășurările NATO sunt sub nivelul celor ale Federației Ruse, schimbarea simbolică de atitudine lasă intactă încrederea că superioritatea mijloacelor de securitate aflate la dispoziția NATO își va spune, la nevoie, cuvântul.

XS
SM
MD
LG