Linkuri accesibilitate

Barack Obama: „E posibil ca acest summit să fie cel mai important pentru alianța noastră transatlantică de la încheierea Războiului Rece” (VIDEO)


Secretarul general al NATO pozează cu mai multe oficialități și personal militar în fața unei drone fără pilot la Stadionul PGE National, locul de desfășurare a summitului NATO, Varșovia, 8 iulie 2016.

La Varșovia a început reuniunea la nivel înalt a țărilor din Alianța Nord-Atlantică.

Liderii occidentali care iau parte la reuniunea la nivel a Alianței Nord-Atlantice au afirmat că NATO este decisă să facă față provocărilor din partea unei Rusii agresive, a extremiștilor din gruparea Statul Islamic, a votului britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, și din partea conflictelor care au obligat milioane de oameni să se refugieze în Europa.

„E posibil ca acest summit să fie cel mai important pentru alianța noastră transatlantică de la încheierea Războiului Rece”, scrie președintele Statelor Unite Barack Obama într-un comentariu publicat pe site-ul publicației „Financial Times” cu cîteva ore înainte de începerea reuniunii la nivel înalt de la Varșovia.

„La Varșovia trebuie să ne reafirmăm hotărîrea de a respecta Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic. [...]. „Trebuie să întărim apărarea țărilor membre din Europa centrală și de est, puterea noastră de disuasiune, dar și capacitatea de a reacționa la noi amenințări, cum ar fi cele din domeniul cibernetic”, mai scrie șeful administrației de la Washington în comentariul din „Financial Times”.

Summitul NATO de la Varșovia este ultimul la care Obama participă în calitate de președinte al Statelor Unite.

VIDEO: Declarația secretarului general al NATO la deschiderea summit-ului

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a reconfirmat că la Varșovia se va decide amplasarea prin rotație a patru batalioane în țările baltice și Polonia. Ele vor avea câte o mie de militari, și vor fi conduse de Canada, Germania, Marea Britanie și Statele Unite. De asemenea, NATO „va transforma brigada din România într-o brigadă multinațională pentru a întări prezența în sud-estul Alianței”, a afirmat Stoltenberg vineri la un forum de experți organizat în marginea summitului NATO.

În cadrul aceluiași forum, Stoltenberg a dat din asigurări Georgiei că va primi tot sprijinul Alianței „în eforturile de a-și moderniza armata și de a se apropia de standardele NATO”. Atît Georgia, cât și Ucraina sau orice alt stat european trebuie să aibă libertatea de a alege suveran modul cum vrea să-și asigure securitatea, a spus secretarul general al NATO, și de aceea dacă Ucraina, Georgia sau oricare alt stat european decide să se alăture NATO, aceasta este numai treaba acelor țări si respectiv a țărilor membre în Alianța. Nimeni altcineva nu are un cuvânt de spus”, a încheiat Stoltenberg.

Președintele României, Klaus Iohannis, va susține între altele la summitul NATO de la Varșovia aprofundarea cooperării NATO cu partenerii estici, în special Ucraina, Georgia și Republica Moldova, a informat administrația prezidențială de la București, citată de Agerpres.

România pledează pentru o prezență „ehilibrată și proporțională” a forțelor NATO pe întregul flanc estic, și pentru o mai mare atenție asupra regiunii Mării Negre, precum și pentru sprijinirea eforturilor aliate în plan regional de asigurare a stabilității și securității. România va susține și continuarea politicii „ușilor deschise” și va saluta invitarea Muntenegrului ca al 29-lea stat membru al NATO, se mai spune în comunicatul președinției de la București.

VIDEO - NATO: ce este, de ce există încă, și cum funcționează

XS
SM
MD
LG