Linkuri accesibilitate

Remanieri și remaieri la București


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Schimbarea la Ministerul Educației, cu siguranță punctul cel mai interesant al acestei remanieri guvernamentale.

Schimbând patru miniștri, premierul Dacian Cioloș a arătat, înainte de toate, că își dorește un guvern eficient și credibil. În al doilea rând, să remarcăm că prim-ministrul a refuzat să dea ascultare atacurilor repetate venite din partea Partidului Social-Democrat, care își făcuse din ministrul justiției, Raluca Prună, o țintă privilegiată. Dna Prună deranjase prin intransigența ei și prin hotărârea cu care s-a implicat în lupta împotriva coruției; Raluca Prună rămâne ministru al justiției, ceea ce, firește, stârnește nemulțumirea lui Liviu Dragnea, Victor Ponta și a colegilor lor de partid.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link direct

Și tot nemulțumiți sunt ei de schimbarea produsă la Ministerul Educației, cu siguranță punctul cel mai interesant al acestei remanieri guvernamentale. Fostul ministru, Adrian Curaj, în care se puseseră mari speranțe, s-a dovedit șovăielnic, luând decizii contradictorii într-una din problemele cele mai grave în momentul de față, problema plagiatelor. Noul ministru este o persoană cu altă statură intelectuală. Rector al Universității din București, dl Mircea Dumitru este un filosof reputat, autor al unor lucrări de referință. Ca rector, s-a distins – printre altele – prin atitudinea exemplară pe care a avut-o în privința plagiatului comis de Victor Ponta: Universitatea din București a denunțat, printr-un raport extrem de solid întocmit, furtul comis de Ponta și a cerut retragerea titlului de doctor. În faza în care se află acum această penibilă poveste e de presupus că, prin venirea dlui Mircea Dumitru la conducerea ministerului, lucrurile se îndreaptă rapid către deznodământul inevitabil, pe care bineînțeles că nici Victor Ponta nu are cum să nu-l prevadă. Dar misiunea dlui Mircea Dumitru este mai complicată deoarece sunt actualmente în discuție mai multe cazuri de politicieni acuzați de furt intelectual, printre care se află și actualul ministru de interne Petre Tobă. Personal, am convingerea că dl Mircea Dumitru nu va face compromisuri.

O mutare notabilă s-a produs și la Transporturi: noul ministru, Sorin Bușe, a lucrat mulți ani în cadrul unor mari companii, printre care și Renault. Se așteaptă de la el relansarea proiectului autostrăzii Pitești-Sibiu, autostradă pe care compania Renault o consideră vitală pentru viitorul uzinei din România. Ca ministru al Românilor de Pretutindeni a fost numită dna Maria Ligor, diplomat de carieră, fostă ambasadoare în Spania și Canada, așadar o bună cunoscătoare a problemelor diasporei.

Atacat în permanență de PSD și de aliații săi, guvernul Cioloș încearcă, deși are un mandat limitat în timp, să nu oculteze dificultățile cu care se confruntă astăzi România. Orice om onest recunoaște că două lucruri nu pot fi contestate acestui guvern: seriozitatea și buna credință.

Previous Next

XS
SM
MD
LG