Linkuri accesibilitate

Olev Aarma: „A realiza Acordul de Asociere înseamnă să faci reforme în ţara ta astfel încât oamenii să simtă acest lucru”


Olev Aarme
Olev Aarme

Interviu cu un consilier UE din Estonia.

De câteva luni, 25 de înalţi consilieri europeni se află la Chișinău pentru a oferi asistență în sec­toa­rele cheie ale Acor­du­lui de Aso­ci­ere, începând cu cel bancar şi terminând cu cel anticorupție. Misiunea europeană de consiliere a fost creată la solicitarea guvernului moldovean de a i se acorda asistență la realizarea reformelor democratice şi accelerarea asocierii şi integrării economice a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Olev Aarma a activat în domeniul afacerilor europene în cadrul Parlamentului Estoniei timp de 19 ani, înainte și după aderarea Estoniei la UE, iar acum este consilier UE ales pentru a sprijini comunicarea între Parlamentul şi Guvernul de la Chişinău în procesul decizional privind punerea în practică a Acordului de Asociere. O ultimă apreciere a autorităţilor ar fi că „foaia de parcurs” asumată de premierul Pavel Filip în martie ar fi fost realizată în proporţie de 68 %. Într-un interviu la Europa Liberă, Olev Aarma ne-a explicat întâi de toate ce înseamnă îndemnul UE faţă de autorităţi să treacă de la evaluări cantitative la evaluări calitative a procesului de reforme.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:50 0:00
Link direct

Olev Aarme intervievat de Liliana Barbăroșie
Olev Aarme intervievat de Liliana Barbăroșie

Olev Aarma: „Anume asta e sarcina mea acum lucrând în Parlament: nu doar să urmăresc procentele pe care le declară autorităţile, ci să transmit nişte mesaje ca să se treacă de la bifarea unei activităţi la realizarea lor propriu-zisă. E adevărat că există acum o presiune de timp, pentru că o anumită perioadă a fost pierdută. Dar în esenţă, ideea este nu să faci plăcere cuiva, care îţi cere acest lucru, dar chiar să pui în practică reformele.

Cu alte cuvinte, teoretic, a realiza Acordul de Asociere înseamnă să faci reforme în ţara ta astfel încât oamenii să simtă acest lucru. Şi dacă faci acest lucru doar pentru a-l bifa, va trebui să revii la aceste legi la care ai lucrat în acest mod. Pe de altă parte, dacă tu faci acest lucru pentru a face plăcere Bruxelles-ului sau donatorilor, devii foarte dependent de asistenţa pe care o primeşti. Şi nu e bine. Pentru că această asistenţă la un moment dat nu va mai fi.

Scopul fundamental este să dezvolţi Moldova şi să ajungi la o societate sustenabilă.

O problemă reală acum e că autorităţile din Republica Moldova sunt sub presiunea timpului, nu au suficient timp pentru a avea toate analizele de impact ale legilor pe care le aprobă. De aceea ceea ce eu încerc împreună cu donatorii să promovez e să avem un maxim schimb de informaţii, ca să nu pierdem timpul măcar cu acest lucru.

În final, fiecare va avea de câştigat: şi Parlamentul, şi Guvernul. Pentru că dacă tu ai opiniile actorilor implicaţi şi toată informaţia ajunge la toţi actorii, este mai bine pentru toţi. Mai ales că acest schimb de informaţii nu este costisitor.

Pe de altă parte, autorităţile examinează acum mai multe soluţii pe care le oferă tehnologiile informaţionale pentru o mai bună comunicare. Ceea ce vreau eu să se înţeleagă este că dacă nu va fi contribuţia umană la aceste soluţii tehnice, nu se va întâmpla nimic, scopul scontat nu va fi atins.”

Europa Liberă: Acum, dacă ne uităm în viitor la acest proces de punere în practică a Acordului de Asociere, care sunt zonele Dvs. de îngrijorare, altfel spus care este următoarea „foaie de parcurs” dacă pot să spun astfel?

Olev Aarme
Olev Aarme

Olev Aarma: „Mesajul meu este că acest lucru nu trebuie să-l fac eu, adică să dau o nouă foaie de parcurs autorităţilor. Este sarcina autorităţilor, în baza înţelegerilor cu Bruxelles-ul. Pentru că dacă eu voi face acest lucru pentru autorităţi, vom ajunge la acelaşi lucru: se face ceva pentru că cineva v-a cerut să faceţi asta. Înţeleg că în prezent sunt anumite sectoare problematice în foaia de parcurs, cum ar fi sectorul financiar sau statul de drept, iar autorităţile se grăbesc ca să meargă înainte cu adoptarea legilor. Pentru că s-a pierdut ceva timp şi, deşi ele au trebuit să facă acest lucru înainte, sunt nevoite să-l facă acum. La un moment dat, însă, sper să se intre într-un ritm normal de realizare a Acordului.”

Europa Liberă: Vreţi să spuneţi că pentru că nu s-au realizat la timp reformele, acum autorităţile sunt nevoite să recupereze, iar acest lucru poate însemna legi nu tocmai bune, asta vreţi să spuneţi?

Olev Aarma: „Exact. Autorităţile acum sunt nevoite să meargă pe două direcţii concomitent: din cauza crizei politice unele lucruri nu au fost făcute la timp şi acum se recuperează. Poate nu e cea mai fericită comparaţie, dar dacă totuşi comparăm cu serviciul de pompieri, autorităţile trebuie acum să oprească focul, să salveze casa. Dar la un moment dat trebuie să se revină la modul ordinar de lucru. Ideea generală este că acum se lucrează la o viteză foarte mare, dar trebuie să ajungem la perioada în care la o lege să se lucreze 3-4 luni, ca să se analizeze impactul şi toate legile adoptate să funcţioneze cum se cuvine. ”

XS
SM
MD
LG