Linkuri accesibilitate

Marea Britanie a intervenit în Irak fără să fie explorat toate „opțiunile unei soluții pașnice” - Raportul Chilcot


Marea Britanie a intervenit în Irak, în 2003, înainte „ca toate opțiunile unei soluții pașnice” să fi fost explorate. De semeni, intervenția s-a bazat pe informații eronate ale serviciilor secrete și a fost pregătită „total inadecvat”. Sunt concluziile unei anchete publice, cerută de guvernul britanic cu șapte ani în urmă despre circumstanțele și „lecțiile” invaziei din Irak, din 2003.

Așa-numitul raport Chilcot (după John Chilcot, fostul funcționar public care a condus ancheta) mai susține că decizia de a intra în Irak a subminat și autoritatea Națiunilor Unite, deoarece nu a avut sprijinul tuturor membrilor Consiliului de Securitate.

Prezentând rezultatele anchetei, Chilcot a mai declarat că „bazele juridice pentru intervenția militară britanică sunt șubrede”.

Decizia de a se alătura Statelor Unite a fost luată de guvernul laburist al premierului Tony Blair, care anul trecut și-a cerut, parțial, scuze pentru greșelile comise dar a încheiat cu remarca „mi-e greu să mă scuz pentru înlăturarea de la putere a lui Saddam Husein”.

XS
SM
MD
LG