Linkuri accesibilitate

Cunoaşterea candidaţilor prin dezbateri mi se pare dificilă de vreme ce populismul-făţărnicia-minciuna au luat proporţii astronomice…

E posibil ca în apropiata campanie electorală să nu mai existe publicitate politică stradală. Deputaţii ar putea să adopte o lege care să interzică panourile cu chipurile marilor candidaţi, făuritori de viaţă nouă. Ar putea să devină mai puţin vizibili şi fluturaşii electorali care altădată puteau fi lipiţi pe orice copac sau stîlp electric. Multe şi felurite sînt cauzele care îi fac pe deputaţi să lupte cu publicitatea politică stradală. Domnul Valeriu Ghileţchi ni le-a înşirat într-un interviu matinal. E vorba acolo şi de felul în care arată urbea, dar şi de supoziţia că cea mai bună modalitate de a cunoaşte un candidat e dezbaterea electorală sau întîlnirea cu alegătorii…

Ce să spun? Aş constata, întîi de toate, că oraşele arată prost cu sau fără panouri publicitare. Adică există probleme grave pe care dispariţia unor panouri din peisaj nu le va rezolva. Apropo, marii conducători vor cumva să alunge şi maşinile de pe trotuare?

Sînt de acord cu ideea că a cheltui bani pe panouri şi fluturaşi electorali e un soi de aruncare a banilor pe geam. Impactul panourilor cu chipurile candidaţilor mi se pare inexistent. Şi cine mai citeşte oare cu atenţie fluturaşii electorali? În acelaşi timp, mormanele de fluturaşi electorali burduşite în cutiille poştale erau folosite în gospodărie. Era hîrtie bună cu care puteai să înveleşti ceva, să faci un foc în sobă. Aşa că multă lume ar regreta golirea cutiilor poştale.

Eu nu sînt convins că absenţa publicităţii stradale îi va face pe candidaţi mai volubili şi îi va împinge spre dezbateri. Cine şi-a băgat cotul în dorinţa alegătorului de a-l auzi, va proceda la fel. Iar şansele sale de a învinge nu se vor împuţina în mod obligatoriu. Şi cunoaşterea candidaţilor prin dezbateri mi se pare dificilă de vreme ce populismul-făţărnicia-minciuna au luat proporţii astronomice în viaţa politică din RM. O fi necesare dezbaterile, dar simplii muritori care le privesc au de multă vreme convingerea că cei care intră în politică sînt nişte şmecheri puşi pe carieră şi pe căpătuială.

XS
SM
MD
LG